Vizuál

Kalifornia magyar módra

2011.05.24. 13:04
Ajánlom
Négy kortárs művész Kaliforniáját ismerhetjük meg a Trafóban.

Kalifornia. Nem cével, hanem kával. A magyar Kalifornia, pontosabban a magyarok Kaliforniája Bodó Sándor, Fodor János, Horváth Tibor és Uglár Csaba kiállítása. Kalifornia több mint egy hely, mítosz, amely azt sugallja nekünk, hogy létezik a lehetőségek és az ígéretek földje. Ha továbbgondoljuk több mint mítosz, az önmegvalósítás és a határtalan szabadság szimbóluma is egyben. A kiállítók túllépnek ezen a mítoszon, más jelentéstartalommal ruházzák fel, hisz náluk Kalifornia utópisztikus képének megidézésével a magyar képzőművészeti valóságra és az abból való kitörési lehetőségre is választ adnak.

Amennyiben Amerikán keresztül szemléljük a világot, abban az élményben részesülünk, hogy Kalifornia az a hely, ami sokkal jobb mint Budapest. A négy művész kiállítása viszont ironizálva, szellemes módon fogalmazza újra ezt az általános véleményt, vagyis hogy California állítólag jobb mint kis hazánk, de közben nem, mert Kaliforniában is megvan ugyanaz a gáz, ami itthon.

Horváth Tibor provokatív verseivel találkozik először szembe a látogató: a vászonra írt gyöngybetűk egy kisiskolás iskolai füzetére emlékeztetnek. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy a vásznon olvasható verset nem találjuk meg az általános iskolai irodalom tankönyvben: „minden magyar cigány magyar" és a „zsidó a barátom nembaj" című művekről az az érzésünk támadhat, hogy a költészet felülírta a képzőművészetet. Bodó Sándor alkotásában, ami a Férfiak, nők, élők, halottak, egyenlők címet viseli, inkább a látvány érvényesül: az abc betűi, számokkal ellátva egymás mellett, végig a falon, az amerikai katonai temetők hangulatát idézi.

Négy okos férfi világnézetével találkozhatunk a kiállításon. (Személy szerint nekem hiányzott a női alkotó, kíváncsi lettem volna például Nagy Kriszta Tereskova Kaliforniájára.) Mondhatnánk azt is, hogy négy filozófus, négy Szókratész Budapesten, de ez azért nem lenne igaz, mert az ő mondanivalójuk jóval könnyebben értelmezhető mint például Wittgenstein Logikai-filozófiai értekezése, ezt viszont bárki értheti, sőt élvezheti is. Pontosabban a magyar közönség az, aki igazán érti az utalásokat, még akkor is, ha olyan univerzális humor csillan meg, mint a facebook like-jából lie-t hamisító képzőművészé.

Kalifornia nem rossz hely, de nem is jó. Jobb, mint a miénk, de nem sokkal. Kaliforniában például nem cigányoznak, zsidóznak, buzizanak. Kaliforniában mindenki egyenlő. Csak egyesek még egyenlőbbek. Ahogy a régi vicc mondja, Amerika olyan szabad, hogy szegény és gazdag egyaránt szabadon alhat a híd alatt. Álszent kultúra a nyugati, amire annyira áhítozunk, de még álszenten is jobb, mint a szegénység, a lelki és gazdasági rászorultság. A szegénység szemüvegén keresztül Kalifornia nagyon csúnyán gazdag. Már-már nevetségesen. Úgy gazdag, amilyet mi el se tudunk képzelni. Fodor János Kitörési kísérlet című videója Monty Phython jelenetet idézve mondatja el a csóró képzőművészek tréfáit: a míves, klasszicista palotaépület falain menekülő, símaszkba bújt terrorista látványa pár perc után azonban vontatottá válik.

A kiállításra legjellemzőbb hangulat, amely talán célja is lehet: megmosolyogni a világot, amelyben élünk, ahol többnyire a pénz diktál és csak kevéssé az empátia. A kiállítótérben megjelenő művek nagyon változatosak, sokrétűek. A hang- és térinstalláción keresztül, a rajzokon át a videóig. Sajnos, aki lemaradt a megnyitóról, már nem élvezheti a kiállítást megnyitó Szacsva y Pál és a négy művész szintetizátoron sci-fi zenét játszó improvizációját, de garantált, hogy unatkozni így sem fog.

Kalifornia ‒ Bodó Sándor, Fodor János, Horváth Tibor és Uglár Csaba kiállítása
Trafó Galéria
Nyitva: június 19-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.