Vizuál

Izlandi kráteres kép nyert

2011.11.18. 08:01
Ajánlom
A díjakat a pályázat anyagából rendezett kiállítás megnyitóján adták át november 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A rengeteg jelentkező közül az Év Természetfotósa 2011-ben Haarberg Orsolya lett, aki stílszerűen Az Év Természetfotóját is elkészítette az izlandi Hverfell kráterről. Az, hogy a jelentkezők száma évről évre rekordokat döntöget, nem újdonság, idén viszont kifejezetten csúcsteljesítményről lehet beszélni: 13 kategóriában 234-en összesen 5309 fotóval neveztek a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt pályázatra.

Az Év Ifjú Természetfotósa az 1994-ben született Vadász Anna - ő egyben az ifjúsági kategória győztese is, a legjobb búvárfotós elismerés pedig Selmeczi Dánielnek járt, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek, összesen majdnem kétmillió forint értékben. Idén először werkfotók is szerepeltek a pályázatban - igaz, ebben az új műfajban nem osztanak díjat, de a legjobbakat a kiállításon és az Alexandra Kiadó az anyagból válogatott kötetében is meg lehet nézni.

Haarberg Orsolya Baján született 1977-ben. Gemenc közelében nőtt fel - az ott szerzett élményei egy életre meghatározták érdeklődésének fő irányát. Kezdetben természetjáróként, majd kutatóként, végül természetfotósként járta a gemenci erdőt. Tájépítész szakon szerzett diplomát 2002-ben, de már az egyetemi tanulmányok mellett részt vállalt a WWF hazai hód-visszatelepítési programjában, ami az évek múlásával egyre fontosabb szerepet töltött be az életében. A tájépítész-mérnöki oklevél átvétele után megpályázott egy doktori ösztöndíjat a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében, ahol a hódok táplálkozási viselkedését kezdte kutatni. A hódos munkák kapcsán egyre több lehetősége nyílt másik hobbija, a természetfotózás gyakorlására is. Húszévesen kezdett el fényképezni, szinte kizárólag a természetet. 2004-ben, egy nyolc hónapos norvégiai kutatóút során megismerte párját, Erlend Haarberget, akivel azóta együtt hódolnak közös szenvedélyüknek, a természetfotózásnak. 2008-ban jelent meg első közös albumuk Lappföld - Európa Alaszkája címmel az Alexandra Kiadó gondozásában. Három évre rá, ez év őszén a Geographia Kiadó jelenteti meg a szerzőpáros Izlandról szóló albumát.

Vadász Anna 1994 júliusában született Szegeden. Kisgyermekkorától sokat kirándult a szüleivel, így hamar felkeltette érdeklődését a természet, az élővilág. Számára magától értetődő volt, hogy az általános iskola elvégzése után a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tagozatán folytassa tanulmányait. Az sem okozott különösebb meglepetést az őt ismerők számára, hogy megkedvelte a természetfotózást. Négy évvel ezelőtt kezdett el fotózni, elsősorban édesapja jóvoltából, aki maga is szenvedélyes természetfotós. Első felvételeit a családi kis géppel készítette a virágoskertben, majd egyre távolabbra merészkedve a közeli rétekre, erdőkbe, egészen a szegedi Fehér-tóig jutott el. Ma is szívesen fotóz virágokat, de kedvencei a madarak. "Ha egy jó téma kerül az objektívem elé, úgy izgulok, akár a felelés előtt, hogy vajon sikerül-e elkapni a pillanatot. Fantasztikus érzés télen a hóban hasalni vagy tavasszal a lessátorból figyelni az állatok mozgását és a természet ébredését. Szeretném, ha felvételeim másokat is természeti értékeink jobb megismerésére, megóvására serkentenének".

A zsűri tagjai: Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002; Kármán Balázs fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000; Lóránt Attila fotográfus, író; Bánkuti András fotóművész, fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas; Dr. Kalotás Zsolt fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001; Máté Bence természetfotós, Az Év Természetfotósa és Az Év Ifjú Természetfotósa díj többszörös nyertese, Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010 fődíjasa.

A legjobb 107 fotót tartalmazó videót itt nézheti meg (zene: Lemon jelly, szerkesztette: Radisics Milán).

GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2011
Magyar Természettudományi Múzeum - 2011. november 9. - 2012. január 30.
Nyitva tartás: szerdától hétfőig 10:00-17:00

Az év természetfotói (album) - Magyarország 2011.
Alexandra Kiadó, 2011. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.
Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.
Vizuál Cannes 2019

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée.