Vizuál

Iráni-kanadai film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2022.07.11. 10:45
Ajánlom
Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című filmjének ítélték oda az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A fesztiválon magyar siker is született: Bárdos Judit a Kék Kocka díjat vehette át cseh filmekben nyújtott alakításaiért.

Július 9-én tartották az 56. Karlovy Vary-i Filmfesztivál zárógáláját. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért tizenkét alkotás szállt versenybe. Magyar film ezúttal nem volt köztük, ugyanakkor a fesztivál Horizons nevű válogatásában bemutatták Csuja László és Nemes Anna Szelíd című alkotását. 

A zsűri idén Sadaf Foroughi rendezőnek ítélte oda a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt az iráni-kanadai koprodukcióban készült Summer with Hope című filmért, amely egy fiatal gyermek küzdelmeit és vívódásait mutatja be.

A 45 éves iráni rendező személyesen vette át a díjat Jirí Bartoska fesztiválelnöktől. A fődíjjal együtt 25 ezer dollár pénzjutalom jár, amelyen fele-fele arányban osztozik a rendező, illetve a producer.

A fesztiválzsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért.

GettyImages-1241804796-101943.jpg

Geoffrey Rush az 56. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Michal Cizek / AFP via Getty Images Hungary)

Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta. Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

A fesztiválon egyébként július 8-án egy magyar siker is született: Bárdos Judit szlovákiai magyar színésznő kapta a Kék Kocka díjat a Fair Play, Čertí brko (Ördögtoll) és a Poslední závod (Utolsó verseny) című cseh filmekben nyújtott, a csehországi filmkritikusok által is elismert rendkívüli alakításaiért. Utóbbit a Horizons szekcióban mutatták be idén. 

Számomra mindhárom szerep olyan volt, mint egy ajándék. Lehetőséget kaptam egymástól teljesen eltérő és nagyon szép szerepek eljátszására. Nagyon örülök, hogy mind a három film a közönségnek is tetszett, örömet szerzett

 – nyilatkozta Bárdos Judit a díj átvételekor. 

Fejléckép: Sadaf Foroughi az 56. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíjával (Fotó/Forrás: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Két díjnyertes Cannes-i film premierjét tartják a CineFesten

Kapcsolódó

Két díjnyertes Cannes-i film premierjét tartják a CineFesten

Alakul a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja, amelybe két Cannes-ban díjazott film is meghívást kapott. A Szent pók a legjobb színésznő díját érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiválján, míg a Fiú a mennyből a legjobb forgatókönyv díját nyerte el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.