Vizuál

Ismét Magyar Festészet Napja

2010.10.12. 12:42
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Galéria lesz a fő helyszíne az idei Magyar Festészet Napja rendezvénysorozatnak.

Nyolc éve rendezték meg először a Magyar Festészet Napját, azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a magyar festészet értékeire. A programok minden évben október 18-a köré csoportosulnak, mivel ekkor van Szent Lukács napja, aki az orvosok és a festők védőszentje.

Idén sincs ez másként, a programok október 11-étől október 18-ig tartanak. Ez idő alatt országosan számos program és kiállítás várja a festészet iránt érdeklődőket, amiken ráadásul belépti díj nélkül vehetnek részt a látogatók.

A rendezvénysorozat egyik kiemelt helyszíne a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), ahol Doyenek IX. címmel nyílik kiállítás október 14-én. A tárlaton a hetvenedik életévüket betöltött kortárs festőművészek munkái lesznek láthatóak egészen október 30-ig, a megnyitón pedig életműdíjat adnak át annak a művésznek, aki „példát nyújthat és kiindulópontul szolgálhat" a jelen és a jövő alkotói számára.

Az MNG mellett mindenképpen említést érdemel a Jászi Galéria Cirkusz című tárlata, ahol egy egészen egyedülálló merítést kaphatunk a 20. századi magyar művészek cirkusz tematikájú képeiből, többek között olyan művészek munkáin keresztül mint Aba-Novák Vilmos, Kondor Béla, Szabó Vladimir vagy Victor Vasarely.

A programhoz többvidéki helyszín is csatlakozott, így a szegedi REÖK is, ahol a tizennégy év működő Élesdi Művésztelep művészeinek munkáiból rendeznek tárlatot és természetesen nem maradhatott ki Pécs, ahol Festők szabadon címmel rendeznek szabadtéri tárlatot.

A programsorozatról bővebben a Magyar Festészet Napja hivatalos weboldalán olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.
Vizuál videó

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.