Vizuál

Jackie Kennedy 16-szor

2011.05.12. 07:35
Ajánlom
Gazdát cserélt Warhol híres sorozata.

Andy Warhol híres Jackie Kennedy-képéért 20,2 millió dollárt (3,7 milliárd forintot) fizettek a Sotheby's New York-i árverésén. Bár a legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotások a vártnál alacsonyabb áron keltek el, a ház így is 128 millió dollár (23,5 milliárd forint) értékben adott el kortárs művészeti munkákat az aukción.

A pop-art művészet atyjának a volt amerikai first lady 16 arcképét magában foglaló alkotásáért (Sixteen Jackies) eredetileg 30 milliót remélt az aukciósház. A becsült ár alsó határát sem érte el viszont Jeff Koons egyik szobra, a Pink Panther, amelyért végül 16,9 millió dollárt (3 milliárd forintot) fizettek.

Az estet értékelve a Sotheby's úgy fogalmazott, hogy elégedettek a befolyt összeggel. Egyidejűleg elismerte, hogy egyes tételek esetében talán túl magas várható árat jelöltek meg. A liciten szereplő 58 tárgy 85 százalékát azonban így is eladták. Ötmillió dollár közelében kelt el Andy Warhol egy másik munkája, a Shadow ‒ Red című alkotás, amelyért előzetesen csak 800 ezret vártak. Szintén a becsléseket meghaladó összegért ‒ 4,5 millió dollárért ‒ cserélt gazdát Jean-Michel Basquiat egyik festménye, az Eroica I.

A tavaszi aukciósorozat szerdán a rivális Christie's kortárs művészeti licitjével folytatódik, az érdeklődők többek közt két híres Warhol-önarcképre is lecsaphatnak. Az egyes alkotások értékét több mint 20 millió dollárra becsülik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.