Vizuál

Karton és ragasztó alatt rejtőzött van Gogh eddig ismeretlen önarcképe

2022.07.14. 10:45
Ajánlom
Röntgenvizsgálat során bukkantak skót szakemberek a holland festő alkotására, amelyet a Parasztasszony feje című képének hátuljára festett. A portré akkoriban készülhetett, amikor a művész Párizsba utazott, ahol nagy hatással voltak rá az impresszionisták.

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) munkatársai éppen egy közelgő kiállításra készülve megröntgenezték Vincent van Gogh az intézmény tulajdonában lévő Parasztasszony feje című festményének hátulját, amikor legnagyobb meglepetésükre arról a holland festő nézett vissza rájuk – adta hírül a BBC News. Az alkotás hátoldalát ragasztó- és kartonrétegek borították.

A képen egy szakállas, kalapos, ülő férfi látható a nyakán lazán megkötött kendővel. Feszült tekintettel néz, arcának jobb oldalára árnyék vetül, bal füle világosan kirajzolódik.

293238259_161277259754131_6157129554915868364_n-104041.jpg

Röntgenkép Vincent van Gogh eddig ismeretlen önarcképéről (Fotó/Forrás: National Galleries of Scotland Instagram-oldala)

Mint ismert, van Gogh (1853-1890) élete során nem kapott nagy figyelmet, műveit nem tudta eladni, ezért takarékosságból gyakran használta fel vásznai hátoldalát. A Parasztasszony feje című kép egy Hollandia déli részén, Nuenenben lakó nőt ábrázol, a festő 1883 és 1885 között élt a városban. A szakértők úgy vélik,

karrierje egy meghatározó szakaszában festette az önarcképet a hátoldalára, akkor, amikor Párizsba költözött, ahol nagy hatást gyakoroltak rá a francia impresszionisták.

 A festmény halála után 15 évvel az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe, úgy vélik, ekkor ragasztották a vásznat a kartonra, majd pedig bekeretezték. A szakértők szerint vélhetően „befejezettebbnek” tekintették a parasztasszonyt, mint az önarcképet.

Az alkotás többször cserélt gazdát, 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták 1980-ban az NSG-nek.

 

A galéria szakértői szerint a karton és a ragasztó eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség, jelenleg is kutatják, hogyan lehetne mindezt kivitelezni anélkül, hogy kárt tennének a Parasztasszony fejében.

Hatalmas felfedezés ez, többet tudunk meg általa van Gogh életéről

– fogalmazott Lesley Stevenson a BBC-nek. Az intézmény vezető kurátora egyúttal azt is elmondta, valóságos sokként élte meg, amikor rájöttek, hogy van Gogh tekint rájuk a hátoldalról.

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Kapcsolódó

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 
Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.