Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

2024.04.18. 10:15
Ajánlom
Új francia film érkezik a mozikba, amely a 20. század eleji Párizs aranyszínű páholyaiba és budoárjaiba kalauzol. Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

„Szereted a klasszikus zenét? – Nem. – Tudnál mondani egy művet, ami mégis tetszik? – Aha, a Ravel Bolero. Az tök jó.” Ravel Boleróját az is ismeri, aki nem hallgat klasszikus zenét. Hipnotikus ritmusa, lüktető ereje és azonnal befogadható egyszerűsége mindenkit magával ragad. Egyszerűen induló, egyre bonyolultabb hangszerelésben fokozódó dallama feszültséget és izgalmat teremt. Eleinte várakozást kelt, majd a csúcsponton az eufória érzését váltja ki, és ez már első hallásra felejthetetlen élményt nyújt.

De hogyan keletkezett ez a hihetetlenül népszerű darab, amelyet állítólag minden tizenöt percben előadnak valahol a világon?

Az 1920-as évek Párizsában a dúsgazdag, orosz származású balerina, a legendás Ida Rubinstein társulata botrányos, határokat feszegető előadásokkal borzolta a polgárság kedélyeit. Az ellenállhatatlan Ida a fiatal, magányosan élő Maurice Ravelt bízta meg azzal, hogy kísérőzenét komponáljon egyik előadásához.

Bolero_16x9_1-100356.jpg

Jelenet a Bolero című filmből (Fotó/Forrás: Cirko Film)

Rubinstein eredetileg Isaac Albéniz Iberia című zongoradarabjainak zenekari átiratát kérte Raveltől a balettzenéhez. Miközben Ravel az átiraton dolgozott, megtudta, hogy egy Enrique Fernández Arbós nevű spanyol karmester már átdolgozta a műveket, és a szerzői jog megakadályozza, hogy más feldolgozás készüljön. Arbós szívesen lemondott volna a jogairól, és engedélyezte volna, hogy Ravel hangszerelje a darabokat, Ravel azonban úgy döntött, hogy inkább teljes egészében saját művet komponál, méghozzá a spanyol tánc, a boleró alapján.

„​​Nem gondolja, hogy ennek a témának van valami kitartó jellege? Megpróbálom többször megismételni mindenféle fejlesztés nélkül, fokozatosan növelve a zenekart, amennyire csak tudom” – mondta Ravel, amikor rátalált a témára.

A film megmutatja, hogyan bontakozik ki az eredeti, tétova dallamból a teljes, katartikus erejű mű.

Bolero_16x9_4-100358.jpg

Jelenet a Bolero című filmből (Fotó/Forrás: Cirko Film)

A darabot 1928. november 22-én mutatták be a párizsi operában. Azonnal hatalmas sikert aratott, és Ravel leghíresebb kompozíciójává vált. A fogadtatáson maga a zeneszerző lepődött meg a legjobban, aki azt jósolta, hogy a legtöbb zenekar nem lesz majd hajlandó előadni. Egy legenda szerint a bemutatón egy nő azt kiabálta, hogy Ravel őrült – amikor ezt Ravelnek elmondták, állítólag azt válaszolta:

ez a nő megértette a darabot.

„Az egyetlen szerelmi kapcsolatom a zenével volt” – mondta idősebb korában a zeneszerző, és Anne Fontaine filmjéből kiderül, mi is a szavai mögött meghúzódó igazság. Milyen volt Ravel kapcsolata a féktelenül szabad, vonzó Ida Rubinsteinnel és a párizsi nagypolgárság gyönyörű asszonyaival, akik szerint a boldog házasság titka a jó szerető?

Az izgalmas, titkokkal és érzékiséggel teli francia film, a Bolero április 18-tól látható a mozikban, a Cirko Film forgalmazásában.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Jelenet a Bolero című filmből (Fotó/Forrás: Cirko Film)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.