Vizuál

Ismét kiállítják a legnépszerűbb francia festő képeit

2010.09.23. 13:13
Ajánlom
Claude Monet (1840-1926) munkáiból nyílt retrospektív kiállítása a párizsi Grand Palais-ban.

A francia impresszionizmus egyik legnagyobb mesterének hatvanéves karrierjét felölelő tárlaton látható 170 alkotás jelentős része a szomszédos Orsay Múzeumból, míg mintegy ötven festmény a világ nagy múzeumaiból és magángyűjteményekből érkezett a Szajna-parti kiállítócsarnokba.

A 19. századi francia festészet egyik legismertebb művészének 1980 óta nem rendeztek jelentős kiállítást Párizsban. Guy Cogeval, a mostani tárlat egyik kurátora, egyben az Orsay Múzeum igazgatója, a külföldi Monet-kiállítások kapcsán döbbent rá arra, hogy „Monet a 19. század második felének legnagyobb francia festője, és a leginkább kedvelt francia festő külföldön. Már életében hatalmas sztár lett, amikor a Tavirózsákat készítette. Ismét eljött az idő, hogy egy hatalmas retrospektívet szenteljünk neki."
Véleménye szerint a francia sznobizmus olyan „katasztrofális következményekkel" járt, hogy az elmúlt harminc évben Monet-ról megjelent jelentős tanulmányokat és disszertációkat szinte kizárólag angolszász kutatók írták. Úgy gondolja, hogy a francia közönség elsősorban a képek fényei miatt fog nagyon meglepődni. Ugyanis a kiállításra az Orsay Múzeumból érkezett több mint száz festmény mindegyikét restaurálták.
Ez utóbbi tény azért is fontos, mert az egész életében kísérletező festő mindig visszatért állandó, egyetlen igazi témájához: a fényhatások rögzítéséhez, ami az impresszionista irányzat legfőbb nyersanyaga volt. A kiállítás egyik másik kurátora, Sylvie Patin, azt hangsúlyozta, hogy Monet gyakran ugyanazt a szabadtéri témát festette meg különböző évszakokban és napszakokban.
A kiállítás összeállításakor a kurátorok ezért elsősorban Monet alkotói módszereire kívánták a figyelmet ráirányítani: a festő általában ugyan annak a témának a sokfajta szempontból való megalkotására törekedett, a fényhatásokat és az időjárási viszonyokat rögzítő sorozatképeket festett. Kísérletezett a figuratív festészettel, majd a színek fényeire koncentráló tájképeket alkotott, amelyek sok szempontból az absztrakt művészet felé mutattak. Gyakran változtatta a módszereit az elérendő hatás érdekében, de soha nem egyszerű ismétlésről, hanem minden esetben a téma elmélyítéséről volt szó, hogy még jobban megörökíthesse a fényeket.

A kiállítás látogatói Monet művészetének eddig kevésbé ismert oldalait is felfedezhetik, a csendéleteket vagy a Földközi-tengert ábrázoló képeit. Az egyszerre időrendben és tematikusan szerveződő tárlat szenzációjának azonban a portrék ígérkeznek. Köztük látható Monet első feleségéről, Camille-ról készült festménye és a befejezetlen Reggeli a szabadban, amelyet Édouard Manet híres munkájára válaszul kezdett Monet festeni. A portrék között tűnik fel az 1879-ben készült Camille Monet halálos ágyán című kép is
Monet 1908-ban Velencébe utazott második feleségével, Alice-szal. Az itt készült munkák is láthatók a retrospektív kiállításon, amely Monet-nak az élete végén a givernyi kertjében készült híres Tavirózsák sorozattal zárulnak.
A január 24-ig megtekinthető kiállításra a szervezők legalább hétszázezer látogatót várnak a világ minden tájáról, amire jó esélyük van: bár még meg sem nyílt a kiállítás, a honlapján már nyolcvanezer jegy kelt el. A Grand Palais eddigi legsikeresebb kiállítása a Picasso és mesterei című tárlat volt, amelyet több, mint 780 ezren láttak, két évvel ezelőtt.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.