Vizuál

Jackie után Elizabeth érte a legtöbbet

2011.05.18. 07:44
Ajánlom
20,2 millió dollárért kelt el Andy Warhol Jackie Kennedy sorozata, de ezt az árat máris felülmúlta Elizabeth Taylor portréja.

Közel 27 millió dollárért, azaz mintegy ötmilliárd forintért, cserélt gazdát Andy Warhol pop-art művész Elizabeth Taylorról készített egyik portréja, az alkotó és Jean-Michel Basquiat Third Eye (Harmadik szem) című közös munkájáért pedig a várt ár kétszeresét, hétmillió dollárt fizették.

A Phillips de Pury & Company csütörtöki New York-i árverésén Warhol több munkája is szerepelt, az 1963-as Liz-5 a magas leütési ár ellenére is alulmúlta a Ház várakozásait, mivel harmincmillió dolláros árra számítottak. A kép „ékszer, Warhol a legjobb pillanatában" ‒ fogalmazott az aukciósház kortárs művészeti vezetője ‒, megvan benne minden, amire a 20. és 21. századi műgyűjtő vágyik. Andy Warhol Flowers (Virágok) című képe 8,1 millióért, Mao 10 című alkotása négymillióért, Witch (Boszorkány) című munkája 2,65 millióért talált gazdára.

Warhol mellett további képzőművész-sztárok alkotásai is kalapács alá kerültek, így közel 6,6 millió dollárt fizettek Roy Lichtenstein Csendélet tükörrel című művéért, míg Gerhard Richter Absztrakt kép című munkája 4,11 millióért kelt el. Egymillió dollár feletti árat adtak Georgia O'Keeffe, Damian Hirst és David Hockney munkáiért is.

Az eseménnyel véget ért a nagy házak tavaszi árveréssorozata, amelyet Warhol műveinek sikere fémjelzett. A legjobb eredményt 300 milliós bevétellel a Christie's érte el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.