Vizuál

Izgalmas karácsonyi kiállítások a nagyvilágból

2016.12.23. 09:55
Ajánlom
Nézzük, mit érdemes megnézni, ha nem itthon töltjük a karácsonyt, vagy az ünnep után elutaznánk.

Karácsony a vitrin mögött

2000-ben nyílt meg Németország első állandó, a karácsonyi ünnepkörrel foglalkozó kiállítását Rothenburg ob der Tauberben.

A karácsonyfa-állításától a hagyományos ételeken és az éjféli misén át a karácsonyhoz kötődő tárgyakig szinte minden, ehhez az ünnephez tartozó formaság a 19. századi Németország polgári és arisztokrata otthonaiból indult ki, így nem véletlen, hogy a 250 négyzetméteren elhelyezkedő gyűjtemény főleg az 1870 és 1940 közötti német karácsonyi tradíciókra és ezek változására koncentrál. Az intézmény alaposságát jelzi, hogy a gyűjtés mellett folyamatosan kutatják is a témát. 

Weihnachts Museum Rothenburg ob der Tauber, Németország

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

Diótörő Múzeum

Arlene Wagner eredetileg balett-táncosnő, majd balettoktató volt. A Csajkovszkij-mű hatására kezdte el gyűjteni a diótörőket amolyan jópofa hobbiként még a '60-as években.

1995-ben aztán ő és férje, George úgy döntöttek, alapítanak egy kis magánmúzeumot a gyűjteményüknek. A konyhai szerszámok azonban hamar kinőtték a helyet és elfoglalták a bajor stílusú házuk egy teljes emeletét. A több mint 6000 darabos kollekció a klasszikus balettet ihlető katonaalakon kívül hihetetlen változatosságban vonultatja fel a csonthéjas feltörésére alkalmas kis szerkezeteket forma – a különböző uralkodók és történelmi személyek másától az állatfigurákig – és anyag tekintetében is. 

Nutcracker Museum, Leavenworth, Washington, USA

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

Mézeskalács Múzeum

Az észak-lengyelországi Toruńban már a 13. század óta készítik a város hírnevét meghozó mézeskalácsot.

A 15. században megnyitották a süteményt árusító első pékséget, receptjeik védelmére pedig a mézeskalács-készítők céhekbe tömörültek. A toruńi múzeumban a látogatók kipróbálhatják, milyen nehéz volt százötven évvel ezelőtt a gyúrás és a hozzávalók őrlése. A múzeumban nemcsak az évszázados konyhai eszközöket, de magát a receptet is megszerezhetik a látogatók.

Żywe Muzeum Piernika, Toruń, Lengyelország .

nemzetközi kitekintő mézeskalács

nemzetközi kitekintő mézeskalács

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Vizuál Film

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.