Vizuál

Ismét Kulturális Örökség Napok

2010.09.17. 13:41
Ajánlom
Újból különleges épületek kapuin osonhatnak be a látogatók, ráadásul ingyen.

Több mint tíz éve nyitják meg kapuit az érdeklődők előtt Magyarország köz- és magánintézményei ezen a különleges hétvégén, amelyre idén szeptember 17-18-t választották a szervezők. Az Európa Tanács által indított kezdeményezés számos országban, így itthon is, méltán örvend népszerűségnek. Az épületek megtekintése egytől egyig ingyenes, ami már önmagában nagy vonzerő, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy vannak olyanok, amelyekbe kizárólag ezen az egy hétvégén juthat be a nagyközönség, akkor végképp nem szorul magyarázatra a programsorozat évek óta tartó, töretlen sikere.
Az ingyenesség és a különlegesség mellett a program másik állandó jellemzője, hogy valamilyen téma köré szervezik a programokat. Erre utal az idei mottó is: a Felemelő évszázad, a nemzeti „styl”. Ez azt jelenti, hogy idén különösen sok, a 19. században épült műemléket tekinthetnek meg a látogatók.
Országos program esetén különösen nehéz helyzetbe kerül az, akinek ajánlót kell írnia, ebben az esetben pedig ez extrán igaz. Egyrészt még az országhatárokon túl is csatlakoztak a kezdeményezéshez, másrészt pedig olyan mennyiségű izgalmas lehetőség közül lehet választani, hogy csak pár személyes kedvenc felsorolására vállalkozhatunk.

Ilyen a Kőbányai pincerendszer, ahol a bányászat megszűnte után sörfőzők és borkészítők vették át a terepet, például itt található a földalatti Dreher-kápolna is. Ha pedig bányászat, akkor kihagyhatatlan a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen és ha már arra járunk, ugorjunk be a Faszén Fesztiválra, ahol faszénen főzött-sütött ételek közül válogathatunk. Azonban azoknak sem kell otthon maradniuk, akiket nem az ipari műemlékek hoznak lázba. Részt vehetnek a kétnapos Tájséták programsorozaton, ahol két nap alatt nyolc Balaton-környéki települést ismerhetnek meg a vállalkozó kedvű (és gumicsizmával felszerelt) kirándulók.

Vagy egyházi emlékeinket látogathatnak meg, ugyanis a Kulturális Örökség Napokkal átfedésben zajlik a Szakrális Művészetek Hete szeptember 17-e és 26-a között. Ennek köszönhetően több száz, valamely felekezethez kötődő, szent helyet és épületet tekinthetünk meg. Az épített szentségek mellett pedig a valláshoz valamely más módon kapcsolódó programok teszik teljessé a kínálatot, mint mondjuk a szlovákiai Komárom Szent András templomában tartott Bach koncert, a zebegényi Havas Boldogasszony templom koncertje, ahol maga Bogányi Gergely lép majd fel, vagy az Öntödei Múzeum programja, ahol az öntött vas építészeti szerepéről tudhatunk meg mindent, ami a 19. századi protestáns templom és zsinagóga építésekkel kapcsolatban felmerülhet.

 

A programokról részletesen a Kulturális Örökség Napok és a Szakrális Művészetek Hete hivatalos weboldalain tájékozódhatnak.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál banksy

Nem Banksy, hanem a Kétfarkú műve az Orbán-karikatúra

A nap híre, miszerint Banksy Budapesten járt, és rendszerkritikus graffitiben hagyott nyomot, sajnos mégsem igaz.
Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.