Vizuál

In varietate concordia

2011.04.06. 08:40
Ajánlom
Vagyis egység a sokszínűségben. Eme mondat jegyében született a Kossuth-téren látható tárlat.

Az Európai Unió jelmondatával fémjelzett kiállítással a soros magyar elnökség is igyekszik valamit hozzátenni ehhez a mottóhoz, legyen szó az európai roma stratégiáról vagy akár egy fotókiállításról. Június 30-ig látható az Együtt-lét - Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében című szabadtéri kiállítás a Budapesten, a Kossuth-téren.

A Lisszaboni Szerződés elképzelését, amely szerint „az Unió tiszteletben tartja saját kulturális és nyelvi sokféleségét, továbbá biztosítja Európa kulturális örökségének megőrzését és további gyarapítását" továbbgondolva hirdette meg pályázatát a Magyar Országgyűlés 2010 júliusában. A Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) szakmai partnerségével megvalósult tárlatra 2436 pályázat, ezzel együtt 4663 darab kép érkezett. A beküldött fotókban közös, hogy a Kárpát-medence egyedülálló vallási, nyelvi és kulturális sokszínűségét, a határainkon túl élő magyar kisebbségeket és a Magyarországon élő etnikumokat igyekeznek bemutatni. Az embereket, mindennapjaikat, ünnepeiket és környezetüket, azaz mindannyiunk környezetét.

Négy kategóriában lehetett pályázni, mindegyikben az első három helyezettet díjazták, a közönségdíj odaítéléséről pedig internetes szavazás döntött. A Magyar Országgyűlés elnöke a győzteseknek összesen 10 ezer euró összegű díjat adott át. A felhívásra nemcsak EU-s állampolgárok, de Magyarországgal szomszédos, nem uniós országokból is jelentkezhettek. A témából adódóan a képek nagy részét Erdélyben exponálták, ahol a különböző vallású és származású csoportok évszázadok óta élnek egymás mellett. Ennek megfelelően láthatunk nehéz sorsú roma családot, idős földművest, bukolikus jeleneteket vagy épp vallási témájú fotográfiákat.

A kivitelezés átgondolt, egységes koncepció alapján valósult meg. A kiállítás helyszíne a Parlament épülete előtti műfűvel borított tér, amely egyrészt nyitottságot sugall, másrészt garantálja a magas látogatószámot. A témák közti eligazodást elősegítendő a különböző kategóriák képeit más-más színnel jelölték, a földrajzi tájékozódásban pedig a fényképek melletti térképek és a helyszínt jelölő kis pontok nyújtanak támaszt.

A díjazott képekből létrejött kiállítás február elején Brüsszelben, az Európai Parlament épületében is megtekinthető volt. 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.