Vizuál

Karikatúra és képregény aukció

2011.11.26. 08:00
Ajánlom
November 26-án a kArton Galéria sorrendben hatodik aukcióján többek között Sajdik Ferenc, Kassowitz Félix, Zórád Ernő, Hegedűs István (Hihi), Brenner György, Vasvári Anna, vagy az idén 90 éves Kaján Tibor képeit lehet látni. A 127 alkotás között van plakát, képregény, akvarell, karikatúra és animációs cell is - az aukción szereplő tételek 8,000 és 400,000 Ft közötti kikiáltási áron licitálhatók és még Winkler Nóra is dedikálja új könyvét. Aki nevetni vágyik ebben a szürkés ködben, annak uccu.

Petőfi Irodalmi Múzeumban helyet kapó aukción olyan egyedülálló alkotások szerepelnek, mint Zórád Ernő Tabán sorozatának egy darabja, Kassowitz Félix minimalista, munkavédelmi témájú plakátjai, Vogel Erik klasszikus hosszúcombú táncosnőket ábrázoló kosztümtervei vagy a teljes ismeretlenségből előbukkanó kivételes tehetségű rajzoló Dr. Mika László több tusrajza. Kiderül a kiállítási anyagból milyen óriási rajztehetséggel bírt Gáspár Antal klasszikus karikatúrista (aki nem mellesleg negyven évig volt parlament hivatalos rajzolója), vagy milyen fekete humort képvisel a népszerű Várnai György egy-egy alkotása. Több egészen kiemelkedő mű bukkan fel az árverésen, láthatjuk például a Gusztáv rajzfilm animációs celljét - amit amúgy a Pannónia Filmstúdió kidobásra ítélt archívumából mentettek meg a szervezők.  Bekerült az árverési tételek közé a Zórád Ernő által felnagyított és kiszínezett oldal is az eredeti Dr. Moreau szigete képregényből és licitálhatunk Kaján Tibor, Várnai György, vagy Brenner György szatirikus, fekete humorú csodás darabjaira is.

A magyar karikatúra, és képregény népszerűsítését tűzte ki célul a tíz éve alakult kArton Múzeum és Galéria. Kozma Péter, a kArton vezetője továbbra is a műfaj népszerűsítése mellett teszi le a voksát. Magyarország olyan alkotókkal büszkélkedhet, akik az egész világon ismertek: Vasvári Annát a németek és az olaszok is díjazták, a Bázeli Karikatúra Múzeum pedig öt magyar művészt is beválasztott a szakma halhatatlanjai közé: Brenner György, Sajdik Ferenc, Várnai György, Kaján Tibor és Hegedűs István (Hihi) pályaműve kiemelkedő. Az aukció után az árverés vezetője, Winkler Nóra még dedikálja is a nyomdából frissen érkezett könyvét, a Csillagtúrát egy kávé mellett. A hivatalos bemutató előtt a kArton árverés közönsége elsőként tudhatja meg, miért fontos, hogy jókat lehessen enni egy múzeumban, mi köze egy Louis Vuitton táskának a képzőművészethez, miért tetoválnak disznókat és hogy ehetünk festményeket. Sőt, kiderül, melyik pizzériában indult Nóra és a kArton-alapító Kozma Péter húszéves barátsága. A könyv humoros rajzait a fiatal képzőművész Magyarósi Éva készítette.

Zórád Ernő őszi kiállítás-sorozatáról és a december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban megrendezett Adventi Zórád Élménykiállításről itt olvashat.

WOW 6. karikatúra és képregény aukció (kArton Galéria)
Petőfi Irodalmi Múzeum - 2011. november 26. szombat, 11 óra
Az aukciót vezeti: Winkler Nóra

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.