Vizuál

Ingyen látható a Louvre teljes gyűjteménye

2021.03.31. 09:10
Ajánlom
Mostantól bárki ingyen végigsétálhat a Louvre hatalmas csarnokain, megcsodálva a világ egyik leggazdagabb gyűjteményét. A párizsi múzeum virtuális tárlatán ugyanis immár a teljes kiállítás megtekinthető, csaknem 480 ezer műtárgy vált mindenki számára elérhetővé.

A Mona Lisától a Milói Vénuszig a nagy történelmi korok legfontosabb emlékeit idézik meg a grandiózus virtuális kiállítóterek: szobrok, festmények, ékszerek és megannyi érdekesség várja az érdeklődőket. A fotók teljes képernyős üzemmódban is megtekinthetőek, illetve lehetőség van a letöltésükre is.

„A Louvre leporolja kincseit, a kevésbé ismerteket is beleértve. Most először bárki hozzáférhet a teljes műgyűjteményhez, és mindehhez csak internetkapcsolatra van szükség, no meg egy okoseszközre vagy asztali számítógépre.” – mondta az online kiállításról Jean-Luc Martinez, a Louvre elnök-igazgatója, egyúttal reményét fejezve ki, hogy az online múzeumlátogatás felébreszti a vágyat az emberekben aziránt, hogy a múzeum nyitásakor élőben is ellátogassanak ezekhez a különleges műtárgyakhoz.

A Louvre a francia főváros legnagyobb kiállítóhelye, gyűjteményében nemcsak az európai, hanem az egyiptomi, iszlám, keleti, görög és etruszk kultúra emlékei is megtalálhatóak. A járvány előtt óriási forgalmat bonyolított, évente mintegy 10 millió ember látogatott el az eredetileg kastélynak készült, a francia reneszánsz stílusát idéző épületbe. A múzeum előtt felépített üvegpiramis számtalan városi legendának szolgáltatott már alapot, de Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve, valamint az abból készült film után is rengeteg összeesküvés-elmélet született.

A teljes online gyűjtemény az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: Louvre (fotó: Pedro Szekely / Flickr)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.