Vizuál

In varietate concordia

2011.04.06. 08:40
Ajánlom
Vagyis egység a sokszínűségben. Eme mondat jegyében született a Kossuth-téren látható tárlat.

Az Európai Unió jelmondatával fémjelzett kiállítással a soros magyar elnökség is igyekszik valamit hozzátenni ehhez a mottóhoz, legyen szó az európai roma stratégiáról vagy akár egy fotókiállításról. Június 30-ig látható az Együtt-lét - Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében című szabadtéri kiállítás a Budapesten, a Kossuth-téren.

A Lisszaboni Szerződés elképzelését, amely szerint „az Unió tiszteletben tartja saját kulturális és nyelvi sokféleségét, továbbá biztosítja Európa kulturális örökségének megőrzését és további gyarapítását" továbbgondolva hirdette meg pályázatát a Magyar Országgyűlés 2010 júliusában. A Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) szakmai partnerségével megvalósult tárlatra 2436 pályázat, ezzel együtt 4663 darab kép érkezett. A beküldött fotókban közös, hogy a Kárpát-medence egyedülálló vallási, nyelvi és kulturális sokszínűségét, a határainkon túl élő magyar kisebbségeket és a Magyarországon élő etnikumokat igyekeznek bemutatni. Az embereket, mindennapjaikat, ünnepeiket és környezetüket, azaz mindannyiunk környezetét.

Négy kategóriában lehetett pályázni, mindegyikben az első három helyezettet díjazták, a közönségdíj odaítéléséről pedig internetes szavazás döntött. A Magyar Országgyűlés elnöke a győzteseknek összesen 10 ezer euró összegű díjat adott át. A felhívásra nemcsak EU-s állampolgárok, de Magyarországgal szomszédos, nem uniós országokból is jelentkezhettek. A témából adódóan a képek nagy részét Erdélyben exponálták, ahol a különböző vallású és származású csoportok évszázadok óta élnek egymás mellett. Ennek megfelelően láthatunk nehéz sorsú roma családot, idős földművest, bukolikus jeleneteket vagy épp vallási témájú fotográfiákat.

A kivitelezés átgondolt, egységes koncepció alapján valósult meg. A kiállítás helyszíne a Parlament épülete előtti műfűvel borított tér, amely egyrészt nyitottságot sugall, másrészt garantálja a magas látogatószámot. A témák közti eligazodást elősegítendő a különböző kategóriák képeit más-más színnel jelölték, a földrajzi tájékozódásban pedig a fényképek melletti térképek és a helyszínt jelölő kis pontok nyújtanak támaszt.

A díjazott képekből létrejött kiállítás február elején Brüsszelben, az Európai Parlament épületében is megtekinthető volt. 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.