Vizuál

Jojo nyuszi, avagy rájöttem hogy nem kell félni a nácitól, meg is lehet szeretni

Jojo nyuszi filmkritika
2020.01.23. 19:05
Ajánlom
Képzeletbeli Hitler segít főhősünknek eligazodni a gyermeki lét útvesztőiben - Taika Waititi hollywoodi szuperhősmozi után ismét komédiát készített.

Heil Hitler! - hangzik el körülbelül negyvenszer, pedig még csak negyedóra telt el a filmből. Jojo, a lelkes hitlerjugend így spannolja magát a tükör előtt, ráadásul a karlendítéses köszöntésnek nincs többesszáma, így ha egy csapatnyi emberrel találkozik, mindenki felé el kell ismételnie, akik válaszként persze szintén heilhitlereznek egyet.

Kézenfekvő, hogy főhősünk képzeletbeli barátját, Adolf Hitlert is így köszöntse - vele viszont ennél sokkal bensőségesebb a kapcsolata.

Hozzá fordul tanácsért és bátorításért is - ám mivel a nyafka Hitler csak az ő elméjének szülöttje, gyermeteg intelmeivel nem megy sokra. Jojo ugyanis nem csak afféle kirakati hitlerjugend, ő valóban, meggyőződésesen hisz a Führerben, abban a hősi alakban, amit a propaganda sugall neki. Egyetlen álma, hogy a testőrsége tagjaként ő maga védhesse meg szeretett vezérét.

jojo01-154823.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A film ártatlan, ám iróniával teli, gyermeki világa kezdetben Wes Anderson-t idézi, később viszont jó pár hangulatba belekap a mozi: szatírából paródiába, majd románcra vált, hogy egy hirtelen fordulattal meglepően megrendítő dráma következzen. Mindez mégsem ad lendületet a filmnek, inkább csak egyenetlenné teszi.

Egyértelműen látszik, hogy a Hitlert alakító, emellett pedig a forgatókönyvet is jegyző rendező, Taika Waititi mely jeleneteknél érezte magát igazán elemében: azokban, amelyekben szabadjára engedhette humorérzékét.

A saját epizódjai mellett ilyenek a másod- vagy inkább harmadvonalas nácikat bemutató részek. Sam Rockwell harctéren fiaskót szenvedő, ezért gyerekfelügyelőnek lefokozott kapitánya telitalálat, csak úgy, mint a Gestapo hevenyészett házkutatása. Amikor viszont hiányzik a szatíra mankója, a Jojo nyuszi könnyen megbicsaklik. A sztori szerint Jojo felfedezi, hogy házukban anyja egy zsidó lányt bújtat - kezdetben igyekszik jó náciként viselkedni a szökevénnyel, ám Elsa elrabolja a szívét. A vele és anyjával való kapcsolata szép lassan felőrli a belétáplált propagandát. Mindez azonban túlságosan közhelyes, túl vékony - és sokszor még unalmas is.

A sztori felszíne alatt persze rengeteg réteg rejlik, ezeknek viszont csak a töredéke érdekelte Waititi-t. A propaganda és agymosás hatásának bemutatása egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató - a filmben feltűnő felnőttek Jojo anyjának kivételével ugyanolyan gyermeki ártatlansággal falják fel a Führer tündérmeséit, mint a hitlerjugend tagjai. A fókusz viszont annyira a főhősünkre és annak álomvilágára szűkül, hogy egyértelműen látszik, a rendezőnek nem volt célja általános igazságok vagy kritika megfogalmazása. 

jojo03-154904.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A Jojo nyuszi ennek ellenére szórakoztató és szerethető mozi - pont annyira, mint a hasonszőrű felnövéstörténetek. Egyedüli trüváj benne, hogy a főhősünk képzeletbeli barátja maga Adolf Hitler - ezzel viszont nem nagyon kezd semmit néhány ironikus megjegyzésen kívül. A mozit bár 6 Oscarra, köztük a Legjobb film díjára is jelölték, a kritikusokat eléggé megosztotta. Joggal hihetnénk, hogy a tengerentúli ítészeknek az érzékeny témával való viccelődés nem tetszett - volt már példa hasonlóra.

De a Jojo nyuszival nem ez a baj, hanem, hogy kicsit azt csinálja velünk, amit a fiktív Hitler Jojóval: elhiteti, hogy több annál, mint ami.

Egészen sokáig be is dőlünk neki, a végén viszont rá kell jönnünk, hogy ez is csak egy szokásos dramedy a szeretet erejéről, csak épp kutya vagy macska helyett ezúttal Hitlernek öltözve.

Jojo nyuszi

német-amerikai háborús filmdráma, vígjáték, 108 perc, 2019
Bemutató dátuma: 2020. január 23.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!
Vizuál hír

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.