Vizuál

Jótékonysági művészeti aukció a gyerekekért

2022.02.23. 14:10
Ajánlom
Közel 230 műtárgyra lehet licitálni a Nagyházi Galéria március 8-ai és 9-ei kortárs-és jótékonysági árverésén, amelyeknek kiemelt célja, hogy a befolyó összegekből a budapesti Heim Pál Gyermekkórház részére létfontosságú, a gyógyításban használható eszközöket vásárolhassanak.

A rangos Nagyházi Galéria szeretne új lendületet adni a fővárosi aukcióknak, ezért több olyan művészt is bemutat az érdeklődőknek, akik eddig hazánkban árverésen még nem vettek részt munkáikkal. Ez részben misszió is az aukciósház részéről, mert valódi lehetőséget kíván teremteni a fiatal magyar művészeknek a közönséggel való találkozásra, megismerkedésre. Ugyanakkor kiváló befektetési lehetőség is ez a művészetpártolóknak, hiszen most még vélhetően kedvező áron juthatnak hozzá olyan alkotásokhoz, amelyek évek múltán a többszörösét érhetik, különösen, ha a művész külföldön is sikereket ér el.

A március 8-i aukció kimondottan a kortárs művészekről szól: 114 kortárs művésztől származó grafika, szobor, festmény kerül kalapács alá, melyek közül 24 esetében a befolyt bevétel a gyermekkórházat támogatja. A március 9-i jótékonysági aukción pedig 109, XVI–XXI. század közti műalkotás, köztük festmények, grafikák, fotók, szobrok vásárolhatók meg, amelyek kikiáltási értéke eléri az 5 millió forintot.

445791-134106.jpg

Bencs Dániel: Macskalépcső, 2021 (Fotó/Forrás: Nagyházi Galéria és Aukciósház)

Az aukció műtárgyai között olyan elismert művészek alkotásai szerepelnek, mint a folyton változó és mozgó formákat megálmodó szobrász, Kiss Dániel, továbbá Ördög Noémi, azaz Naomi Devil festőé, akinek a művészete az elmúlt évszázadok felidézésére épül, de a XXI. századi fiatalos életérzést megjelenítve.

Hasonlóképp megtalálhatóak lesznek az árverésen Fat Heat, azaz Kirsch Ádám alkotásai, aki immár két évtizede foglalkozik a street arttal, és nemzetközi szinten az egyik legismertebb magyar fényfestő, valamint apa-fia párosként Szabó Tamás és Menyhért szobrászok munkái is új tulajdonosukra várnak. Mellettük többek között Nagy Kriszta Tereskova, Hencze Tamás, Jovián György, feLugossy László és Wahorn András alkotásai is várják a licitálókat.

Az árverésre bocsátott tételeket február 25-én ünnepélyes megnyitó keretében leplezik le a Nagyházi Galéria belvárosi galériájában, ahol élőben, személyes részvétel mellett tartják meg a március 8-ai és 9-ei aukciókat is. A jótékonysági célra felajánlott alkotások után befolyó összegekből a tervek szerint sterilizálót és vérszállító autót fognak megvásárolni a Heim Pál Gyerekkórház részére.

Az aukciók katalógusa már elérhető a Nagyházi Galéria oldalán.

Tavaszi Kortárs és Jótékonysági Aukciók

Kiállításmegnyitó
2022. február 25. péntek, 19:00 óra
Nagyházi Galéria és Aukciósház

Fejléckép: Naomi Devil: Temptation Polka, Dots Red 2020 (részlet) (fotó/forrás: Nagyházi Galéria és Aukciósház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.