Vizuál

Izgalmas karácsonyi kiállítások a nagyvilágból

2016.12.23. 09:55
Ajánlom
Nézzük, mit érdemes megnézni, ha nem itthon töltjük a karácsonyt, vagy az ünnep után elutaznánk.

Karácsony a vitrin mögött

2000-ben nyílt meg Németország első állandó, a karácsonyi ünnepkörrel foglalkozó kiállítását Rothenburg ob der Tauberben.

A karácsonyfa-állításától a hagyományos ételeken és az éjféli misén át a karácsonyhoz kötődő tárgyakig szinte minden, ehhez az ünnephez tartozó formaság a 19. századi Németország polgári és arisztokrata otthonaiból indult ki, így nem véletlen, hogy a 250 négyzetméteren elhelyezkedő gyűjtemény főleg az 1870 és 1940 közötti német karácsonyi tradíciókra és ezek változására koncentrál. Az intézmény alaposságát jelzi, hogy a gyűjtés mellett folyamatosan kutatják is a témát. 

Weihnachts Museum Rothenburg ob der Tauber, Németország

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

Diótörő Múzeum

Arlene Wagner eredetileg balett-táncosnő, majd balettoktató volt. A Csajkovszkij-mű hatására kezdte el gyűjteni a diótörőket amolyan jópofa hobbiként még a '60-as években.

1995-ben aztán ő és férje, George úgy döntöttek, alapítanak egy kis magánmúzeumot a gyűjteményüknek. A konyhai szerszámok azonban hamar kinőtték a helyet és elfoglalták a bajor stílusú házuk egy teljes emeletét. A több mint 6000 darabos kollekció a klasszikus balettet ihlető katonaalakon kívül hihetetlen változatosságban vonultatja fel a csonthéjas feltörésére alkalmas kis szerkezeteket forma – a különböző uralkodók és történelmi személyek másától az állatfigurákig – és anyag tekintetében is. 

Nutcracker Museum, Leavenworth, Washington, USA

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

Mézeskalács Múzeum

Az észak-lengyelországi Toruńban már a 13. század óta készítik a város hírnevét meghozó mézeskalácsot.

A 15. században megnyitották a süteményt árusító első pékséget, receptjeik védelmére pedig a mézeskalács-készítők céhekbe tömörültek. A toruńi múzeumban a látogatók kipróbálhatják, milyen nehéz volt százötven évvel ezelőtt a gyúrás és a hozzávalók őrlése. A múzeumban nemcsak az évszázados konyhai eszközöket, de magát a receptet is megszerezhetik a látogatók.

Żywe Muzeum Piernika, Toruń, Lengyelország .

nemzetközi kitekintő mézeskalács

nemzetközi kitekintő mézeskalács

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.
Vizuál galéria

Történeteket keresnek a talált képekhez – Fortepan

A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállításon szereplő képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Mindegyikhez tartozik, tartozott történet, ezeknek azonban csak egy részét ismerjük.
Vizuál Film

Ma este látható először a digitálisan restaurált Jób lázadása

Április 16-án, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján vetíti az M5 csatorna Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-as filmjének 4K felbontású, teljeskörűen restaurált változatát. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor vezetésével rekonstruálták.