Vizuál

Karikatúra és képregény aukció

2011.11.26. 08:00
Ajánlom
November 26-án a kArton Galéria sorrendben hatodik aukcióján többek között Sajdik Ferenc, Kassowitz Félix, Zórád Ernő, Hegedűs István (Hihi), Brenner György, Vasvári Anna, vagy az idén 90 éves Kaján Tibor képeit lehet látni. A 127 alkotás között van plakát, képregény, akvarell, karikatúra és animációs cell is - az aukción szereplő tételek 8,000 és 400,000 Ft közötti kikiáltási áron licitálhatók és még Winkler Nóra is dedikálja új könyvét. Aki nevetni vágyik ebben a szürkés ködben, annak uccu.

Petőfi Irodalmi Múzeumban helyet kapó aukción olyan egyedülálló alkotások szerepelnek, mint Zórád Ernő Tabán sorozatának egy darabja, Kassowitz Félix minimalista, munkavédelmi témájú plakátjai, Vogel Erik klasszikus hosszúcombú táncosnőket ábrázoló kosztümtervei vagy a teljes ismeretlenségből előbukkanó kivételes tehetségű rajzoló Dr. Mika László több tusrajza. Kiderül a kiállítási anyagból milyen óriási rajztehetséggel bírt Gáspár Antal klasszikus karikatúrista (aki nem mellesleg negyven évig volt parlament hivatalos rajzolója), vagy milyen fekete humort képvisel a népszerű Várnai György egy-egy alkotása. Több egészen kiemelkedő mű bukkan fel az árverésen, láthatjuk például a Gusztáv rajzfilm animációs celljét - amit amúgy a Pannónia Filmstúdió kidobásra ítélt archívumából mentettek meg a szervezők.  Bekerült az árverési tételek közé a Zórád Ernő által felnagyított és kiszínezett oldal is az eredeti Dr. Moreau szigete képregényből és licitálhatunk Kaján Tibor, Várnai György, vagy Brenner György szatirikus, fekete humorú csodás darabjaira is.

A magyar karikatúra, és képregény népszerűsítését tűzte ki célul a tíz éve alakult kArton Múzeum és Galéria. Kozma Péter, a kArton vezetője továbbra is a műfaj népszerűsítése mellett teszi le a voksát. Magyarország olyan alkotókkal büszkélkedhet, akik az egész világon ismertek: Vasvári Annát a németek és az olaszok is díjazták, a Bázeli Karikatúra Múzeum pedig öt magyar művészt is beválasztott a szakma halhatatlanjai közé: Brenner György, Sajdik Ferenc, Várnai György, Kaján Tibor és Hegedűs István (Hihi) pályaműve kiemelkedő. Az aukció után az árverés vezetője, Winkler Nóra még dedikálja is a nyomdából frissen érkezett könyvét, a Csillagtúrát egy kávé mellett. A hivatalos bemutató előtt a kArton árverés közönsége elsőként tudhatja meg, miért fontos, hogy jókat lehessen enni egy múzeumban, mi köze egy Louis Vuitton táskának a képzőművészethez, miért tetoválnak disznókat és hogy ehetünk festményeket. Sőt, kiderül, melyik pizzériában indult Nóra és a kArton-alapító Kozma Péter húszéves barátsága. A könyv humoros rajzait a fiatal képzőművész Magyarósi Éva készítette.

Zórád Ernő őszi kiállítás-sorozatáról és a december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban megrendezett Adventi Zórád Élménykiállításről itt olvashat.

WOW 6. karikatúra és képregény aukció (kArton Galéria)
Petőfi Irodalmi Múzeum - 2011. november 26. szombat, 11 óra
Az aukciót vezeti: Winkler Nóra

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.