Vizuál

Kádár Béla és Vaszary János művei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

2020.09.06. 10:10
Ajánlom
A Virág Judit Galéria őszi árverésén 202 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona. A szeptember 20-i aukción kiemelt biztonsági intézkedések mellett lehet részt venni, és idén első alkalommal az online közvetítés mellett otthoni licitálásra is lehetőség lesz. Az aukciós kiállítás szeptember 5. és 19. között ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

A magyar műkereskedelem határvonalhoz érkezett. A nemzetközi árverési piacot sokkszerűen érintette az élő aukciókat blokkoló járvány. Amíg a nagy európai és amerikai házak gyorsan reagáltak, és az online aukciók felpörgetésével sikeresen jöttek ki a válságból, a vezető magyar árverezőházak - éppen az online fejlesztések elmaradása miatt - tél óta nem rendeztek aukciókat. Ezért kulcsfontosságú, hogy 9 hónapnyi szünet után hazánkban milyen kondícióban tér vissza az árverési piac. Az előjelek kedvezőek. A nyári hónapokban szokatlanul intenzív volt az érdeklődés élőben és a webshopon is. A kényszerszünet lehetőséget biztosított az elmaradt fejlesztések pótlására,

a magyar aukciósházak közül elsőként a Virág Judit Galéria építette fel saját online felületét, amely az őszi árverésen fog debütálni.

Így most már nemcsak személyesen, telefonon és vételi megbízás útján, hanem laptopról vagy mobilról is lehet vásárolni az őszi rendezvényen. Ezért lesz ez, az aukciók jövője – a jövő aukciója.

Vaszary_Janos_Parkban-112200.jpg

Vaszary János: Parkban (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A galéria az esemény fontosságának megfelelően kiemelkedő anyaggal indítja az őszi-téli szezont. Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park sorozatának kiemelkedő darabja.

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki.

Miközben a nemzetközi piacon hónapok óta nem bukkannak fel minőségi Zsolnay-kerámiák, ezen az árverésen az érdeklődők több mint egy tucat szecessziós remekműre licitálhatnak.  A 202 műalkotás összkikiáltási ára több mint 419 millió forintról indul.

Kadar_Bela_Eladjakaszurket-112200.jpg

Kádár Béla: Eladjuk a szürkét (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A résztvevők egészségének védelmében a szeptember 20-i aukció helyszínét átalakítják a Budapest Kongresszusi Központban. A székek kettesével, egymástól távolabb, szellősen helyezkednek el, a regisztrációnál kialakuló sorban állás elkerülése érdekében pedig előzetes regisztrációt vezetnek be. 

A galériában és a Budapesti Kongresszusi Központban valamennyi résztvevő számára biztosítják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket.

A nemzetközi piacon egyedülálló a magyar aukciós kultúra. Magyarországon kívül egyetlen országban sincsenek olyan árverések, ahol 600-800, esetenként 1000-1200 látogató vesz részt. A Virág Judit Galéria hisz abban, hogy a magyar közönség továbbra sem mond le az aukciók varázsáról, és szeptember 20-án újra köszönthetik Önöket a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria őszi aukciójának időpontja és helyszíne:

2020. szeptember 20. vasárnap, 18 óra, Budapest Kongresszusi Központ

Az aukciós kiállítás ingyenesen megtekinthető:

2020. szeptember 5-19. között, minden nap 10-től 18 óráig a Virág Judit Galériában

Őszi aukció katalógus: https://viragjuditgaleria.hu/downloads/Katalogus.pdf

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Vizuál hír

Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

Huszonkét alkotót díjaztak a speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az idén online térben megrendezett Magyar Speciális Független Filmszemlén, ami november 17. és 19. között zajlott.