Vizuál

Jelenések – Templomi lézerfénykoncert Újpalotán

2022.09.09. 14:35
Ajánlom
Az Ars Sacra Fesztivál keretében, szeptember 23-án különleges eseményre várják az érdeklődőket az Újpalotai Református Templomba: a Jelenések című előadás korunk nyelvén, multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozza fel az egyik legrégebbi imát, a Miatyánkot – mégpedig egy Nagymama történetén keresztül.

A fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely

a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújtanak a léleknek.

A Fényszínház ezt a műsort eredendően templomi környezethez készítette. A premier-előadást 2013 októberében Miskolcon volt a Szent Anna-templomban, Szarvas Péter atya közreműködésével. 2014-ben Budapesten húsvétkor a Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban, Pünkösdkor Hercegszántón, Európa legmagasabb Mária-szobránál, a Vodica-Máriakert-kegyhelyen adták elő. Az Ars-Sacra Fesztivál sorozat részeként 2014 szeptemberében két templomban láthatták az érdeklődők. 2015-ben Esztergomba a Kerek-templomba és Egerváron a Szent-Katalin templomba is elvitték az előadást. A produkciót az alkotók minél több szakrális helyszínen szeretnék bemutatni.

 

IMG_1642-131451.jpg

Templomi lézerfénykoncert (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Szarvas Péter esperes, plébános ajánlása az előadásról: „Többektől, akik látták és hallották az előadást pozitív visszajelzést kaptam. A mondanivalót nem zavarta a fény- és hangtechnika, hanem inkább segítette a mondanivaló mélyebb megértését. Valóban különleges hatása volt. Magam is úgy voltam vele, hogy próbáltam a dolgokat elképzelni, végiggondolni, de amikor az előadás a maga egészében ment, meg sem közelítette azt elképzeléseimet.

Amikor a fény átölelt, úgy éreztem maga az Isten ölel át.

Átjárja az egész lényemet. Ehhez a mondanivaló, az elmélkedés, a megélt valós élettörténet és a zene nagy segítség volt. Valóban különleges volt.”

A lézergrafikákat Simon András grafikusművész teszi feledhetetlenné, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó. Különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája. Az előadás forgatókönyv írója és rendezője Csömör Hermina, aki a Fényszínház alapítójaként és a Goldlaser évtizedes alkotójaként már régóta álmodott arról, hogy a lézerfényt templomban és szakrális helyszíneken is szerepeltesse.

A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekedtek a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására:

zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával.

A Miatyánkot a világ szinte minden nyelvére lefordították. A szervezők bíznak benne, hogy a nézőket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesíthetik.

Jelenések – Templomi lézerfénykoncert

a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében
Helyszín: Újpalotai Református Templom (1156 Budapest, Száraznád utca 2.)
Időpont: 2022. szeptember 23., 20 óra
Bővebb információ ide kattintva. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 1 410 0836 és a +36 1 410 6304 telefonszámokon lehet.
Támogatott tartalom.
Fejléckép: Templomi lézerfénykoncert (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.