Vizuál

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

2021.09.20. 11:55
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.

A Jancsó-centenárium alkalmából az egyesület beszélgetésekre és filmvetítésekre hívja az érdeklődőket. Az ötnapos program során az előadók Jancsó Miklós életművét alapul véve olyan emberi, társadalmi és alkotói problémákat vitatnak meg, amelyek a jelenben is érvényesek. A beszélgetésekhez alkotótársak, szakértők, történészek is csatlakoznak, és személyes élményekkel, szakmai érvekkel színesítik a programokat.

Jancsónál azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie.” (Cserhalmi György)

Az eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Program:

Szeptember 27. 17:00 Sej, a mi lobogónkat – Mélyi József művészettörténész előadása

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjében fontos szerepet kapnak a dalok, az előadáson a dalok egy részét Hevesi László színművész adja elő citerán, a színművész hallgatók közreműködésével.

Szeptember 27. 19:00 Mozart: Don Giovanni

Sándor Dániel Máté rendezése fiatal színművészek és zeneakadémisták részvételével valósul meg, a címszerepet Rohonyi Barnabás énekli. A rendező az SZFE-n kezdte tanulmányait, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója.

Szeptember 27. 22:00 Jókedvű virrasztás

A virrasztás fő témája Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója, amelyet a Freeszfe Egyesület beszélgetésekkel, éjszakai filmvetítéssel ünnepel.

Szeptember 27. 22:30 Szubjektív történelmi mese (vetítés)

Szeptember 28. 0:00 Kert

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 28. 0:30 Nekem lámpást adott kezember az úr Pesten (vetítés)

Szeptember 28. 17:00 A színművészet, mint szabad alkotóművészet

Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek kerekasztal-beszélgetése a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről. A beszélgetés kiindulópontját Latinovits Zoltán levele adja, melyet Jancsó Miklósnak írt.

Szeptember 28. 19:30 Szerelmem, Elektra (vetítés)

Szeptember 28. 20:00 „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van”?

Kende János szeptemberben ünnepli 80. születésnapját. Az operatőrrel és Cserhalmi Györggyel Báron György filmesztéta beszélget.

Szeptember 28. 22:00 Levegőt!

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. A koncepció Regős Simon munkája.

Szeptember 29. 15:00 Két Orlando

Virginia Woolf regényének kétféle megközelítése találkozik. Az egyik Kiss-Végh Emőke munkája, aki az Orlandóból inspirálódva készített forgatókönyvet Ördög Tamás filmjéhez, míg a másik Fodor Orsolya kísérlete. Az egykori SZFE-hallgató ma az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos hallgatója, aki a Kincsem Palota romos terébe álmodott előadást, az előadást pedig egysnittes felvételen mutatja meg.

Szeptember 29. 16:00, 19:00 Jancsó Miklós a dokumentarista – roma tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós három filmje lesz látható, a Zöld az erdő, zöld a hegy is, a Megöltétek ártatlan családom és a Látogatás.

Szeptember 29. 19:30 Egy történet szubjektív megközelítései – A színházi előadás filmes adaptációjának eszközei

Kerekasztal-beszélgetés az Orlando alkotóival.

Szeptember 29. 21:00 Kinyíló vagy bezáruló kapuk?

Daróczi Ágnes és Böjte József beszélget a Magyarországon élő romák helyzetéről, lehetőségeiről az elmúlt harminc évben.

Szeptember 30. 14:00 Jancsó Miklós, a dokumentarista – zsidó tárgyú dokumentumfilmek vetítése

A program keretében Jancsó Miklós öt filmje lesz látható, a Kövek üzenete, a Maradékok, a Jelenlét I-III., az Elmondták-e és a Zsoltár.

Szeptember 30. 17:00 Jancsó, a színházi kalandor

Kerekasztal-beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó Korszakáról Galkó Balázzsal, Ladik Katival, Tordai Terivel és Vándorfi Lászlóval. A beszélgetést Nánay István vezeti.

Szeptember 30. 21:30 Része-e a zsidó kultúra, a holokauszt a nemzeti önismeretnek?

Gábor György, Frölich Róbert és Böjte József beszélget.

Október 1. 16:00 Tarr Béla mesterkurzusának filmjei

A Freeszfe Egyesület 20 hallgatója augusztus óta dolgozik egy-egy rövidfilmen. A Tarr Béla útmutatásával készülő alkotások saját történetek, de a metszéspontjuk közös: a konyha.

Október 1. 19:00 Magyarország 2011 (vetítés)

Október 1. 20:30 Magyarország 2021 – mi történt az elmúlt 10 évben?

Beszélgetés a Magyarország 2011 alkotóival, Fliegauf Bencével, Forgács Péterrel, Mészáros Mártával, Pálfi Györggyel, Török Ferenccel, Salamon Andrással és Szabó Simonnal.

Fejléckép forrása: Freeszfe Egyesület

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 
Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.