Vizuál

Indul az UniCredit Tehetségprogram

2012.02.18. 15:00
Ajánlom
Február 17-én az UniCredit Bank több évre tervezett, komplex művészettámogató programja fontos állomáshoz ért: a Kieselbach Galériában tartott kiállításmegnyitóján alkotói pályázatot hirdetett fiatal művészek számára. A jelentkezés határideje 2012. április 27., éjfél.

A tehetségprogram és a kiállítás kettőse egyrészt bemutatja a nagyközönségnek az UniCredit jelentős képzőművészeti gyűjteményét, másrészt - ahogyan arról már beszámoltunk, - feladatának tekinti, hogy élénkítse a kortárs műtárgypiacot, és új tehetségeket állítson pályára. A művészettámogató program fontos eseménye, hogy a bank 2012. február 17-27. között a Kieselbach Galériában mutatja be kortárs képzőművészeti gyűjteményének közel hetven válogatott darabját, amelyekből néhány alkotás megvásárlását is lehetővé teszik. A teljes gyűjtemény törzsanyagából katalógus is készült, mely több mint száz alkotást tartalmaz, és amely nemcsak a gyűjteményt, de a rendszerváltozást követő évtized magyar festészetét is kitűnően reprezentálja. A kiadvány az UniCredit Bank révén számos európai országba eljut majd, öregbítve a hazai kortárs művészet jóhírét, s remélhetően élénkítve a nemzetközi érdeklődést is.

A bank a kiállítás megnyitóján hirdette meg az UniCredit Tehetségprogram - a kortárs művészetért alkotói pályázatot. A program három ifjú alkotó számára féléves ösztöndíj-lehetőséget kínál, további tíz fiatal tehetség munkásságát pedig műtárgyvásárlással segíti. Természetesen az ösztöndíjban részesülőktől is vásárol alkotásokat a bank, így azok bekerülnek az UniCredit rangos műgyűjteményébe. A bank szándéka, hogy bemutatkozási és, ha lehet, kiugrási lehetőséget is teremtsen a legtehetségesebb fiatal művészeknek. Műveik az UniCredit Csoport által évről évre Európa különböző városaiban szervezett nemzetközi kiállításokra is jó eséllyel kerülhetnek be.

A pályázatra a kiírás szerint a művészeti felsőoktatás - a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Ezen kívül, az országhatáron átlépve, benyújthatják pályázatukat a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem fenti korosztályba tartozó volt és jelenlegi hallgatói is.

A pályaművek értékelését az UniCredit gyűjteményének további építésében is meghatározó szerepet játszó zsűri végzi. Tagjai: Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; a Kieselbach Galéria részéről Einspach Gábor, aki egyúttal az Artmagazin kiadója és igazságügyi szakértő is; Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; valamint Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője, az ArtFolio kiadója. Az UniCreditet Sipos József ügyvezető igazgató képviseli a zsűriben.

"Az Európai Unió jelenleg érvényes kulturális programjának is kiemelt célja a kortárs művészek és műgyűjtemények mobilitásának előmozdítása" - mondta el Einspach Gábor, aki a Kieselbach Galéria képviseletében a műgyűjtés szerepéről beszélt a kiállítás megnyitóján. "A kortárs művészeknek meg kell próbálni kilépni a nemzetközi porondra, de ehhez segítségre van szükség. Éppen ezért örömmel adtunk helyet az UnCredit-gyűjtemény kiállításának, és érdeklődve várjuk az ösztöndíjprogramra beérkező pályamunkákat is."

"A világ és Európa műtárgypiacai 2011-ben már hónapokon át ismét jó eredményt mutattak, sőt 2012 első heteiben új rekord is született a nemzetközi műtárgypiacon. Itthon 2008 végétől elindult egy átrendeződési, alkalmazkodási folyamat, az idén pedig már jó reményeink vannak arra, hogy a hazai piacon is jelentős eredmények szülessenek" - mondta Sipos József, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója. "Magyarán, ahogy a gazdaságot, a kortárs műtárgypiacot is segíteni kell az önfejlődésben. Ehhez kapcsolódóan részt vállalunk annak elismertetésében, hogy a kortárs magyar alkotók többen is fel tudnak mutatni nemzetközileg releváns, kiváló alkotásokat. Mivel az UniCredit Bank maga is jelentős kortárs gyűjteménnyel és közvetlen nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, jók az adottságaink, hogy a hazai gazdaságban vállalt szerepünkhöz hasonlóan, a magyar kortárs műtárgypiacon is élénkítő szerepet vállaljunk, és elősegítsük annak bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe."

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a pályaművek fotóit, a szerző önéletrajzát, a pályázati adatlapot, valamint a hallgatói jogviszony igazolását. Egy alkotó több művel is pályázhat. A jelentkezés határideje 2012. április 27-én éjfél. A jelentkezési lap - a részletes pályázati információkkal együtt - megtalálható a www.unicreditbank.hu, a www.amadeusalapitvany.hu és a www.fineartinvest.hu weboldalakon, valamint az érintett művészeti egyetemek honlapjain is. A pályázatokkal kapcsolatos további információkért az érdeklődők Giró-Szász Krisztinát kereshetik (info@fineartinvest.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.