Vizuál

Kalifornia magyar módra

2011.05.24. 13:04
Ajánlom
Négy kortárs művész Kaliforniáját ismerhetjük meg a Trafóban.

Kalifornia. Nem cével, hanem kával. A magyar Kalifornia, pontosabban a magyarok Kaliforniája Bodó Sándor, Fodor János, Horváth Tibor és Uglár Csaba kiállítása. Kalifornia több mint egy hely, mítosz, amely azt sugallja nekünk, hogy létezik a lehetőségek és az ígéretek földje. Ha továbbgondoljuk több mint mítosz, az önmegvalósítás és a határtalan szabadság szimbóluma is egyben. A kiállítók túllépnek ezen a mítoszon, más jelentéstartalommal ruházzák fel, hisz náluk Kalifornia utópisztikus képének megidézésével a magyar képzőművészeti valóságra és az abból való kitörési lehetőségre is választ adnak.

Amennyiben Amerikán keresztül szemléljük a világot, abban az élményben részesülünk, hogy Kalifornia az a hely, ami sokkal jobb mint Budapest. A négy művész kiállítása viszont ironizálva, szellemes módon fogalmazza újra ezt az általános véleményt, vagyis hogy California állítólag jobb mint kis hazánk, de közben nem, mert Kaliforniában is megvan ugyanaz a gáz, ami itthon.

Horváth Tibor provokatív verseivel találkozik először szembe a látogató: a vászonra írt gyöngybetűk egy kisiskolás iskolai füzetére emlékeztetnek. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy a vásznon olvasható verset nem találjuk meg az általános iskolai irodalom tankönyvben: „minden magyar cigány magyar" és a „zsidó a barátom nembaj" című művekről az az érzésünk támadhat, hogy a költészet felülírta a képzőművészetet. Bodó Sándor alkotásában, ami a Férfiak, nők, élők, halottak, egyenlők címet viseli, inkább a látvány érvényesül: az abc betűi, számokkal ellátva egymás mellett, végig a falon, az amerikai katonai temetők hangulatát idézi.

Négy okos férfi világnézetével találkozhatunk a kiállításon. (Személy szerint nekem hiányzott a női alkotó, kíváncsi lettem volna például Nagy Kriszta Tereskova Kaliforniájára.) Mondhatnánk azt is, hogy négy filozófus, négy Szókratész Budapesten, de ez azért nem lenne igaz, mert az ő mondanivalójuk jóval könnyebben értelmezhető mint például Wittgenstein Logikai-filozófiai értekezése, ezt viszont bárki értheti, sőt élvezheti is. Pontosabban a magyar közönség az, aki igazán érti az utalásokat, még akkor is, ha olyan univerzális humor csillan meg, mint a facebook like-jából lie-t hamisító képzőművészé.

Kalifornia nem rossz hely, de nem is jó. Jobb, mint a miénk, de nem sokkal. Kaliforniában például nem cigányoznak, zsidóznak, buzizanak. Kaliforniában mindenki egyenlő. Csak egyesek még egyenlőbbek. Ahogy a régi vicc mondja, Amerika olyan szabad, hogy szegény és gazdag egyaránt szabadon alhat a híd alatt. Álszent kultúra a nyugati, amire annyira áhítozunk, de még álszenten is jobb, mint a szegénység, a lelki és gazdasági rászorultság. A szegénység szemüvegén keresztül Kalifornia nagyon csúnyán gazdag. Már-már nevetségesen. Úgy gazdag, amilyet mi el se tudunk képzelni. Fodor János Kitörési kísérlet című videója Monty Phython jelenetet idézve mondatja el a csóró képzőművészek tréfáit: a míves, klasszicista palotaépület falain menekülő, símaszkba bújt terrorista látványa pár perc után azonban vontatottá válik.

A kiállításra legjellemzőbb hangulat, amely talán célja is lehet: megmosolyogni a világot, amelyben élünk, ahol többnyire a pénz diktál és csak kevéssé az empátia. A kiállítótérben megjelenő művek nagyon változatosak, sokrétűek. A hang- és térinstalláción keresztül, a rajzokon át a videóig. Sajnos, aki lemaradt a megnyitóról, már nem élvezheti a kiállítást megnyitó Szacsva y Pál és a négy művész szintetizátoron sci-fi zenét játszó improvizációját, de garantált, hogy unatkozni így sem fog.

Kalifornia ‒ Bodó Sándor, Fodor János, Horváth Tibor és Uglár Csaba kiállítása
Trafó Galéria
Nyitva: június 19-ig

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.