Vizuál

Kardos Sándor veheti át a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját

2021.09.17. 09:45
Ajánlom
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar operatőrvilág egyik vezető alakja, mintegy 40 éves pályafutása alatt több mint 30 játékfilmet, valamint száznál is több tévéfilmet, kisjátékfilmet fényképezett.

A szegedi seregszemle látványos, óriásbábos felvonulással veszi kezdetét szeptember 21-én, a Kövér Béla Bábszínház színészei a Dugonics tértől egészen a Vaszy Viktor térig vonulnak. Az este kilátogató érdeklődőket is látványos program várja: a szervezők fényfestéssel készülnek a fesztivál névadójának tiszteletére. A Belvárosi Mozi falára az Oscar-díjas operatőr munkásságával kapcsolatos fotókat, valamint a mozgókép sajátosságaira rímelő montázsokat vetítenek.

A ZSIFF nyitófilmjét is nagy érdeklődés övezi: Enyedi Ildikó A feleségem története című romantikus drámáját ugyanis közönségtalálkozó követi, ahol bárki felteheti a kérdéseit a rendezőnek.

A szakmai díjak mellett a fesztiválon életműdíjjal ismerik el Kardos Sándor munkásságát, akiről Máthé Tibor, az operatőr pályatársa így nyilatkozott:

„Töretlenül hisz a fénnyel kialakított kép misztikus erejében, és abban is hisz, hogy gondolat nélkül nincs igazi kép”.

Az alkotóval a közönség is találkozhat, ugyanis a szervezők Mesterkurzust hirdetnek, de a nézők a filmjeit is láthatják: több olyan alkotást is vetítenek a ZSIFF-en, melyet Kardos Sándor fényképezett.

A művész gyűjteményéből tárlat is készül, „A bomlás virágai” – Fejezetek a Hórusz Archívumból című fotográfiai kiállítás szeptember 23-tól lesz látható.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 21. és 25. között tartják Szegeden, ahol öt nap alatt 11 nagyjátékfilmet, 1 rövidfilmet és 1 kísérleti filmet láthatnak az érdeklődők. A szakmai zsűri tagjai Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, filmoperatőr, Horvát Lili rendező, forgatókönyvíró, producer, Bogdán Árpád színész, rendező, forgatókönyvíró, Zurbó Dorottya filmrendező, Barnák László színész, rendező, színigazgató, Willie Nel operatőr.

A kritikus zsűriben foglal helyet Gyürke Kata, lapunk vizuál és könyv rovatának rovatvezetője, Kovács Bálint, a HVG kultúra rovatának újságírója, Gyenge Zsolt filmkritikus, filmteoretikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense.

A fesztivál programja a fesztivál oldaláról érhető el.

Fejléckép: Kardos Sándor operatőr és Báron György filmkritikus a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.