Vizuál

Ingyenes szoftverek

2010.01.05. 18:53
Ajánlom
Manapság egy műalkotás létrehozásához nem feltétlen ecset és vászon kell, hanem drága szoftverek. De ez ne szegje senki kedvét, létezik ingyenes Photoshop!

Az alábbi kis válogatásban négy weboldalt ajánlunk leendő médiaművészek, és hétköznapi felhasználók figyelmébe, ahonnét nyílt forráskódú, ingyenes kép-, hang- és videoszerkesztő programokat tölthetnek le.

GIMP

A GIMP (más néven GNU képszerkesztő program) egy kiforrott digitális képszerkesztő program, amely alkalmas fotóretusálásra, továbbá a képek kompozícióinak és mélységének alakítására. Tökéletes ingyenes megoldás a Photoshopra, Linux, Unix, Microsoft és Apple Mac OS X platformok esetén.

A program innét tölthető le.

Inkscape
Az Inkscape egy ingyenes vektoros grafikai szerkesztő program, amit SVG kiterjesztésű, azaz vektor-grafikus fájlokat készíthetünk és szerkeszthetünk. A program kiválóan alkalmas logók tervezésére, szöveg-, desig- és web-alapú képek létrehozására. Használatával kiválthatóak az Illustrator, a CorelDraw és a Xara X programok, Linux, Windows (2000/2003/XP) Apple Mac OS X háttér esetén.

A program innét tölthető le.

Blender 
A Blender egy háromdimenziós animációs és számítógépes grafikai program, amely segítségével létrehozhatunk, alakíthatunk és bemutathatunk grafikákat 3D-ben. Ingyenes alternatíva (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Softimage XSI, 3S Studio Max, Maya és Cinema 4D.

A program innét tölthető le.

Jahshaka  
A Jahshaka egy szabad-forráskódú hang- és videoszerkesztő program, amellyel nemcsak vághatunk, de komplex valósidejű videoeffekteket és animációkat készíthetünk. Ingyenes megoldás (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Final Cut Pro, Premier Pro és After Effects.

A program innét tölthető le.

Forrás: The Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.