Vizuál

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

2021.06.22. 16:05
Ajánlom
A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.

Lakos Nóra a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett rendező szakon 2010-ben. Rendszeres résztvevője a nemzetközi workshopoknak, valamint számos rövidfilmet és dokumentumfilmet készített, illetve egy animációs filmet is. Többek között részt vett a Sarajevo Talent Campuson és a Berlin Talent Campuson is. Magyar Bajusz című dokumentumfilmjével jelölték a Robert Bosch Koprodukciós Díjra. Megnyerte a British Council rövidfilmes díját és a Sarajevo City of Film különdíját az Edina című kisjátékfilmjéért.

Első nagyjátékfilmje, a HAB romantikus vígjáték Kerekes Vica főszereplésével. A filmet 2020 szeptemberében mutatták be, azóta a FILMIO kínálatában érhető el. Alapítója a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválnak és a Filmjátszó foglalkozásoknak. Jelenleg második, gyerekeknek szóló nagyjátékfilmjén dolgozik.

Lakos Nóra filmjei régóta a humor, a meseszerűség eszközeivel dolgoznak, nincs ez másként első nagyjátékfilmje, a HAB esetében sem. Podcastunkban a minőségi vígjátékokról és a családi filmekről beszélgetett a rendezővel Gyürke Kata. Szó került a HAB készítéséről, fesztiválsikereiről és a romantikus vígjáték álnév alatt rejtőzködő műfaji kavalkádról, valamint a forgalmazás kihívásairól, trendjeiről. 

A beszélgetés során Lakos Nóra elmondta, a HAB készítésénél egy határozott, európai hangot kerestek, és végül a film több szempontból is hasonlít a francia vígjátékhoz, az adásból az is kiderül, hogy melyikhez és miért.

Szerintem megnevettetni az embereket éppen olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint megsiratni, vagy éppen megijeszteni”

– szögezte le a rendező, akit arról is kérdeztünk, hogy szerinte hogyan nyerhetné vissza a magyar vígjáték egykor volt rangját, saját hangját.

Lakos Nóra több szempontból is kapcsolódik a Magyar Mozgókép Fesztiválhoz, ahol a Filmre vele! program zsűritagjaként kortárs irodalmi művekből készíthető filmekről ad tanácsot, valamint több gyerekeknek szóló programot és filmes versenyt is szervez a Cinemira Fesztivál vezetőjeként.

A Fülbemászó új adása itt hallgatható meg:

A Magyar Mozgókép Fesztivál 2021. június 23. és 26. között a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködésében valósul meg.

Muszatics Péter: „A magyar film 120 éves örökségének itt van a folytatása”

Kapcsolódó

Muszatics Péter: „A magyar film 120 éves örökségének itt van a folytatása”

Ezer szállal kötődik egymáshoz a magyar film és a Veszprém-Balaton régió, elég, ha a Liliomfi vagy a Fényes szelek forgatására gondolunk. Idén a Magyar Mozgókép Fesztivál is ezt a régiót választotta színhelyéül. Az újonnan alakult fesztiválról Muszatics Péter programigazgatóval beszélgettünk.

Ezekkel a premierekkel jön a Magyar Mozgókép Fesztivál

Ezekkel a premierekkel jön a Magyar Mozgókép Fesztivál

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják június 23-26. között Veszprémben. Az Ezüst Medve-díjas Természetes fény is premier előtt mutatkozik be. 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.