Vizuál

Ingyenes épületlátogató hétvége

2011.09.13. 14:42
Ajánlom
A Kulturális Örökség Napjai alkalmával nyitva áll minden olyan közintézmény, kastély, templom, ipari emlék és lakóház, ahová máskor nem lehet benézni.

Az ismeretlen épületekben mindig van valami ijesztő, főleg ha a múlt század eleji vámpírfilmeket vesszük alapul. Ha viszont nincs pontosan éjfél, telihold és egy adag sötét, gomolygó felhő az égen, minden jóval barátságosabbnak tűnik. Az Európa Tanács és az Európai Unió ajánlásával az öreg kontinens 49 országában tartanak ingyenes épületlátogató hétvégéket, ahol a kevésbé ismert, általában szélesebb közönség számára nem látogatható házakba és intézményekbe lehet bemenni. Itthon ismét szeptember harmadik hétvégéjén lesznek látogathatóak a máskor zárva tartó helyszínek.

Magyarország már 15 éve vesz részt ebben az európai programban, idén az „Ezer magyar ház” szlogennel. Közös, vezetett sétákhoz is lehet csatlakozni és bejárni az érintett helyszíneken rendezett programokat. A KÖN idén is egybe esik a Szakrális Művészetek Hetével és a Templomok Éjszakájával, így ismét több templomban szól majd éjszakai koncert. A rendezvény alapvető célja hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket és műemlékeket – szeptember 17-én és 18-án mindenkinek lehetősége nyílik körbenézni.

A részletes országos program: http://www.oroksegnapok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Elhunyt Ujházy László zenei szakember

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja volt. Halálhíréről a Magyar Narancs számolt be.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Vizuál hír

Vízipók-csodapók egy tűzfalon

Újabb házfal változott mesésen színessé a tűzfalfestő-csapatnak köszönhetően.
Vizuál ajánló

5 + 1 lírai dokumentumfilm a Verzió Filmfesztiválról

Szubjektív ajánlónkban a kedden kezdődő 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából a lírai igénnyel készült dokumentumfilmek és egy új médium, a virtuális valóság alkotásai közül válogattunk.
Vizuál ajánló

Hányféleképpen lehet ábrázolni a valóságot? – Kibővül a Munkácsy-tárlat a Nemzeti Galériában

Újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílik meg november 15-én a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című új állandó tárlat, amely a valóság ábrázolásának változásait járja körül.
Vizuál magazin

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.