Vizuál

Ismét Sziget!

2009.08.09. 13:09
Ajánlom
Míg a Sziget Fesztivál pár éve még igazándiból csak a zene otthona volt, addig idén igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

Hogy a kultúra szeretete vagy a finanszírozási keretek bővítése vitte-e rá a szervezőket erre a váltásra, végül is nem lényeges, mert az eredmény magáért beszél. A tánc, színház és irodalmi programok mellett ráadásul egy olyan helyhez kötött művészeti ágat, mint a képzőművészet, is sikerült meghonosítani a Szigeten. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy ez nemcsak a Sziget szervezőinek nyitottságát, hanem az intézmények munkatársainak kreativitását is dicséri. Mindezen szándékok pedig odajutottak, hogy ha végig kívánjuk látogatni az összes képzőművészeti programot, akkor bizony érdemes a koncertek kezdése előtt jóval hamarabb kimenni a Hajógyári-szigetre.

A „klasszikus" vonalat képviseli a már korábban is sikeres Múzeumi Negyed. Idén tizennégy intézmény, az Aquincumi Múzeum, a Goethe Intézet, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (amely egyben Debrecen városát is képviseli), a Petőfi Irodalmi Múzeum, az óbudai Zichy Kastély, az Országos Közlekedési és Műszaki Múzeum, a Műcsarnok, a Skanzen és a Szépművészeti Múzeum. Ez alkalommal is zömében kiállításaikat népszerűsítik a kivonuló múzeumok, így a Nemzeti Múzeum a szeptemberben nyíló „Királylányok messzeföldről - Nők a hatalom árnyékában", a Ludwig a Capa tárlatot, a MODEM pedig a frissen nyíló Messiásokat. Eme tendenciával szembe megy ugyan, de korunk egyik legfontosabb problémájára, a környezetszennyezésre próbál megoldást kínálni a Skanzen Mentsétek meg forrásainkat! programsorozata, amely arra keresi a választ, hogy miként lehet a felhalmozott paraszti tudást felhasználni a megújuló energiák tekintetében. A legszórakoztatóbbnak pedig a Műszaki Múzeum sátra ígérkezik, ahol mindenkit szeretettel várnak egy közös nagy alkotásra, melynek célja, hogy használhatatlan, semmirevaló tárgyak szülessenek.

Szintén a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az Octopus udvarán felállított Baobab (Majomkenyérfa) installáció, amely egy hosszú turné után decemberben Koppenhágába érkezik, ahol a Kyoto protokollt felváltó új klímaegyezményt írják majd alá a világ döntéshozói. Az elmélet mellett bőven jut szerep a gyakorlatnak is. Lesz Artshop, kézműves foglalkozások, ruha átalakító „szalon", képzőművészeti alkotásokká átlényegített Trabantok és az évek óta méltán sikeres Tarot Labirintus sem hiányzik a programból.

A részletes program a Sziget honlapján olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.