Vizuál

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

2021.09.20. 11:55
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.

A Jancsó-centenárium alkalmából az egyesület beszélgetésekre és filmvetítésekre hívja az érdeklődőket. Az ötnapos program során az előadók Jancsó Miklós életművét alapul véve olyan emberi, társadalmi és alkotói problémákat vitatnak meg, amelyek a jelenben is érvényesek. A beszélgetésekhez alkotótársak, szakértők, történészek is csatlakoznak, és személyes élményekkel, szakmai érvekkel színesítik a programokat.

Jancsónál azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie.” (Cserhalmi György)

Az eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Program:

Szeptember 27. 17:00 Sej, a mi lobogónkat – Mélyi József művészettörténész előadása

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjében fontos szerepet kapnak a dalok, az előadáson a dalok egy részét Hevesi László színművész adja elő citerán, a színművész hallgatók közreműködésével.

Szeptember 27. 19:00 Mozart: Don Giovanni

Sándor Dániel Máté rendezése fiatal színművészek és zeneakadémisták részvételével valósul meg, a címszerepet Rohonyi Barnabás énekli. A rendező az SZFE-n kezdte tanulmányait, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója.

Szeptember 27. 22:00 Jókedvű virrasztás

A virrasztás fő témája Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója, amelyet a Freeszfe Egyesület beszélgetésekkel, éjszakai filmvetítéssel ünnepel.

Szeptember 27. 22:30 Szubjektív történelmi mese (vetítés)

Szeptember 28. 0:00 Kert

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 28. 0:30 Nekem lámpást adott kezember az úr Pesten (vetítés)

Szeptember 28. 17:00 A színművészet, mint szabad alkotóművészet

Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek kerekasztal-beszélgetése a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről. A beszélgetés kiindulópontját Latinovits Zoltán levele adja, melyet Jancsó Miklósnak írt.

Szeptember 28. 19:30 Szerelmem, Elektra (vetítés)

Szeptember 28. 20:00 „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van”?

Kende János szeptemberben ünnepli 80. születésnapját. Az operatőrrel és Cserhalmi Györggyel Báron György filmesztéta beszélget.

Szeptember 28. 22:00 Levegőt!

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 29. 15:00 Két Orlando

Virginia Woolf regényének kétféle megközelítése találkozik. Az egyik Kiss-Végh Emőke munkája, aki az Orlandóból inspirálódva készített forgatókönyvet Ördög Tamás filmjéhez, míg a másik Fodor Orsolya kísérlete. Az egykori SZFE-hallgató ma az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos hallgatója, aki a Kincsem Palota romos terébe álmodott előadást, az előadást pedig egysnittes felvételen mutatja meg.

Szeptember 29. 16:00, 19:00 Jancsó Miklós a dokumentarista – roma tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós három filmje lesz látható, a Zöld az erdő, zöld a hegy is, a Megöltétek ártatlan családom és a Látogatás.

Szeptember 29. 19:30 Egy történet szubjektív megközelítései – A színházi előadás filmes adaptációjának eszközei

Kerekasztal-beszélgetés az Orlando alkotóival.

Szeptember 29. 21:00 Kinyíló vagy bezáruló kapuk?

Daróczi Ágnes és Böjte József beszélget a Magyarországon élő romák helyzetéről, lehetőségeiről az elmúlt harminc évben.

Szeptember 30. 14:00 Jancsó Miklós, a dokumentarista – zsidó tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós öt filmje lesz látható, a Kövek üzenete, a Maradékok, a Jelenlét I-III., az Elmondták-e és a Zsoltár.

Szeptember 30. 17:00 Jancsó, a színházi kalandor

Kerekasztal-beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó Korszakáról Galkó Balázzsal, Ladik Katival, Tordai Terivel és Vándorfi Lászlóval. A beszélgetést Nánay István vezeti.

Szeptember 30. 21:30 Része-e a zsidó kultúra, a holokauszt a nemzeti önismeretnek?

Gábor György, Frölich Róbert és Böjte József beszélget.

Október 1. 16:00 Tarr Béla mesterkurzusának filmjei

A Freeszfe Egyesület 20 hallgatója augusztus óta dolgozik egy-egy rövidfilmen. A Tarr Béla útmutatásával készülő alkotások saját történetek, de a metszéspontjuk közös: a konyha.

Október 1. 19:00 Magyarország 2011 (vetítés)

Október 1. 20:30 Magyarország 2021 – mi történt az elmúlt 10 évben?

Beszélgetés a Magyarország 2011 alkotóival, Fliegauf Bencével, Forgács Péterrel, Mészáros Mártával, Pálfi Györggyel, Török Ferenccel, Salamon Andrással és Szabó Simonnal.

Fejléckép forrása: Freeszfe Egyesület

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.