Vizuál

Izgalmas karácsonyi kiállítások a nagyvilágból

2016.12.23. 09:55
Ajánlom
Nézzük, mit érdemes megnézni, ha nem itthon töltjük a karácsonyt, vagy az ünnep után elutaznánk.

Karácsony a vitrin mögött

2000-ben nyílt meg Németország első állandó, a karácsonyi ünnepkörrel foglalkozó kiállítását Rothenburg ob der Tauberben.

A karácsonyfa-állításától a hagyományos ételeken és az éjféli misén át a karácsonyhoz kötődő tárgyakig szinte minden, ehhez az ünnephez tartozó formaság a 19. századi Németország polgári és arisztokrata otthonaiból indult ki, így nem véletlen, hogy a 250 négyzetméteren elhelyezkedő gyűjtemény főleg az 1870 és 1940 közötti német karácsonyi tradíciókra és ezek változására koncentrál. Az intézmény alaposságát jelzi, hogy a gyűjtés mellett folyamatosan kutatják is a témát. 

Weihnachts Museum Rothenburg ob der Tauber, Németország

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

Diótörő Múzeum

Arlene Wagner eredetileg balett-táncosnő, majd balettoktató volt. A Csajkovszkij-mű hatására kezdte el gyűjteni a diótörőket amolyan jópofa hobbiként még a '60-as években.

1995-ben aztán ő és férje, George úgy döntöttek, alapítanak egy kis magánmúzeumot a gyűjteményüknek. A konyhai szerszámok azonban hamar kinőtték a helyet és elfoglalták a bajor stílusú házuk egy teljes emeletét. A több mint 6000 darabos kollekció a klasszikus balettet ihlető katonaalakon kívül hihetetlen változatosságban vonultatja fel a csonthéjas feltörésére alkalmas kis szerkezeteket forma – a különböző uralkodók és történelmi személyek másától az állatfigurákig – és anyag tekintetében is. 

Nutcracker Museum, Leavenworth, Washington, USA

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

Mézeskalács Múzeum

Az észak-lengyelországi Toruńban már a 13. század óta készítik a város hírnevét meghozó mézeskalácsot.

A 15. században megnyitották a süteményt árusító első pékséget, receptjeik védelmére pedig a mézeskalács-készítők céhekbe tömörültek. A toruńi múzeumban a látogatók kipróbálhatják, milyen nehéz volt százötven évvel ezelőtt a gyúrás és a hozzávalók őrlése. A múzeumban nemcsak az évszázados konyhai eszközöket, de magát a receptet is megszerezhetik a látogatók.

Żywe Muzeum Piernika, Toruń, Lengyelország .

nemzetközi kitekintő mézeskalács

nemzetközi kitekintő mézeskalács

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.