Vizuál

Irodalmárok az Ernst Múzeumban

2013.04.02. 12:00
Ajánlom
Az egyik legjelentősebb mai erdélyi költő, Balla Zsófia és a szlovákiai magyar irodalom megújítója, Grendel Lajos lesz április 5-én a Tükör által homályosan című kiállítás vendége. Az esemény különlegessége, hogy betegsége óta Grendel Lajossal csak ritka alkalmakkor találkozhat személyesen is a közönség. GALÉRIA

Az Ernstben január 24-én nyílt meg a negyvenkét külföldi és magyar képzőművész munkáit felvonultató kiállítás. A Tükör által homályosan című tárlat (kritikánkat ide kattintva olvashatja el) az alapító Ernst Lajos előtt kíván tisztelegni a nyugati képzőművészet egyik legfontosabb műfaja, a portré jelentését vizsgálva az elmúlt évtizedek művészetében. Gulyás Gábor, Angel Judit és Rózsás Lívia kurátorok olyan nagy nevű művészek munkáiból válogattak, mint Marina Abramovic és Ulay, Joseph Beuys, Christian Boltanski, Erdély Miklós, Fehér László, Hajas Tibor, Gary Hill, Jovián György, Maurer Dóra, Thomas Ruff, Cindy Sherman és Bill Viola.

A szem tekintete IV. címmel április 5-én, 18 órakor kezdődő irodalmi est vendégei a Kolozsváron született költő, esszéíró Balla Zsófia és a lévai születésű Grendel Lajos. A moderátor: Lévai Balázs. Mint Visky András írja Balla Zsófiáról, "poétikáját át- meg átszövi egy rejtett és rejtélyes, esztétikain túli, etikai, és egy etikain túli, vallási dimenzió." Munkásságát 1992-ben Déry-jutalommal, 1994-ben Soros-életműdíjjal, 1996-ban József Attila-díjjal,  2002-ben Salvatore Quasimodo Különdíjjal, 2003-ban Palládium-díjjal, 2008-ban A Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. A Szépírók Társasága egyik alapítója.

"...a vonásokon, a jellem csont-rajza/fehéren átdereng, mint pecsétnyom" (Balla Zsófia)

Grendel Lajos 1990-ben József Attila-díjat, 1999-ben Kossuth-díjat, 2006-ban Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi díját, 2007-ben Márai Sándor-díjat, 2005-ben a Szépírók Társasága díját és Magyar Művészetért Díjat, 2003-ben a legmagasabb szlovák állami díjat, a Pribina Kereszt első fokozatát is megkapta. A Kalligram Kiadó egyik alapítója, egyetemi tanár, a szlovákiai magyar irodalom megújítója és egyik legjelentősebb képviselője.

"A boldogság csak utóérzete valaminek." (Grendel Lajos)

A kiállítást meghosszabbították, így egy hónappal tovább, május 5-ig tart nyitva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi és Balázs-Piri Soma a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövetei lettek

Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoristák, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató korcsoportgyőztesei kapták meg elsőként az elismerést.
Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Klasszikus

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.
Vizuál

Marilyn Monroe és Coco Chanel fotósának kiállítása

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyíló fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője, alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.
Klasszikus

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Vizuál gyász

Elhunyt Carl Reiner amerikai színész és rendező

A kilencvennyolc éves művészt többek között a George Clooney főszereplésével készült Ocean's-filmek Saul Bloomjaként ismerhette a magyar közönség.
Vizuál galéria

Marilyn Monroe és Coco Chanel fotósának kiállítása

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyíló fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője, alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.
Vizuál hír

Rendkívüli támogatás fotósoknak a Hemző Alapítványtól

A járványhelyzet, például a rendezvények elmaradása a szervezők és a művészek mellett a fotósokat is rosszul érintette. A Hemző Károly Alapítvány a zavartalan alkotómunka biztosítására hat fotográfust részesít egyszeri támogatásban.
Vizuál réber lászló

Réber László rajzai, amelyek generációk gyerekkorát illusztrálták

Születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel Réber László (1920-2001) grafikusművész irodalmi illusztrációból vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.