Vizuál

Kár lett volna disszidálni – Weiler Péter kiállítása a Kincsem Palotában

2022.05.11. 16:50
Ajánlom
Menni vagy maradni? Disszidálni és vállalni az ezzel kapcsolatos magányt és elidegenedést, vagy maradni és vállalni az ezzel kapcsolatos magányt és elidegenedést? – teszi fel a kérdést a művész, akinek legújabb tárlata május 12-én este nyílik meg a budapesti Kincsem Palota romos földszinti termében.

Weiler Péter ezúttal is saját életéből építkezik, új kiállításának témája a rendszerváltás előtti és utáni évek élményeit öleli fel. Mint írja: „Szubjektív és önéletrajzi szempontból válogatott jeleneteken elevenednek meg az emlékeim. Ezek szinte mind közös magyar emlékek: a VHS kazettákat elvámoló határőröktől kezdve a Aranykéz utcai robbantás terrorjáig. Disszidálni ma a fiataloknak annyit jelent, hogy elköltözni, munkát vállalni külföldön. Sorsfordító döntések ezek, és minden, ami ennyire kihat az egyén és a közösség életére, számomra művészeti szempontból izgalmas terület.

Annyi minden történt velünk ’89 óta, és most alkalmasnak találtam a pillanatot, hogy megvizsgáljam, ezek az események miként erősítik vagy gyengítik bennünk az általános komfortérzetet.

A téma minden generációt érint, szüleinket és gyermekeinket egyaránt. Elmenni a nehezebb vagy hazajönni? Mit jelent ma a globális világban a fizikai lokáció, és ez mennyire része az identitásunknak?

Bármelyik utat is választja az ember, a végeredmény ugyanaz: az önmagunkkal való küzdelem. Hol legyünk magányosak, itthon vagy külföldön? Vidéken vagy a fővárosban?” 

A művész új és retrospektív munkáit különleges helyszínen, a felújítás alatt álló Kincsem Palota földszinti romos istállójában mutatja be, amely a híres csodaparipa, Kincsem egykori fővárosi lakhelye volt. A kurátor Bacsek Júlia, a zenét Prieger Zsolt & Kováts Tibor szerezte, a megnyitót Tombor Zoltán fotóművész tartja.  

cola_automata-121653.jpg

Weiler Péter: Cola-automata (Fotó/Forrás: a művész jóvoltából)

Weiler Péter Pécsen született, Amerikában az Art Institute of Philadelphia főiskolán végezte tanulmányait, majd 1995-ben visszatért Magyarországra, és Budapesten folytatta a festést. Digitális technikával készült nosztalgiával és iróniával áthatott képeiről ismert, emellett sajátos performanszokat is szervez. 2014-ben a köveskáli buszterminált alakította át galériává, 2016-ban a Godot Galériában maga az akkori amerikai nagykövetasszony, Colleen Bell nyitotta meg Pop New York című kiállítását.

2020-ban is sajátos helyszínen, egy régi, Dózsa György úti iparcsarnokban nyílt meg a New Yorki Chelsea Hotel elképesztő lakóiról készült festményeiből rendezett kiállítása. (A Chelsea Hotelt 1939-től magyar tulajdonosok működtették, a Bard család pedig támogatta a fiatal művészek lakhatását, így kerülhetett a Chelsea közösségébe Leonard Cohen, Bob Dylan vagy éppen Patti Smith, Stanley Kubrick, Milos Forman vagy a Doors, a Ramones vagy a Sex Pistols zenészei.)

2021-ben Magyarországon először Weiler Péter készített és értékesített kriptovalutáért képzőművészeti alkotást. A Bitcoin bánya az Alföldön című NFT (non-fungible token) alkotása 1Ether áron kelt el. Legutóbb a Digital Hungary konferencián bemutatott első magyar NFT kiállításon volt látható legújabb NFT munkája, a Kefirszünet a metaverzumban című alkotás, amelyet jótékonysági árverésre szán a művész.

Weiler Péter: Kár lett volna disszidálni

2022. május 12. - június 5.
Kincsem plaota, V. Reáltanoda u. 12.

Fejléckép: Weiler Péter: Walkman, Trainspotting, discman / fotó: a művész jóvoltából

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Színház

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.