Vizuál

Karim Rashid: „Elegánsabb, gyorsabb, erősebb akarok lenni.”

2011.02.01. 14:25
Ajánlom
Budapesten ad elő Karim Rashid világhírű sztárdizájner.

Igazán szükség volt valami nagyszabású hírre a hazai dizájnvilágban, és a kérés meghallgattatott: Budapestre látogat az ezredforduló dizájnjának egyik legmeghatározóbb alakja, akit az érdeklődők a MOME Zugligeti úton található épületében hallgathatnak meg.

Szívesen tervezne magyar kerámiát vagy porcelánt Karim Rashid New York-i sztárdizájner. Mint mondta „meglepő módon még egyetlen magyar céggel sem dolgoztam. Szeretnék a közeljövőben egy asztalikerámia- vagy porcelángyárral együttműködni." Az egyiptomi-angol származású művészt eddig 35 ország több mint 220 cége látta el megbízásokkal, amelyeket több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták. Az általa tervezett tárgyak húsz múzeum állandó kiállításában szerepelnek. Saját stílusát „érzéki minimalizmusnak" nevezi.

Rashid az amerikai Garbo cég számára 1994-ben kitalált, Umbra nevű polipropilén papírkosarat tartja eddigi pályafutása csúcsteljesítményének. „Abban az időben mindenfelé főleg egy fekete, négyszögletes, jellegetlen hulladékkosarat lehetett kapni, alig volt választék. Azonnal egy érzékibb tárgy jutott az eszembe, amelynek a teteje szélesebb, mint az alja, hogy szemantikailag arra utaljon, hogy ez a szemetes szája, s amelynek két fogantyúja is van a funkció jobb ellátása érdekében. Elmélete szerint egyébként a digitális kor annyira csábító és proaktív, hogy a fizikai valóság elcsépeltnek és passzívnak tűnik mellette. Karim Rashid a digitális korban folytatott vizuális kommunikáció alátámasztásához olyan nyelvi újításokat talált ki az angolban, mint a blobject, az infosthetics, technorganic, digipop, pleasurtronics vagy az infotainment.

A tervező szerint mindennapi környezetünk tárgyai gyakran rosszul megtervezettek, lehangolóak és elavultságukban már távolról sem felelnek meg a kor követelményeinek. Ezért a jövőben „minden olyan tárgyat meg szeretne tervezni, amivel az ember csak kapcsolatba kerül, különösen azokat, amelyek nagy hatást gyakorolnak lelkületünkre és életformánkra." Mint mondta „autókat, repülőket, ruhákat, házakat akarok tervezni és formálni a jövőt. Egy dizájnnal összefüggő tévéműsort szeretnék vezetni, zenét kreálni, megtervezni egy kis múzeumot, örök megihletettségben szeretnék élni, részese lenni az egész világnak, minden országban dolgozni, s mindenki lelkét megérinteni. Elegánsabb, gyorsabb, erősebb akarok lenni" - zárta sorait Karim Rashid.

A művész 1960-ban született Kairóban, majd Londonban, Kanadában és Olaszországban élt, tanult és alkotott mielőtt New Yorkban telepedett volna le. Termékeny alkotói munkája mellett rendszeresen szerepel vendégelőadóként a világ egyetemein. Művészi hitvallását több könyvében is megfogalmazta.

Az előadás kísérőeseményeként a MOME-n minitárlat nyílik ahol a tervező több mint 3000 megvalósult termékéből láthatunk válogatást. Láthatóak lesznek a védjegyeként elhíresült pink színű elektronikai eszközök, órák és további olyan termékek, amelyek a jelenleg kézzelfoghatóan létező design egy radikális és minőségi ágát képviselik.

Karim Rashid budapesti látogatásának programja:

Karim Rashid előadás február 2., 16:00 (ingyenes, angol nyelvű). Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Közben Karim Rashid multimédia vetítés. Helyszín: Ötkert

Minitárlat Karim Rashid munkáiból február 2-5. (ingyenes) Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

75 éves lett nemzedékének egyik legnagyobb német rendezője, Win Wenders

Neki köszönhetjük többek között a Berlin fölött az ég, a Párizs, Texas, A Föld sója című alkotásokat és a Pina Bausch-ról készült dokumentumfilmet is.
Vizuál gyász

Elhunyt Sváby Lajos Kossuth-díjas festőművész 

Elhunyt Sváby Lajos festőművész. A Kossuth- és Prima Primissima díjas alkotó életének 85. évében, hosszú betegség után halt meg - tudatta csütörtökön közösségi oldalán fia, Sváby András televíziós újságíró.
Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját.