Vizuál

Karikatúra és képregény aukció

2011.11.26. 08:00
Ajánlom
November 26-án a kArton Galéria sorrendben hatodik aukcióján többek között Sajdik Ferenc, Kassowitz Félix, Zórád Ernő, Hegedűs István (Hihi), Brenner György, Vasvári Anna, vagy az idén 90 éves Kaján Tibor képeit lehet látni. A 127 alkotás között van plakát, képregény, akvarell, karikatúra és animációs cell is - az aukción szereplő tételek 8,000 és 400,000 Ft közötti kikiáltási áron licitálhatók és még Winkler Nóra is dedikálja új könyvét. Aki nevetni vágyik ebben a szürkés ködben, annak uccu.

Petőfi Irodalmi Múzeumban helyet kapó aukción olyan egyedülálló alkotások szerepelnek, mint Zórád Ernő Tabán sorozatának egy darabja, Kassowitz Félix minimalista, munkavédelmi témájú plakátjai, Vogel Erik klasszikus hosszúcombú táncosnőket ábrázoló kosztümtervei vagy a teljes ismeretlenségből előbukkanó kivételes tehetségű rajzoló Dr. Mika László több tusrajza. Kiderül a kiállítási anyagból milyen óriási rajztehetséggel bírt Gáspár Antal klasszikus karikatúrista (aki nem mellesleg negyven évig volt parlament hivatalos rajzolója), vagy milyen fekete humort képvisel a népszerű Várnai György egy-egy alkotása. Több egészen kiemelkedő mű bukkan fel az árverésen, láthatjuk például a Gusztáv rajzfilm animációs celljét - amit amúgy a Pannónia Filmstúdió kidobásra ítélt archívumából mentettek meg a szervezők.  Bekerült az árverési tételek közé a Zórád Ernő által felnagyított és kiszínezett oldal is az eredeti Dr. Moreau szigete képregényből és licitálhatunk Kaján Tibor, Várnai György, vagy Brenner György szatirikus, fekete humorú csodás darabjaira is.

A magyar karikatúra, és képregény népszerűsítését tűzte ki célul a tíz éve alakult kArton Múzeum és Galéria. Kozma Péter, a kArton vezetője továbbra is a műfaj népszerűsítése mellett teszi le a voksát. Magyarország olyan alkotókkal büszkélkedhet, akik az egész világon ismertek: Vasvári Annát a németek és az olaszok is díjazták, a Bázeli Karikatúra Múzeum pedig öt magyar művészt is beválasztott a szakma halhatatlanjai közé: Brenner György, Sajdik Ferenc, Várnai György, Kaján Tibor és Hegedűs István (Hihi) pályaműve kiemelkedő. Az aukció után az árverés vezetője, Winkler Nóra még dedikálja is a nyomdából frissen érkezett könyvét, a Csillagtúrát egy kávé mellett. A hivatalos bemutató előtt a kArton árverés közönsége elsőként tudhatja meg, miért fontos, hogy jókat lehessen enni egy múzeumban, mi köze egy Louis Vuitton táskának a képzőművészethez, miért tetoválnak disznókat és hogy ehetünk festményeket. Sőt, kiderül, melyik pizzériában indult Nóra és a kArton-alapító Kozma Péter húszéves barátsága. A könyv humoros rajzait a fiatal képzőművész Magyarósi Éva készítette.

Zórád Ernő őszi kiállítás-sorozatáról és a december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban megrendezett Adventi Zórád Élménykiállításről itt olvashat.

WOW 6. karikatúra és képregény aukció (kArton Galéria)
Petőfi Irodalmi Múzeum - 2011. november 26. szombat, 11 óra
Az aukciót vezeti: Winkler Nóra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Jazz/World

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.