Vizuál

Ingyen látogatható a Ludwig Múzeum

2014.11.14. 10:46
Ajánlom
Idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú), amely a november 13-án megnyílt, LUDWIG 25 - A kortárs gyűjtemény című új állandó kiállítással tekint vissza az intézmény, illetve a régió elmúlt negyedszázados történetére.

Az új gyűjteményi kiállításra Szipőcs Krisztina kurátor elsősorban az 1989 után keletkezett, illetve szerzett műtárgyakból válogatott, többek között olyan fogalmakat és jelenségeket vizsgálva, mint a rendszerváltás, a történelem, az utópiák, az utca, a test vagy a tér. A kapcsolódó kamaratárlat a múzeum alapításának történetét dolgozza fel, műtárgyakon, korabeli dokumentumokon és fotókon keresztül. A kiállítás november 14-től kezdve december 9-ig, 25 napon át ingyen látogatható.

"Huszonöt éve a Ludwig Múzeum egyfajta kapu az európai kortárs művészet felé. Peter és Irene Ludwig nagylelkű adománya megalapozta a múzeum nagy értékű nemzetközi gyűjteményét, és lehetővé tette, hogy egy korszerű, friss szemléletű, a magyar művészetet a nemzetközi irányzatokkal párhuzamosan bemutató művészeti múzeum szülessen meg Magyarországon" - méltatta a német alapítók 25 évvel ezelőtti gesztusát a több mint 60 művész 80 munkáját felvonultató kiállítás november 13-ai esti megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a budapesti Lumú a Ludwig múzeumok nemzetközi hálózatának tagjaként a nemzetközi kulturális diplomácia aktív szereplője: világszínvonalú tárlatokat hoz el a magyar közönségnek, nemzetközi szakmai együttműködésekben vesz részt, miközben a régió egyik legrangosabb kortárs művészeti múzeumává vált. A kormány jelentőségéhez mérten kiemelten kezeli a múzeumot, amely - a Magyar Nemzeti Galériával közös épületben, de önálló intézményként - helyet kap majd a városligeti új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesben, ahol kétszer ekkora területen, még több lehetőséggel rendelkezhet - emlékeztetett.

Az államtitkár szót ejtett a kortárs művészettel szemben még ma is gyakran hangoztatott sztereotípiákról, kiemelve, hogy nem minden alkotás üzenete magától értetődő, ezért is különösen fontosak a Lumú ifjúsági, társművészeti és múzeumpedagógiai programjai. Rétvári Bence a péntektől látogatható kiállításról elmondta: az ott látható munkák a posztszocialista korra, a társadalmi kérdésekre reflektáló alkotások. "Ez a mi huszonöt évünk, a mi közép-kelet európai valóságunk. Mi magunk vagyunk" - méltatta a tárlatot.

Walter Queins, az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung ügyvezetője emlékeztetett: nem egy új tárlat, hanem a gyűjtemény újrarendezett kiállítása nyílik. Számos bemutatott munka kötődik a Ludwig névhez, ezek az alapítvány adományaként, letéteként vagy anyagi támogatásával kerültek a múzeumba. „Huszonöt éve a Magyar Nemzeti Galériában írtuk alá az alapítási szerződét, és az 1991-es nyitás után nagyszerű fejlődésnek lehettünk tanúi" -  ismerte el a budapesti múzeum munkáját a német szakember, hozzátéve: "kétség nem fér hozzá", hogy ez a régió egyik legfontosabb kortárs művészeti intézménye, melynek az alapítvány továbbra is figyelemmel kíséri és támogatja működését.

Fabényi Júlia, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója kiemelte: az intézmény története egyben a rendszerváltás egyik sikertörténete; megalapításával egy karakteres, önálló szellemű, önállóságát a változó körülmények között is megőrző múzeum jött létre. A Lumú itthon egyedülálló profilú gyűjtemény, kiállítási programja egészen egyedülálló keretbe helyezi a magyar kortárs művészetet - hangoztatta, hozzátéve: ennek köszönhetően a Lumúban bemutatott kortárs magyar alkotók talán eljutnak a nemzetközi színtérre is.  Mint felidézte, az aacheni Ludwig Alapítvány a budapesti gyűjtemény létrehozásához egykor 70 nagy értékű műtárgy adományozásával járult hozzá, de ez nem egyszeri gesztus volt, hiszen azóta több mint 90 műtárgy vásárlását támogatták, míg a múzeum az elmúlt negyedszázadban több mint 300 kiállítással, 3000-nél több programmal jelentkezett. A gyűjtemény ma 577 darabot számlál, ennek egy szeletével találkozhat ma a közönség - közölte Fabényi Júlia.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.