Vizuál

Ingyenes szoftverek

2010.01.05. 18:53
Ajánlom
Manapság egy műalkotás létrehozásához nem feltétlen ecset és vászon kell, hanem drága szoftverek. De ez ne szegje senki kedvét, létezik ingyenes Photoshop!

Az alábbi kis válogatásban négy weboldalt ajánlunk leendő médiaművészek, és hétköznapi felhasználók figyelmébe, ahonnét nyílt forráskódú, ingyenes kép-, hang- és videoszerkesztő programokat tölthetnek le.

GIMP

A GIMP (más néven GNU képszerkesztő program) egy kiforrott digitális képszerkesztő program, amely alkalmas fotóretusálásra, továbbá a képek kompozícióinak és mélységének alakítására. Tökéletes ingyenes megoldás a Photoshopra, Linux, Unix, Microsoft és Apple Mac OS X platformok esetén.

A program innét tölthető le.

Inkscape
Az Inkscape egy ingyenes vektoros grafikai szerkesztő program, amit SVG kiterjesztésű, azaz vektor-grafikus fájlokat készíthetünk és szerkeszthetünk. A program kiválóan alkalmas logók tervezésére, szöveg-, desig- és web-alapú képek létrehozására. Használatával kiválthatóak az Illustrator, a CorelDraw és a Xara X programok, Linux, Windows (2000/2003/XP) Apple Mac OS X háttér esetén.

A program innét tölthető le.

Blender 
A Blender egy háromdimenziós animációs és számítógépes grafikai program, amely segítségével létrehozhatunk, alakíthatunk és bemutathatunk grafikákat 3D-ben. Ingyenes alternatíva (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Softimage XSI, 3S Studio Max, Maya és Cinema 4D.

A program innét tölthető le.

Jahshaka  
A Jahshaka egy szabad-forráskódú hang- és videoszerkesztő program, amellyel nemcsak vághatunk, de komplex valósidejű videoeffekteket és animációkat készíthetünk. Ingyenes megoldás (az összes nagyobb operációs rendszer esetében) a következő programokra: Final Cut Pro, Premier Pro és After Effects.

A program innét tölthető le.

Forrás: The Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.