Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

2022.06.27. 16:35
Ajánlom
Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

1977. augusztus 16-án délután eszméletlenül találták gracelandi otthonában Elvis Presley-t, azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni. Negyvenöt év telt el azóta, sokan, köztük e sorok írója is, csak általánosságokat tudunk a negyvenkét éves korára összetört és elgyötört aggastyánná váló énekes-szupersztár életéről és karrierjéről (nem mintha a kettő szétválasztható lenne). 

Ő volt a rock 'n' roll királya, máig a popkultúra megkerülhetetlen alakja, egykori otthona ma zarándokhely és mauzóleum. Dalai és összetéveszthetetlen hangja beépült a tudatalattinkba, eszelősen jól énekelt és táncolt, messiásként tekintett rá a beatnemzedék, köztük a Beatles és a Rolling Stones, imádott repülni és még az is tudható róla, hogy alkohol- és drogfüggő volt. Felsorolásszerűen körülbelül ennyi maradt egy régi világ szupersztárja után.  

Itt volt az ideje tehát, hogy egy hollywoodi szuperprodukció felrázza és megkeverje a bennünk élő Elvis-képet, közel hozza és reflektorfénybe állítsa a megismételhetetlen zsenialitást.

Elvisjelenetfoto3-130238.jpeg

jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: Hugh Stewart / InterCom)

Baz Luhrmann Elvis-filmje sajnos, vagy inkább szerencsére, alig mozdít ki a jólismert közhely-sztereotípiáinkból, mert másra figyel. Nem kínálja tálcán a hagyományos életrajzi filmek alaposságát, inkább extravagáns és érzéki, mégis képes megmutatni a páratlan tehetség hétköznapi, esendő, bizonytalan arcát is. Élettel tölti meg Elvis figuráját, mindez elsősorban a címszereplőnek, Austin Butlernek köszönhető, aki nem pusztán átszellemülten formálja meg Elvist, de jónéhány zenei betétet is énekel. Óriásit vállal és fantasztikusan teljesít: meglepő lenne, ha ezért az alakításáért nem jelölnék Oscar-díjara. 

A film visszatérő motívuma amint a gyerek Elvis, Memphis feketék lakta szegény városrészében egy gospel kórusban énekelve transzba esik – itt születik meg a zseni, húzza alá a rendező.

A kor fekete zenéje, a rhythm and blues, a soul, a jazz, és a fehérek country zenéje (hát még a rockabilly) szintén fontos építőeleme zenei ébredésének, hiszen ez az a forrás, amiből merítve útjára indítja sajátos fúzióját, a rock 'n' rollt. Már első igazi koncertjén, az Arkansas állambeli Texarkana színpadán, 1955-ben, húszéves korában "készen áll a repülésre", megvan a zene és a hozzá tartozó Elvis-féle őrjítő csípőmozdulatok. A jazz klubokba viszont nem csak zenei inspirációkért jár, ott érzi otthon magát. Jó barátja B.B. King, aki többször is feltűnik a filmben, olyan ikonikus alakok mellett, mint a fiatal Little Richard, Sister Rosetta Tharpe, vagy Big Mama Thornton. Mind-mind tökéletes kamaraalakítás és micsoda zene! Azt is gyönyörűen kijátssza a film, hogy konzervatív körökben miért tartották Elvist a világ legveszélyesebb emberének. 

Elvisjelenetfoto-130239.jpg

jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: Hugh Stewart / InterCom)

Baz Luhrmann rendezőről korábbi filmjei (például a Moulin Rouge! vagy A nagy Gatsby) nyomán sejthető, hogy nem éppen a romantikus múltidézésről, avagy letűnt idők heroizálásáról híres. Itt is zsigeri élményt kínál, amihez Elvis Presley (vagy ahogyan a filmben szólítják E.P.) zenéje és sorsa kínálja az alapot.

Luhrmann bevallottan Elvis-rajongó, alakján keresztül mégis legalább annyira mesél Amerikáról, az ellentmondások országáról, mint főhőse útjáról.

Felvillantja a paranoid ötvenes éveket, a traumatikusan zárt családot, a feketék-fehérek szegregációját, a rock 'n' roll (és később a beatzene) megszületését, a hatvanas és hetvenes évek nem egyszer tragikus történelmi fordulatait, köztük Martin Luther King és a Kennedy-testvérek meggyilkolását. Felvillan a szerelem, a család, a vágyakozás motívuma is. A barátnők többnyire kimaradnak, de a Priscilla Presley-motívumot szépen kibontja a rendező. Nem csoda, hogy a család el van ragadtatva a filmtől, Elvis lánya és volt felesége is nyilvánosan gratuláltak a rendezőnek és a főszereplőknek. 

Elvisjelenetfoto16-130051.jpeg

jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: Hugh Stewart / InterCom)

Baz Luhrmann végső soron a karizmát vizsgálja: honnan jön, miből építkezik, és mivé lesz, ha a pénzcsinálás csapdájába esik?

Ez a viszony valóban nehezen összeegyeztethető. Két erő harcol egymással, kell tehát egy antihős is: Elvis menedzserét, a magát csak „ezredesnek” szólíttató Tom Parkert a meglehetősen furára maszkírozott Tom Hanks alakítja, és bizony eltart egy darabig amíg elhisszük, hogy tényleg őt látjuk. Érdekes csavar, hogy a forgatókönyv éppen a kétes hírű menedzser szemszögéből meséli el a történetet, és bár neki is megvan a maga igazsága, mégsem tudjuk egy percig sem elfogadni azt, nemhogy megszeretni őt. 

Elvisjelenetfoto4-130239.jpeg

Hugh Stewart / jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: InterCom)

Valójában az ezredes alakja (Elvis néha admirálisnak szólítja) mindent megtestesít, ami elől a zene menedéket nyújt. Pont ilyenek soha nem akarunk lenni.

Elvis mégis besétál a csapdájába és végül elkerülhetetlen az összeomlás. Védtelen a pszichológiai hadviselés ellen, az érzelmi manipulációk tönkreteszik. Már nem tud önállóan dönteni, nem tud eleget keresni, miközben állandó megfelelési kényszer hajtja nagyjából mindenki felé. Zavaros az élete, ő maga pedig semmiben sem biztos - csak a saját hangjában. Énekelni akar, repülni akar, James Dean akar lenni. A film állítása szerint Elvis számára a legfontosabb a közönség szeretete (elfogadása) volt, és ebből a pozícióból érthető, miért dőlt össze saját élete miközben megbabonázta az egész világot.  

Elvisjelenetfoto19-130055.jpeg

jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: Hugh Stewart / InterCom)

Összetett és bonyolult tehát a két főhős kapcsolata, mégis elszomorító, és hát

szívszorító a bábuként mozgatott és a környezete által végsőkig kihasznált művész archetípusával szembesülni.

Hiába nagy ország Amerika, hiába keresett nagy pénzt Elvis, mégis ugyanolyan kiszolgáltatott (sugallja a film, és valószínűleg tényleg így volt) mint bármelyik művész. Bárhol és bármikor. Akár itt és most. 

Elvisjelenetfoto14-130049.jpeg

Hugh Stewart / jelenet az Elvis c. filmből (Fotó/Forrás: InterCom)

Baz Luhrmann 150 millió dolláros grandiózus produkciója mégsem szirupos melodráma, sokkal inkább bódító zenés film.

A két és fél órás játékidő szinte elszalad, szerencsére Elvis (igazi sztárhoz illően) sokáig nem, vagy csak alig öregszik, lázad és teljesít, énekel és főképpen táncol.

A rendező sűrít és rájátszik az eksztázisra, és simán elhisszük neki, hogy valaha minden így történhetett, vagy majdnem így. Az illúzió teljes (nem kizárt az újabb Oscar-jelölés), amiben elengedhetetlen része van a látványtervezőnek és a jelmezeknek, Catherine Martin és Karen Murphy káprázatos világának, valamint Mandy Walker operatőrnek. Tökéletesen megidézik Elvis excentrikus, dendi stílusát, festett fekete haját, erősen nőies sminkjét, kövekkel kirakott csillogó ruháit, áradó szexualitását.

Állítólag 240 perces, vagyis négyórás volt a film rendezői változata, ennyi maradt belőle, vibráló, feszítő, katartikus két és fél óra. És arra, hogy milyen is volt a 33 éves korában hosszabb szünet után a színpadot újra meghódító Király, álljon itt egy eredeti videó Elvis Presleyről 1968-ból.

Elvis

Szinkronizált amerikai film

Főszereplők: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge, Richard Roxburgh, Kodi Smit-McPhee.
Zene: Steve Jablonsky. Operatőr: Mandy Walker. Látvány: Catherina Martin, Karen Murphy.
Írta: Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce, Jeremy Doner
Rendezte: Baz Luhrmann

Forgalmazó: InterCom
Bemutató: 2022. június 23.

 

 

Fejléckép: jelenet az Elvis c. filmből / fotó: Hugh Stewart / InterCom

Cannes-ban mutatják be az Elvis-filmet

Kapcsolódó

Cannes-ban mutatják be az Elvis-filmet

Májusban a neves filmfesztiválon debütál majd Luhrmann életrajzi filmje, a zenés produkció középpontjában a Király és befolyásos menedzserének kapcsolata áll.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fotókiállítás nyílt az MMA-ösztöndíjasok alkotásaiból

Február 25-ig a Pesti Vigadóban látható a Generációk című kiállítás, amely hűen tükrözi a fiatal fotóművész-nemzedékek vizuális érzékenységét. 
Vizuál ajánló

A klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik a PIM új Madách-kiállítása

A múzeum tárlatának fókuszában az Az embert tragédiája Eszkimó színe áll. A disztópikus jövőkép vizuális megidézése mellett a szervezők szakértők megszólaltatásával keresnek válaszokat a Madách által felvetett, de a ma viszonyokra is érvényes kérdésekre. 
Vizuál ajánló

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál ajánló

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál hír

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.