Vizuál

Ingyen látogatható a Ludwig Múzeum

2014.11.14. 10:46
Ajánlom
Idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú), amely a november 13-án megnyílt, LUDWIG 25 - A kortárs gyűjtemény című új állandó kiállítással tekint vissza az intézmény, illetve a régió elmúlt negyedszázados történetére.

Az új gyűjteményi kiállításra Szipőcs Krisztina kurátor elsősorban az 1989 után keletkezett, illetve szerzett műtárgyakból válogatott, többek között olyan fogalmakat és jelenségeket vizsgálva, mint a rendszerváltás, a történelem, az utópiák, az utca, a test vagy a tér. A kapcsolódó kamaratárlat a múzeum alapításának történetét dolgozza fel, műtárgyakon, korabeli dokumentumokon és fotókon keresztül. A kiállítás november 14-től kezdve december 9-ig, 25 napon át ingyen látogatható.

"Huszonöt éve a Ludwig Múzeum egyfajta kapu az európai kortárs művészet felé. Peter és Irene Ludwig nagylelkű adománya megalapozta a múzeum nagy értékű nemzetközi gyűjteményét, és lehetővé tette, hogy egy korszerű, friss szemléletű, a magyar művészetet a nemzetközi irányzatokkal párhuzamosan bemutató művészeti múzeum szülessen meg Magyarországon" - méltatta a német alapítók 25 évvel ezelőtti gesztusát a több mint 60 művész 80 munkáját felvonultató kiállítás november 13-ai esti megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a budapesti Lumú a Ludwig múzeumok nemzetközi hálózatának tagjaként a nemzetközi kulturális diplomácia aktív szereplője: világszínvonalú tárlatokat hoz el a magyar közönségnek, nemzetközi szakmai együttműködésekben vesz részt, miközben a régió egyik legrangosabb kortárs művészeti múzeumává vált. A kormány jelentőségéhez mérten kiemelten kezeli a múzeumot, amely - a Magyar Nemzeti Galériával közös épületben, de önálló intézményként - helyet kap majd a városligeti új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesben, ahol kétszer ekkora területen, még több lehetőséggel rendelkezhet - emlékeztetett.

Az államtitkár szót ejtett a kortárs művészettel szemben még ma is gyakran hangoztatott sztereotípiákról, kiemelve, hogy nem minden alkotás üzenete magától értetődő, ezért is különösen fontosak a Lumú ifjúsági, társművészeti és múzeumpedagógiai programjai. Rétvári Bence a péntektől látogatható kiállításról elmondta: az ott látható munkák a posztszocialista korra, a társadalmi kérdésekre reflektáló alkotások. "Ez a mi huszonöt évünk, a mi közép-kelet európai valóságunk. Mi magunk vagyunk" - méltatta a tárlatot.

Walter Queins, az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung ügyvezetője emlékeztetett: nem egy új tárlat, hanem a gyűjtemény újrarendezett kiállítása nyílik. Számos bemutatott munka kötődik a Ludwig névhez, ezek az alapítvány adományaként, letéteként vagy anyagi támogatásával kerültek a múzeumba. „Huszonöt éve a Magyar Nemzeti Galériában írtuk alá az alapítási szerződét, és az 1991-es nyitás után nagyszerű fejlődésnek lehettünk tanúi" -  ismerte el a budapesti múzeum munkáját a német szakember, hozzátéve: "kétség nem fér hozzá", hogy ez a régió egyik legfontosabb kortárs művészeti intézménye, melynek az alapítvány továbbra is figyelemmel kíséri és támogatja működését.

Fabényi Júlia, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója kiemelte: az intézmény története egyben a rendszerváltás egyik sikertörténete; megalapításával egy karakteres, önálló szellemű, önállóságát a változó körülmények között is megőrző múzeum jött létre. A Lumú itthon egyedülálló profilú gyűjtemény, kiállítási programja egészen egyedülálló keretbe helyezi a magyar kortárs művészetet - hangoztatta, hozzátéve: ennek köszönhetően a Lumúban bemutatott kortárs magyar alkotók talán eljutnak a nemzetközi színtérre is.  Mint felidézte, az aacheni Ludwig Alapítvány a budapesti gyűjtemény létrehozásához egykor 70 nagy értékű műtárgy adományozásával járult hozzá, de ez nem egyszeri gesztus volt, hiszen azóta több mint 90 műtárgy vásárlását támogatták, míg a múzeum az elmúlt negyedszázadban több mint 300 kiállítással, 3000-nél több programmal jelentkezett. A gyűjtemény ma 577 darabot számlál, ennek egy szeletével találkozhat ma a közönség - közölte Fabényi Júlia.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.