Vizuál

Izlandi kráteres kép nyert

2011.11.18. 08:01
Ajánlom
A díjakat a pályázat anyagából rendezett kiállítás megnyitóján adták át november 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A rengeteg jelentkező közül az Év Természetfotósa 2011-ben Haarberg Orsolya lett, aki stílszerűen Az Év Természetfotóját is elkészítette az izlandi Hverfell kráterről. Az, hogy a jelentkezők száma évről évre rekordokat döntöget, nem újdonság, idén viszont kifejezetten csúcsteljesítményről lehet beszélni: 13 kategóriában 234-en összesen 5309 fotóval neveztek a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt pályázatra.

Az Év Ifjú Természetfotósa az 1994-ben született Vadász Anna - ő egyben az ifjúsági kategória győztese is, a legjobb búvárfotós elismerés pedig Selmeczi Dánielnek járt, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek, összesen majdnem kétmillió forint értékben. Idén először werkfotók is szerepeltek a pályázatban - igaz, ebben az új műfajban nem osztanak díjat, de a legjobbakat a kiállításon és az Alexandra Kiadó az anyagból válogatott kötetében is meg lehet nézni.

Haarberg Orsolya Baján született 1977-ben. Gemenc közelében nőtt fel - az ott szerzett élményei egy életre meghatározták érdeklődésének fő irányát. Kezdetben természetjáróként, majd kutatóként, végül természetfotósként járta a gemenci erdőt. Tájépítész szakon szerzett diplomát 2002-ben, de már az egyetemi tanulmányok mellett részt vállalt a WWF hazai hód-visszatelepítési programjában, ami az évek múlásával egyre fontosabb szerepet töltött be az életében. A tájépítész-mérnöki oklevél átvétele után megpályázott egy doktori ösztöndíjat a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében, ahol a hódok táplálkozási viselkedését kezdte kutatni. A hódos munkák kapcsán egyre több lehetősége nyílt másik hobbija, a természetfotózás gyakorlására is. Húszévesen kezdett el fényképezni, szinte kizárólag a természetet. 2004-ben, egy nyolc hónapos norvégiai kutatóút során megismerte párját, Erlend Haarberget, akivel azóta együtt hódolnak közös szenvedélyüknek, a természetfotózásnak. 2008-ban jelent meg első közös albumuk Lappföld - Európa Alaszkája címmel az Alexandra Kiadó gondozásában. Három évre rá, ez év őszén a Geographia Kiadó jelenteti meg a szerzőpáros Izlandról szóló albumát.

Vadász Anna 1994 júliusában született Szegeden. Kisgyermekkorától sokat kirándult a szüleivel, így hamar felkeltette érdeklődését a természet, az élővilág. Számára magától értetődő volt, hogy az általános iskola elvégzése után a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tagozatán folytassa tanulmányait. Az sem okozott különösebb meglepetést az őt ismerők számára, hogy megkedvelte a természetfotózást. Négy évvel ezelőtt kezdett el fotózni, elsősorban édesapja jóvoltából, aki maga is szenvedélyes természetfotós. Első felvételeit a családi kis géppel készítette a virágoskertben, majd egyre távolabbra merészkedve a közeli rétekre, erdőkbe, egészen a szegedi Fehér-tóig jutott el. Ma is szívesen fotóz virágokat, de kedvencei a madarak. "Ha egy jó téma kerül az objektívem elé, úgy izgulok, akár a felelés előtt, hogy vajon sikerül-e elkapni a pillanatot. Fantasztikus érzés télen a hóban hasalni vagy tavasszal a lessátorból figyelni az állatok mozgását és a természet ébredését. Szeretném, ha felvételeim másokat is természeti értékeink jobb megismerésére, megóvására serkentenének".

A zsűri tagjai: Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002; Kármán Balázs fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000; Lóránt Attila fotográfus, író; Bánkuti András fotóművész, fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas; Dr. Kalotás Zsolt fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001; Máté Bence természetfotós, Az Év Természetfotósa és Az Év Ifjú Természetfotósa díj többszörös nyertese, Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010 fődíjasa.

A legjobb 107 fotót tartalmazó videót itt nézheti meg (zene: Lemon jelly, szerkesztette: Radisics Milán).

GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2011
Magyar Természettudományi Múzeum - 2011. november 9. - 2012. január 30.
Nyitva tartás: szerdától hétfőig 10:00-17:00

Az év természetfotói (album) - Magyarország 2011.
Alexandra Kiadó, 2011. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?