Vizuál

Itt a tavasz?

2012.02.29. 08:00
Ajánlom
Remélhetőleg hamarosan elérkezik a biciklizős fűben ücsörgés és hasonló tavaszi nyalánkságok ideje, de mindez ne gátoljon meg senkit a műélvezetben. Márciusban roskadásig telhetünk kortárs kultúrával - és ez még csak hat tárlat.

A 2B Galériában az észlelés határaival játszik egy kiállítás vakok és gyengénlátók számára készült installációkkal, a B55-ben nyolc londoni művész állít ki a nyári Olimpiára hangolva, az Anker ebben a hónapban Dömölky Dániel táncfotóit mutatja be, a Képzőn külföldi és pesti egyetemek hallgatóinak képgrafikáit, az Enigma Arts Galériában Könyv Kata nem éppen vidám festményeit lehet látni, a Várfok és a Projekt Room pedig szobrászattal, festészettel és fotóval vár. Lehet kezdeni az elmerülést.

SZINESZTÉZIA, a percepció kiterjesztése vakok és gyengénlátók, valamint látók számára
(március 12-ig)

A szinesztézia jelensége során az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, a hallás vagy a tapintás között. Azok számára, akik nem rendelkeznek a látás képességével, a képzőművészeti alkotások élvezete értelemszerűen szinte teljességgel elérhetetlen. Mára viszont messze nem csak vizuálisan befogadható munkákat ismerünk. A kiállítóterekben és múzeumokban egyre több audiovizuális, vagy akár teljesen a hallásunkra ható művel találkozhatunk. A 2B kiállításán a vakok és gyengénlátók mellett a látók is kitágíthatják saját érzékelésük határait. Négy fiatal közép-európai képzőművész, Martin Blažíček, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készített el egy-egy audiovizuális installációt. 2012 folyamán a művek további három helyszínen lesznek még kiállítva, például Prágában is. A kiállítás kurátora Rózsás Lívia.

BACK AND FORTH - 8 MŰVÉSZ LONDONBÓL
(március 17-ig)

A tárlat része annak a programsorozatnak, amit a British Council, a Magyar Olimpiai Bizottság, a B55 Kortárs Galéria és a Csodalámpa Alapítvány közösen szervezett - szeretnék felhívni a figyelmet a művészet, a sport, a társadalmi szerepvállalás és a sokszínűség fontosságára, az aktualitást nyilván a nyári londoni Olimpia adja. A B55-ös kiállítás különböző nemzetiségű és korú, Londonban élő kortárs képzőművész festményeiből ad válogatást. A kiállított művek a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül. A művészek közt található a korábban a Tate Modernben is kiállító Simon Callery és a német származású Lothar Götz is, akinek hatalmas méretű falfestményei Európa számos intézményében és galériájában láthatóak. Estelle Thompson és Rose Davey élénk és intenzív színmezőkkel operálnak, Jane Bustin irodalmi és filozófiai alliterációkkal keveri vizuális nyelvezetét. A kiállításon résztvevő két magyar művész, Keserü Károly és Jovánovics Tamás a képfelület lebegtetésével játszik, míg Dillwyn Smith kollázsszerűen szőtt és festett vásznain kisérletezik.

INAIR
(március 30-ig)

A táncban és a fotográfiában közös, hogy mindkettő képes egy pillanatba sűríteni mondanivalóját: a táncos egy mozdulatban, a fényképész egy kiragadott pillanatban teszi ezt. Ilyen találkozásokat mutat be az INAIR - a zenés táncos megnyitó március 5-én lesz az Anker Klubban. A kiállítás képeit Dömölky Dániel készítette, ő évek óta foglalkozik dokumentarista és konceptuális tánc és mozgás fotográfiával. Korábbi tárlata a moveIN' e kettősséget állította egymás mellé és egymással szembe. Az INAIR most csak konceptuális mozgás és tánc fotókat mutat be. A sűrített pillanat az érzelmek, gondolatok, energiák csúcspontját reprezentálja, akár egy kitartott ölelésben, akár a levegőben egy ugrás precízen kivitelezett ívében. Nem számít, hogy kortárs, kontakt, balett vagy pusztán egy felszabadult mozdulat, mind e pillanatra készül, ahogy a fényképész is.

GRAPHICS OPEN 2012
(március 31-ig)

A kiállításon résztvevő krakkói, prágai, zágrábi, budapesti, bécsi és pozsonyi felsőoktatási intézmények hallgatóinak az elmúlt öt évben készített grafikai műveiből ad válogatást a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A képgrafikai tárlat egyfajta kortárs seregszemleként a hagyományos műfajokat, az újszerű és a modern technikai törekvéseket is bemutatja. A kiállítás további célja, hogy a majd száz műalkotáson keresztül megismerjük a felsőfokú grafikaoktatás eredményeit és a kortárs grafika válaszait a jelenkor kérdéseire. A résztvevő intézmények: Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie, Akademie výtvarných umění v Praze, Akademija Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Universität für angewandte Kunst Wien és Vysoká Škola Výtvarných Umení, Bratislava.

Átvilágítás - SCREENING
(március 31-ig)

Könyv Katát időtlen jelképei, megszokottól eltérő szimbólumképző rendszere, az általa felvetett gondolati elemek olyan kortárs festővé teszik a nemzetközi művészeti szcénában, akinek a reflexiói messze túlmutatnak a hagyományosan értelmezett képzőművészeti forma- és tartalomrendszereken, kategóriákon. Művein gyakran elhagyott terek, gyárépületek kulisszái között jelennek meg archaikus elemek, töredezett szoborrészletek monokróm szerkesztésében. Festészetének feszültsége az első látásra össze nem illő tárgyak, elemek társításából ered. Az Enigma Arts Galériában látható Átvilágításon tárgyi metaforái, provokatív társadalomkritikai kérdései végtelenül önző, felelőtlen, a minden és mindenki pótolható gondolkodásmódot képviselő világunkat mutatja be.

Kertek és Katedrálisok + Emlékkristályok
(április 7-ig)

Márciusban a Várfok Galériában aatoth franyo festő és Ervin Patkai szobrász közös tárlata látható (ez lesz a Kertek és Katedrálisok), a Várfok Project Room pedig Misetics Mátyás fotóművész helyspecifikus projektjét mutatja be Emlékkristályok címmel (a Project Room előző tárlatáról, Christiane Peschek fényképeiről írt kritikánkat itt lehet elolvasni). Patkai műveiből ritkán lehet válogatást látni Magyarországon, ráadásul a művész idén ünnepelné 75. születésnapját. Bár az alkotásokat egybefogó elnevezés lírainak tűnhet, a tárlat gerincét rendkívül erőteljes szerkezeti elemek képezik: egyfelől, a festészet terén aatoth franyo kompozícióinak és tartalmi egységeinek, másfelől, a szobrászat terén Ervin Patkai "építményeinek" köszönhetően. Misetics 2007-ben diplomázott a MOME fotó szakán és 2011 őszén csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez Korniss Péterrel együtt, így ez lesz az első egyéni megmutatkozása itt. Misetics a megrendezett fotográfia híve, akinek szinte már védjegyeivé váltak a szürreális hangulatú, mesterséges fényekkel bevilágított éjszakai jelenetek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.