Vizuál

Jótékonysági művészeti aukció a gyerekekért

2022.02.23. 14:10
Ajánlom
Közel 230 műtárgyra lehet licitálni a Nagyházi Galéria március 8-ai és 9-ei kortárs-és jótékonysági árverésén, amelyeknek kiemelt célja, hogy a befolyó összegekből a budapesti Heim Pál Gyermekkórház részére létfontosságú, a gyógyításban használható eszközöket vásárolhassanak.

A rangos Nagyházi Galéria szeretne új lendületet adni a fővárosi aukcióknak, ezért több olyan művészt is bemutat az érdeklődőknek, akik eddig hazánkban árverésen még nem vettek részt munkáikkal. Ez részben misszió is az aukciósház részéről, mert valódi lehetőséget kíván teremteni a fiatal magyar művészeknek a közönséggel való találkozásra, megismerkedésre. Ugyanakkor kiváló befektetési lehetőség is ez a művészetpártolóknak, hiszen most még vélhetően kedvező áron juthatnak hozzá olyan alkotásokhoz, amelyek évek múltán a többszörösét érhetik, különösen, ha a művész külföldön is sikereket ér el.

A március 8-i aukció kimondottan a kortárs művészekről szól: 114 kortárs művésztől származó grafika, szobor, festmény kerül kalapács alá, melyek közül 24 esetében a befolyt bevétel a gyermekkórházat támogatja. A március 9-i jótékonysági aukción pedig 109, XVI–XXI. század közti műalkotás, köztük festmények, grafikák, fotók, szobrok vásárolhatók meg, amelyek kikiáltási értéke eléri az 5 millió forintot.

445791-134106.jpg

Bencs Dániel: Macskalépcső, 2021 (Fotó/Forrás: Nagyházi Galéria és Aukciósház)

Az aukció műtárgyai között olyan elismert művészek alkotásai szerepelnek, mint a folyton változó és mozgó formákat megálmodó szobrász, Kiss Dániel, továbbá Ördög Noémi, azaz Naomi Devil festőé, akinek a művészete az elmúlt évszázadok felidézésére épül, de a XXI. századi fiatalos életérzést megjelenítve.

Hasonlóképp megtalálhatóak lesznek az árverésen Fat Heat, azaz Kirsch Ádám alkotásai, aki immár két évtizede foglalkozik a street arttal, és nemzetközi szinten az egyik legismertebb magyar fényfestő, valamint apa-fia párosként Szabó Tamás és Menyhért szobrászok munkái is új tulajdonosukra várnak. Mellettük többek között Nagy Kriszta Tereskova, Hencze Tamás, Jovián György, feLugossy László és Wahorn András alkotásai is várják a licitálókat.

Az árverésre bocsátott tételeket február 25-én ünnepélyes megnyitó keretében leplezik le a Nagyházi Galéria belvárosi galériájában, ahol élőben, személyes részvétel mellett tartják meg a március 8-ai és 9-ei aukciókat is. A jótékonysági célra felajánlott alkotások után befolyó összegekből a tervek szerint sterilizálót és vérszállító autót fognak megvásárolni a Heim Pál Gyerekkórház részére.

Az aukciók katalógusa már elérhető a Nagyházi Galéria oldalán.

Tavaszi Kortárs és Jótékonysági Aukciók

Kiállításmegnyitó
2022. február 25. péntek, 19:00 óra
Nagyházi Galéria és Aukciósház

Fejléckép: Naomi Devil: Temptation Polka, Dots Red 2020 (részlet) (fotó/forrás: Nagyházi Galéria és Aukciósház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.