Vizuál

Ismét a rövidfilmeké a főszerep a Friss Hús fesztiválon

2022.06.03. 14:35
Ajánlom
Hét napon keresztül a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek és a tematikus összeállításoknak a X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. Teltházas vetítésekkel indult az esemény első napja.

Osztrák rövidfilmes válogatással, a Best of Friss Hús-blokkal, valamint rögtön teltházas vetítésekkel kezdődött el a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A június 2. és 8. között zajló fesztivál első napján a magyar versenyprogram első blokkját lehetett megnézni, de sportfilmeket és horrorokat is láthattak az érdeklődők a Toldi moziban. A magyar versenyfilmeket minden este 21 órától a Városháza udvarán is vetítik – közölték a szervezők.

Hét napon át a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek és az olyan tematikus összeállításoknak, mint az @Midnight nevű horrorválogatás, a sporthoz kötődő rövidfilmek vagy a #Queer Dreams-szekció.

Az idei Friss Hús egyik újdonsága a Quickie, azaz három változatos rövidfilm a Friss Hús idei kínálatából: egy hazai, egy nemzetközi és egy dokumentum-rövidfilm azoknak, akiknek csak késő este van egy szűk órájuk mozizni. A Quickie programjának fontos eleme a meglepetés: az adott blokk tartalmát a szervezők csak aznap délelőtt jelentik be.

Június 4-én, délután az Interfilm Berlin filmfesztivál tematikus válogatását vetítik a Toldiban, Európa jelenét és jövőjét bemutató rövidfilmekkel, az alkotók jelenlétében.

Az idei Friss Hús szakmai programjain a környezettudatos filmkészítésről, a mozgókép formátumainak jövőjéről és a technológia lehetőségeiről is szó lesz.

A Friss Hús szervezői idén is igyekeznek felhívni a figyelmet a tehetséges, pályakezdő művészekre. Az újonnan indult Friss Csillag nevű program keretében fiatal színészek munkássága kerül reflektorfénybe. Az első két Friss Csillag Nagy Katica (Gólyatábor, Rossz versek) és Váradi Gergely (Guerilla, A besúgó), akik az idei versenyfilmekben is szerepelnek. Nagy Katica a Köszönöm, hogy maradtál, illetve a Perfect Match című filmekben lesz látható, míg Váradi Gergely a Cannes-ban debütált Hajszálrepedés főszereplőjeként tér vissza a fesztivál programjába, miután a Friss Hús tavalyi zsűrije a legjobb színésznek választotta a Csendes környékben nyújtott alakításáért.

A X. Friss Hús teljes programja ezen az oldalon érhető el. 

Fejléckép: Megkezdődött a X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (fotó/forrás: Friss Hús Sajtó)

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kapcsolódó

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Visszatér a magyar film ünnepe a gyönyörű Veszprém-Balaton régióba, ahol mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.