Vizuál

Irodalmárok az Ernst Múzeumban

2013.04.02. 12:00
Ajánlom
Az egyik legjelentősebb mai erdélyi költő, Balla Zsófia és a szlovákiai magyar irodalom megújítója, Grendel Lajos lesz április 5-én a Tükör által homályosan című kiállítás vendége. Az esemény különlegessége, hogy betegsége óta Grendel Lajossal csak ritka alkalmakkor találkozhat személyesen is a közönség. GALÉRIA

Az Ernstben január 24-én nyílt meg a negyvenkét külföldi és magyar képzőművész munkáit felvonultató kiállítás. A Tükör által homályosan című tárlat (kritikánkat ide kattintva olvashatja el) az alapító Ernst Lajos előtt kíván tisztelegni a nyugati képzőművészet egyik legfontosabb műfaja, a portré jelentését vizsgálva az elmúlt évtizedek művészetében. Gulyás Gábor, Angel Judit és Rózsás Lívia kurátorok olyan nagy nevű művészek munkáiból válogattak, mint Marina Abramovic és Ulay, Joseph Beuys, Christian Boltanski, Erdély Miklós, Fehér László, Hajas Tibor, Gary Hill, Jovián György, Maurer Dóra, Thomas Ruff, Cindy Sherman és Bill Viola.

A szem tekintete IV. címmel április 5-én, 18 órakor kezdődő irodalmi est vendégei a Kolozsváron született költő, esszéíró Balla Zsófia és a lévai születésű Grendel Lajos. A moderátor: Lévai Balázs. Mint Visky András írja Balla Zsófiáról, "poétikáját át- meg átszövi egy rejtett és rejtélyes, esztétikain túli, etikai, és egy etikain túli, vallási dimenzió." Munkásságát 1992-ben Déry-jutalommal, 1994-ben Soros-életműdíjjal, 1996-ban József Attila-díjjal,  2002-ben Salvatore Quasimodo Különdíjjal, 2003-ban Palládium-díjjal, 2008-ban A Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. A Szépírók Társasága egyik alapítója.

"...a vonásokon, a jellem csont-rajza/fehéren átdereng, mint pecsétnyom" (Balla Zsófia)

Grendel Lajos 1990-ben József Attila-díjat, 1999-ben Kossuth-díjat, 2006-ban Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi díját, 2007-ben Márai Sándor-díjat, 2005-ben a Szépírók Társasága díját és Magyar Művészetért Díjat, 2003-ben a legmagasabb szlovák állami díjat, a Pribina Kereszt első fokozatát is megkapta. A Kalligram Kiadó egyik alapítója, egyetemi tanár, a szlovákiai magyar irodalom megújítója és egyik legjelentősebb képviselője.

"A boldogság csak utóérzete valaminek." (Grendel Lajos)

A kiállítást meghosszabbították, így egy hónappal tovább, május 5-ig tart nyitva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.