Vizuál

Indul a Cannes-i Filmfesztivál

2013.05.15. 10:00
Ajánlom
A nagy Gatsby című film 3D-s verziójának versenyen kívüli bemutatójával kezdődik május 16-án a 66. Cannes-i Filmfesztivál, amelynek hivatalos programjába elsősorban identitási és magánéleti kérdésekkel foglalkozó, magas színvonalú közönségfilmek kaptak meghívást.

A világ legjelentősebb médiaeseményére a megszokott 4 ezer helyett idén 4800 újságíró és 300 tévéstáb akkreditáltatta magát a világ 88 országából. A rekordérdeklődés a szervezők szerint annak köszönhető, hogy a zsűri elnöke a háromszoros Oscar-díjas Steven Spielberg lesz. Az amerikai filmrendező-producer mellett pedig négy filmsztár, az Oscar-díjas Nicole Kidman és Christoph Waltz, Daniel Auteuil, a franciák nagy kedvence és Vidya Balan, Bollywood indiai sztárja, valamint négy rendező, a román Cristian Mungiu, a brit Lynne Ramsay, a japán Kavasze Naomi és a kétszeres Oscar-díjas tajvani Ang Lee foglal majd helyt. Ők ítélik oda a versenybe meghívott húsz játékfilm körül a legjobbnak az Arany Pálmát és a további hét díjat, amelyeket május 26-án este adnak át a zárógálán.

A fesztivál különböző programjaiban (Hivatalos versenyprogram, Egy bizonyos nézőpont, Rendezők kéthete, Kritikusok hete) egyébként összesen nyolcvan filmet mutatnak be. A világ legnagyobb filmpiacán pedig, amely a fesztiválpalota 13 ezer négyzetméteres alagsorában működik, mintegy 5 ezer már elkészült vagy előkészítés alatt álló alkotás keres forgalmazót, producert, alkotótársat. A 34 vetítőben 1500 filmbe nézhetnek bele az érdeklődők. A filmpiac száz országból érkezett 10 ezer résztvevője csaknem egymilliárd dollár értékben köt szerződéseket.

A fesztiválpalota 24 lépcsőfokára leterített vörös szőnyegre számos hollywoodi világsztár - köztük Leonardo DiCaprio, Robert Redford, Ryan Gosling, Benicio Del Toro, Marion Cotillard, Bérénice Bejo, Michael Douglas és Matt Damon - hivatalos a versenyprogram díszbemutatói alkalmából. Már csak azért is, mert a francia alkotók mellett idén az amerikaiak kaptak a legnagyobb számban meghívást. Steven Soderbergh itt mutatja be utolsónak szánt filmjét (Behind the candelabra), versenyben szerepelnek a Coen testvérek (Inside Llewyn Davis), Jamey Gray (The Immigrant), Alexander Payne (Nebraska) és Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) is.

Francia színekben érkezik az elsőfilmes Arnaud Despallieres (Kohlhaas Mihály), a radikális Arnaud Desplechin (Jimmy P. Psychotherapy of a Plains Indian), Abdellatif Kechiche (La Vie d'Adele) és Francois Ozon (Jeune et Jolie). Francia pénzből készült az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje (Le Passé), a lengyel-francia állampolgárságú Roman Polanski legújabb alkotása (La Venus a la Fourrure) és az olasz származású francia színésznő, Valéria Bruni-Tedeschi, Carla Bruni-Sarkozy nővérének Olaszországban játszódó életrajzi műve (Un chateau en Italie), valamint az amerikai James Gray filmjét is többségében francia producerek finanszírozták.

Ázsiából két japán alkotó, Miike Takasi (Shield of Straw) és Hirokazu Koreeda (Like Father Like Son), valamint egy kínai rendező, Zhang Ke Jia (Touch of Sin) is érkezik. Csádból másodszor kapott meghívást Mahamat-Saleh Haroun, aki Grigris című drámájával egyedül fogja Afrikát képviselni. Latin-Amerikából is csak egy film versenyez, a mexikói Amat Escalante rendezésében készült Heli.

Kelet-Európa idén egyáltalán nem képviselteti magát a hivatalos programban és a franciákon kívül európai alkotó is nagyon kevés lesz. Az ő műveiket viszont hatalmas várakozás előzi meg: az olasz Paolo Sorrentino (La grande bellezza) és a holland Alex van Warmerdam (Borgman) filmjét. A Drive - Gázt! kultuszfilm dán rendezője, Nicolas Winding Refn pedig ezúttal Thaiföldön forgatta angol nyelvű radikális punkfilmjét (Only God Forgives), ismételten a kanadai Ryan Goslinggal a főszerepben.

"Egyre nehezebb megmondani egy film nemzeti hovatartozását, miután a globalizáció a filmgyártást is elérte: a filmek a gyártáson, a témájukon, a szereplőválogatáson és hatásukon át világfilmekké váltak" - vallja Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója. Az amerikai James Gray filmjében a francia Marion Cotillard egy Amerikában élő lengyel emigráns lányt alakít. A francia Arnaud Desplechin Amerikában forgatta a Benicio Del Toro által alakított indián pszichoanalíziséről szóló művét. A francia Arnaud des Pallieres a német Heinrich von Kleist történelmi tárgyú kisregényét adaptálta a dán Mads Mikkelsennel a főszerepben. Az iráni Aszgar Farhadi pedig Párizs egyik legpopulárisabb kerületében forgatta újabb női drámáját az argentin-francia Bérénice Bejóval a főszerepben.

A versenyprogram alkotásai egyébként két nagy témakörbe csoportosíthatók: a magánéleti és azon belül is a párkapcsolati kérdések boncolgatása, valamint a zsánerfilm műfaji újragondolása köré.
A fesztivál díszvendége az idén százéves indiai filmgyártás központja, az évi kétmilliárd dollár bevételű Bollywood, amelyet többek között a Bombay Talkies című szkeccsfilmmel köszöntenek.

Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be. Taschler Andrea producer a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vesz részt. Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve a varsói székhelyű ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop 10 ezer eurós Krzysztof Kieslowski-díjáért van versenyben a 12 jelölt filmterv között. A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió pedig a magyar pavilonban népszerűsíti a magyar filmipart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.