Vizuál

Indul a LÉTra is

2012.01.30. 15:00
Ajánlom
A 16 képzőművészből álló, Egerben alakult csoport a végpontok szóra reflektált - hogy mire jutottak, azt február 11-ig lehet megnézni a Sirályban.

Mostanában igencsak alakul a pesti kultúrtér - a Gödör elköltözik a Gödörből, ami Akvárium lesz, az évek óta a szakma és a közönség által is szeretett Trafó pedig új vezetőt kapott, például. A Sirályban is átalakultak a dolgok, de örömmel jelentjük, hogy program van dögivel: a LÉTra Csoport idei első budapesti kiállítása Végpontok címmel nyílt meg itt.

A csoport 2010 óta működik, tavaly mutatkoztak be a fővárosban egyedi munkáikkal, melyek együtt még erősebbek - bizonyítva a LÉTra elnevezés, az egymást támogató munkálkodás érvényességét. A Sirályban látható friss alkotások mindegyike egy-egy reflexió a "végpontok" hívószóra, azok létére, illetve nem-létére, az önmagába fordulásra, a körkörösségre, a végtelenségre vagy a végletekre.

A végpont szó jelentései a LÉTra szerint:

"Egy mondatvégi pont is az új gondolat kezdetét sugallja. Egy friss, még tiszta, előítéletektől mentes felvetés kiindulópontja." ÁM
"A Végpontok című témával kapcsolatban is azonnal az emberi testben kezdtem el gondolkodni, mikor készítettem ezt a képet." BN
"Hisz semmi sem tart örökké, minden elpusztul, viszont ez magában hordozza az újjászületést..." CT
"Arra jutottam az elképzelésemben, hogy egy kis humorral fűszerezve a nyers valóságra világítsam rá a publikumot. Innen jött az ötlet, és váltak kapóra az otthonomban és az utcákon található madárürülékek."
DK
"Végpontok... Lábujjak, ahol a test utoljára érinti a talajt. Ujjbegyek mint az alkotó folyamat végső fizikai állomásai, ahol a szellemi termék átminősül és kilép a testből." DL
"Érzem magam kifeszítve a két pont között, forgat valami energia, aminek a rezgése egyre nő." F-K M/Farek
"Mindenség felölelése, alfa és omega, kezdet és vég, örökös dialógus, véget nem érő ciklikusság és ritmus, ugyanoda visszatérő meditatív ecsetlenyomatok és pillanatnyi árnyékok vetülete, melyeket a fény hív életre." FT
"..." GB
"A soha, nem, ér, véget szavak egymás alatt összeolvasva válnak egy mondattá, amely számomra a végpontot vagy az abszolút befejezést jelentheti." HA
"Választást. Mint a Csongor és Tündében a hármas keresztút. A választás a miénk." HZS
"De két pont között mindig csak egyenes szakasz húzható?" SZP
"Felületek, anyag-határok testi és szellemi kiterjedés, alfa és omega, minden legkisebb részecske lehet pont." VT

A kiállító művészek: Ádám Melinda, Bakos Natália, Czuder Tamás, Dudás Kriszta, Durbák Lili, Farkas Kontra Máté, Franczia Tímea, Gábor Balázs, Herbert Anikó, Herenyik Zsuzsi, Szabó Petra és Vanka Tímea.

LÉTra Csoport: Végpontok
Sirály - 2012. január 21. - 2012. február 11.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.