Vizuál

Jubileumi Könyvtárlat

2012.01.17. 09:08
Ajánlom
A 210 éves Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozattal ünnepel.

E jeles évforduló megünneplésére az intézmény tervezett rendezvényeinek sorába illeszkedik az NKA által meghirdetett, a Márai-programba beválogatott klasszikus és kortárs irodalmi műveknek, valamint a kapcsolódó szakirodalomnak a nagyközönséggel történő megismertetése. Így a Magyar Kultúra Napján, az ünnepi év kezdetén indítják útjára a Könyvtárlat elnevezésű kulturális programsorozatot.

A kezdeményezők feladatuknak tekintik, hogy a hagyományok megőrzése és továbbvitele mellett az általuk őrzött kultúrkincset minél szélesebb rétegekhez eljuttassák A hat alkalomra tervezett programsorozat a könyvtárban őrzött anyagok közül az ún. Márai-listán szereplő könyvek köré szerveződik. Az érdeklődők eddig nem látott kiállításokat tekinthetnek meg; a könyvtár munkatársai, valamint meghívott előadók segítségével rendhagyó történelem-, illetve irodalomórákon, beszélgetéseken vehetnek részt; továbbá koncerteket, színházi előadásokat élvezhetnek.

Az első alkalommal, január 19-én az újévet és a szülinapos OSZK-t köszöntik. Rendhagyó történelemóra keretében mutatják be a nemzeti könyvtár alapítójának, a legnagyobb magyar édesapjának, gróf Széchényi Ferencnek levelezését. Rendhagyó irodalomóra keretében idézi meg a reformkor szellemiségét Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása, melyben a Himnuszt is megalkotó kiváló teoretikus, Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkássága és a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf gyakorlati alkotásai és életútja kerülnek egymás mellé. A nap záró programjaként Sebestyén Márta és Andrejszki Judit koncertje köszönti az új esztendőt és a közönséget. A kora középkortól a 20.. századig, a gregoriántól a megzenésített József Attila-versekig ívelő összeállításban csembaló és népi hangszerek kísérik az izgalmas zenei utazást.

A körülbelül két és fél órás programot felnőtteknek és az érettségihez közeledő diákoknak ajánlják a szervezők; az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállításai ezen a napon díjmenetesen látogathatók.

Széchényi - Kölcsey - Széchenyi
Könyvtárlat - az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata
2012. január 19. 15:30

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.