Vizuál

Jojo nyuszi, avagy rájöttem hogy nem kell félni a nácitól, meg is lehet szeretni

Jojo nyuszi filmkritika
2020.01.23. 19:05
Ajánlom
Képzeletbeli Hitler segít főhősünknek eligazodni a gyermeki lét útvesztőiben - Taika Waititi hollywoodi szuperhősmozi után ismét komédiát készített.

Heil Hitler! - hangzik el körülbelül negyvenszer, pedig még csak negyedóra telt el a filmből. Jojo, a lelkes hitlerjugend így spannolja magát a tükör előtt, ráadásul a karlendítéses köszöntésnek nincs többesszáma, így ha egy csapatnyi emberrel találkozik, mindenki felé el kell ismételnie, akik válaszként persze szintén heilhitlereznek egyet.

Kézenfekvő, hogy főhősünk képzeletbeli barátját, Adolf Hitlert is így köszöntse - vele viszont ennél sokkal bensőségesebb a kapcsolata.

Hozzá fordul tanácsért és bátorításért is - ám mivel a nyafka Hitler csak az ő elméjének szülöttje, gyermeteg intelmeivel nem megy sokra. Jojo ugyanis nem csak afféle kirakati hitlerjugend, ő valóban, meggyőződésesen hisz a Führerben, abban a hősi alakban, amit a propaganda sugall neki. Egyetlen álma, hogy a testőrsége tagjaként ő maga védhesse meg szeretett vezérét.

jojo01-154823.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A film ártatlan, ám iróniával teli, gyermeki világa kezdetben Wes Anderson-t idézi, később viszont jó pár hangulatba belekap a mozi: szatírából paródiába, majd románcra vált, hogy egy hirtelen fordulattal meglepően megrendítő dráma következzen. Mindez mégsem ad lendületet a filmnek, inkább csak egyenetlenné teszi.

Egyértelműen látszik, hogy a Hitlert alakító, emellett pedig a forgatókönyvet is jegyző rendező, Taika Waititi mely jeleneteknél érezte magát igazán elemében: azokban, amelyekben szabadjára engedhette humorérzékét.

A saját epizódjai mellett ilyenek a másod- vagy inkább harmadvonalas nácikat bemutató részek. Sam Rockwell harctéren fiaskót szenvedő, ezért gyerekfelügyelőnek lefokozott kapitánya telitalálat, csak úgy, mint a Gestapo hevenyészett házkutatása. Amikor viszont hiányzik a szatíra mankója, a Jojo nyuszi könnyen megbicsaklik. A sztori szerint Jojo felfedezi, hogy házukban anyja egy zsidó lányt bújtat - kezdetben igyekszik jó náciként viselkedni a szökevénnyel, ám Elsa elrabolja a szívét. A vele és anyjával való kapcsolata szép lassan felőrli a belétáplált propagandát. Mindez azonban túlságosan közhelyes, túl vékony - és sokszor még unalmas is.

A sztori felszíne alatt persze rengeteg réteg rejlik, ezeknek viszont csak a töredéke érdekelte Waititi-t. A propaganda és agymosás hatásának bemutatása egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató - a filmben feltűnő felnőttek Jojo anyjának kivételével ugyanolyan gyermeki ártatlansággal falják fel a Führer tündérmeséit, mint a hitlerjugend tagjai. A fókusz viszont annyira a főhősünkre és annak álomvilágára szűkül, hogy egyértelműen látszik, a rendezőnek nem volt célja általános igazságok vagy kritika megfogalmazása. 

jojo03-154904.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A Jojo nyuszi ennek ellenére szórakoztató és szerethető mozi - pont annyira, mint a hasonszőrű felnövéstörténetek. Egyedüli trüváj benne, hogy a főhősünk képzeletbeli barátja maga Adolf Hitler - ezzel viszont nem nagyon kezd semmit néhány ironikus megjegyzésen kívül. A mozit bár 6 Oscarra, köztük a Legjobb film díjára is jelölték, a kritikusokat eléggé megosztotta. Joggal hihetnénk, hogy a tengerentúli ítészeknek az érzékeny témával való viccelődés nem tetszett - volt már példa hasonlóra.

De a Jojo nyuszival nem ez a baj, hanem, hogy kicsit azt csinálja velünk, amit a fiktív Hitler Jojóval: elhiteti, hogy több annál, mint ami.

Egészen sokáig be is dőlünk neki, a végén viszont rá kell jönnünk, hogy ez is csak egy szokásos dramedy a szeretet erejéről, csak épp kutya vagy macska helyett ezúttal Hitlernek öltözve.

Jojo nyuszi

német-amerikai háborús filmdráma, vígjáték, 108 perc, 2019
Bemutató dátuma: 2020. január 23.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.