Vizuál

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

2021.09.20. 11:55
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.

A Jancsó-centenárium alkalmából az egyesület beszélgetésekre és filmvetítésekre hívja az érdeklődőket. Az ötnapos program során az előadók Jancsó Miklós életművét alapul véve olyan emberi, társadalmi és alkotói problémákat vitatnak meg, amelyek a jelenben is érvényesek. A beszélgetésekhez alkotótársak, szakértők, történészek is csatlakoznak, és személyes élményekkel, szakmai érvekkel színesítik a programokat.

Jancsónál azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie.” (Cserhalmi György)

Az eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Program:

Szeptember 27. 17:00 Sej, a mi lobogónkat – Mélyi József művészettörténész előadása

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjében fontos szerepet kapnak a dalok, az előadáson a dalok egy részét Hevesi László színművész adja elő citerán, a színművész hallgatók közreműködésével.

Szeptember 27. 19:00 Mozart: Don Giovanni

Sándor Dániel Máté rendezése fiatal színművészek és zeneakadémisták részvételével valósul meg, a címszerepet Rohonyi Barnabás énekli. A rendező az SZFE-n kezdte tanulmányait, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója.

Szeptember 27. 22:00 Jókedvű virrasztás

A virrasztás fő témája Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója, amelyet a Freeszfe Egyesület beszélgetésekkel, éjszakai filmvetítéssel ünnepel.

Szeptember 27. 22:30 Szubjektív történelmi mese (vetítés)

Szeptember 28. 0:00 Kert

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 28. 0:30 Nekem lámpást adott kezember az úr Pesten (vetítés)

Szeptember 28. 17:00 A színművészet, mint szabad alkotóművészet

Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek kerekasztal-beszélgetése a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről. A beszélgetés kiindulópontját Latinovits Zoltán levele adja, melyet Jancsó Miklósnak írt.

Szeptember 28. 19:30 Szerelmem, Elektra (vetítés)

Szeptember 28. 20:00 „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van”?

Kende János szeptemberben ünnepli 80. születésnapját. Az operatőrrel és Cserhalmi Györggyel Báron György filmesztéta beszélget.

Szeptember 28. 22:00 Levegőt!

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 29. 15:00 Két Orlando

Virginia Woolf regényének kétféle megközelítése találkozik. Az egyik Kiss-Végh Emőke munkája, aki az Orlandóból inspirálódva készített forgatókönyvet Ördög Tamás filmjéhez, míg a másik Fodor Orsolya kísérlete. Az egykori SZFE-hallgató ma az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos hallgatója, aki a Kincsem Palota romos terébe álmodott előadást, az előadást pedig egysnittes felvételen mutatja meg.

Szeptember 29. 16:00, 19:00 Jancsó Miklós a dokumentarista – roma tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós három filmje lesz látható, a Zöld az erdő, zöld a hegy is, a Megöltétek ártatlan családom és a Látogatás.

Szeptember 29. 19:30 Egy történet szubjektív megközelítései – A színházi előadás filmes adaptációjának eszközei

Kerekasztal-beszélgetés az Orlando alkotóival.

Szeptember 29. 21:00 Kinyíló vagy bezáruló kapuk?

Daróczi Ágnes és Böjte József beszélget a Magyarországon élő romák helyzetéről, lehetőségeiről az elmúlt harminc évben.

Szeptember 30. 14:00 Jancsó Miklós, a dokumentarista – zsidó tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós öt filmje lesz látható, a Kövek üzenete, a Maradékok, a Jelenlét I-III., az Elmondták-e és a Zsoltár.

Szeptember 30. 17:00 Jancsó, a színházi kalandor

Kerekasztal-beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó Korszakáról Galkó Balázzsal, Ladik Katival, Tordai Terivel és Vándorfi Lászlóval. A beszélgetést Nánay István vezeti.

Szeptember 30. 21:30 Része-e a zsidó kultúra, a holokauszt a nemzeti önismeretnek?

Gábor György, Frölich Róbert és Böjte József beszélget.

Október 1. 16:00 Tarr Béla mesterkurzusának filmjei

A Freeszfe Egyesület 20 hallgatója augusztus óta dolgozik egy-egy rövidfilmen. A Tarr Béla útmutatásával készülő alkotások saját történetek, de a metszéspontjuk közös: a konyha.

Október 1. 19:00 Magyarország 2011 (vetítés)

Október 1. 20:30 Magyarország 2021 – mi történt az elmúlt 10 évben?

Beszélgetés a Magyarország 2011 alkotóival, Fliegauf Bencével, Forgács Péterrel, Mészáros Mártával, Pálfi Györggyel, Török Ferenccel, Salamon Andrással és Szabó Simonnal.

Fejléckép forrása: Freeszfe Egyesület

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.