Vizuál

Ingyenes szombat a Néprajzi Múzeumban

2011.03.05. 09:22
Ajánlom
A kiállítások mellett a múzeumi munka hétköznapjaiba is betekinthetnek a látogatók.

A látogatók többek között megtekinthetik a Néprajzi Múzeum tulajdonában álló szicíliai kordékat, betekintést nyerhetnek a restaurátorok és a muzeológusok munkájának részleteibe és megismerhetik a múzeum könyvtárát.

Az Élő népművészet és a (M)ilyenek a finnek? című kiállításokhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak, a délután folyamán pedig Képek, cigányok, cigányképek, illetve Liszt Ferenc és a „czigány zene" címmel tartanak az intézmény 2011-es roma tárgyú kiállításaihoz kapcsolódóan előadásokat és beszélgetéseket és bemutatják a múzeum új kiadványait is. A gyermekeket és a fiatalokat múzeumpedagógiai, drámapedagógiai és kézműves foglalkozásokkal várják, amelyek keretében megismerkedhetnek például a tavaszi ünnepkörrel, európai népek meséivel és a roma kultúrával is. A múzeum munkatársai a szakma képviselői számára is színes programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel készülnek.

Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé. A Néprajzi Múzeum ezt a napot ünnepli évről-évre születésnapjaként. A jeles napon az érdeklődők a múzeum valamennyi kiállítását, rendezvényét ingyen látogathatják és a kiadványokat is kedvezménnyel vásárolhatják meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál banksy

Nem Banksy, hanem a Kétfarkú műve az Orbán-karikatúra

A nap híre, miszerint Banksy Budapesten járt, és rendszerkritikus graffitiben hagyott nyomot, sajnos mégsem igaz.
Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.