Vizuál

Ismét a rövidfilmeké a főszerep a Friss Hús fesztiválon

2022.06.03. 14:35
Ajánlom
Hét napon keresztül a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek és a tematikus összeállításoknak a X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. Teltházas vetítésekkel indult az esemény első napja.

Osztrák rövidfilmes válogatással, a Best of Friss Hús-blokkal, valamint rögtön teltházas vetítésekkel kezdődött el a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A június 2. és 8. között zajló fesztivál első napján a magyar versenyprogram első blokkját lehetett megnézni, de sportfilmeket és horrorokat is láthattak az érdeklődők a Toldi moziban. A magyar versenyfilmeket minden este 21 órától a Városháza udvarán is vetítik – közölték a szervezők.

Hét napon át a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek és az olyan tematikus összeállításoknak, mint az @Midnight nevű horrorválogatás, a sporthoz kötődő rövidfilmek vagy a #Queer Dreams-szekció.

Az idei Friss Hús egyik újdonsága a Quickie, azaz három változatos rövidfilm a Friss Hús idei kínálatából: egy hazai, egy nemzetközi és egy dokumentum-rövidfilm azoknak, akiknek csak késő este van egy szűk órájuk mozizni. A Quickie programjának fontos eleme a meglepetés: az adott blokk tartalmát a szervezők csak aznap délelőtt jelentik be.

Június 4-én, délután az Interfilm Berlin filmfesztivál tematikus válogatását vetítik a Toldiban, Európa jelenét és jövőjét bemutató rövidfilmekkel, az alkotók jelenlétében.

Az idei Friss Hús szakmai programjain a környezettudatos filmkészítésről, a mozgókép formátumainak jövőjéről és a technológia lehetőségeiről is szó lesz.

A Friss Hús szervezői idén is igyekeznek felhívni a figyelmet a tehetséges, pályakezdő művészekre. Az újonnan indult Friss Csillag nevű program keretében fiatal színészek munkássága kerül reflektorfénybe. Az első két Friss Csillag Nagy Katica (Gólyatábor, Rossz versek) és Váradi Gergely (Guerilla, A besúgó), akik az idei versenyfilmekben is szerepelnek. Nagy Katica a Köszönöm, hogy maradtál, illetve a Perfect Match című filmekben lesz látható, míg Váradi Gergely a Cannes-ban debütált Hajszálrepedés főszereplőjeként tér vissza a fesztivál programjába, miután a Friss Hús tavalyi zsűrije a legjobb színésznek választotta a Csendes környékben nyújtott alakításáért.

A X. Friss Hús teljes programja ezen az oldalon érhető el. 

Fejléckép: Megkezdődött a X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (fotó/forrás: Friss Hús Sajtó)

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kapcsolódó

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Visszatér a magyar film ünnepe a gyönyörű Veszprém-Balaton régióba, ahol mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.