Vizuál

Indul a LÉTra is

2012.01.30. 15:00
Ajánlom
A 16 képzőművészből álló, Egerben alakult csoport a végpontok szóra reflektált - hogy mire jutottak, azt február 11-ig lehet megnézni a Sirályban.

Mostanában igencsak alakul a pesti kultúrtér - a Gödör elköltözik a Gödörből, ami Akvárium lesz, az évek óta a szakma és a közönség által is szeretett Trafó pedig új vezetőt kapott, például. A Sirályban is átalakultak a dolgok, de örömmel jelentjük, hogy program van dögivel: a LÉTra Csoport idei első budapesti kiállítása Végpontok címmel nyílt meg itt.

A csoport 2010 óta működik, tavaly mutatkoztak be a fővárosban egyedi munkáikkal, melyek együtt még erősebbek - bizonyítva a LÉTra elnevezés, az egymást támogató munkálkodás érvényességét. A Sirályban látható friss alkotások mindegyike egy-egy reflexió a "végpontok" hívószóra, azok létére, illetve nem-létére, az önmagába fordulásra, a körkörösségre, a végtelenségre vagy a végletekre.

A végpont szó jelentései a LÉTra szerint:

"Egy mondatvégi pont is az új gondolat kezdetét sugallja. Egy friss, még tiszta, előítéletektől mentes felvetés kiindulópontja." ÁM
"A Végpontok című témával kapcsolatban is azonnal az emberi testben kezdtem el gondolkodni, mikor készítettem ezt a képet." BN
"Hisz semmi sem tart örökké, minden elpusztul, viszont ez magában hordozza az újjászületést..." CT
"Arra jutottam az elképzelésemben, hogy egy kis humorral fűszerezve a nyers valóságra világítsam rá a publikumot. Innen jött az ötlet, és váltak kapóra az otthonomban és az utcákon található madárürülékek."
DK
"Végpontok... Lábujjak, ahol a test utoljára érinti a talajt. Ujjbegyek mint az alkotó folyamat végső fizikai állomásai, ahol a szellemi termék átminősül és kilép a testből." DL
"Érzem magam kifeszítve a két pont között, forgat valami energia, aminek a rezgése egyre nő." F-K M/Farek
"Mindenség felölelése, alfa és omega, kezdet és vég, örökös dialógus, véget nem érő ciklikusság és ritmus, ugyanoda visszatérő meditatív ecsetlenyomatok és pillanatnyi árnyékok vetülete, melyeket a fény hív életre." FT
"..." GB
"A soha, nem, ér, véget szavak egymás alatt összeolvasva válnak egy mondattá, amely számomra a végpontot vagy az abszolút befejezést jelentheti." HA
"Választást. Mint a Csongor és Tündében a hármas keresztút. A választás a miénk." HZS
"De két pont között mindig csak egyenes szakasz húzható?" SZP
"Felületek, anyag-határok testi és szellemi kiterjedés, alfa és omega, minden legkisebb részecske lehet pont." VT

A kiállító művészek: Ádám Melinda, Bakos Natália, Czuder Tamás, Dudás Kriszta, Durbák Lili, Farkas Kontra Máté, Franczia Tímea, Gábor Balázs, Herbert Anikó, Herenyik Zsuzsi, Szabó Petra és Vanka Tímea.

LÉTra Csoport: Végpontok
Sirály - 2012. január 21. - 2012. február 11.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában.