Vizuál

Katharine Hepburn egy magyarnak köszönhette a karrierjét

2022.05.12. 13:55
Ajánlom
A szókimondó stílusáról is ismert színésznőt férfias megjelenése és előnytelen ruhaválasztásai kezdetben rossz színben tüntették fel, tehetsége, rátermettségé és nem utolsó sorban George Cukorral kötött barátsága azonban a legnagyobbak közé repítette.

Katharine Hepburn 1907. május 12-én született Hartfordban. Már kilencéves korában kitűnt különc stílusával, amikor haját fiúsan rövidre vágatta, és azt kérte a családjától, szólítsák Jimmynek. Később azzal magyarázta viselkedését, hogy úgy érezte, a fiúk jóval több kalandban vehetnek részt, mint a lányok, ő pedig nem szeretett volna ezekből kimaradni.

GettyImages-2666259-121301.jpg

Katharine Hepburn (Fotó/Forrás: Keystone/Getty Images Hungary)

Gyerekkorától kezdve vonzotta a színpad, első kisebb, alig néhány perces szerepét 1928-ban kapta. Még abban az évben történelem és filozófia szakos diplomát szerzett. A rendezők imádták jellegzetes, New England-i akcentusát, de viselkedése miatt számos szereplehetőségtől esett el.

A nehézségek ellenére 1932-ben mégis megkapta A harcos férje című darab főszerepét, ebben figyelt fel rá George Cukor.

A magyar származású filmrendező azonnal szerepet ajánlott neki a Búcsú a szerelemtőlben, amelyben John Barrymore partnereként volt látható. A film egy csapásra ismertté tette a nevét, a siker pedig további tíz filmet hozott neki Cukor mellett, valamint az Oscar-díjat 1933-ban az Ébredj velünkben nyújtott alakításáért. Nem sokkal később leforgatta a Kisasszonyokat, amely az amerikai filmtörténet egyik legsikeresebb darabja lett.

Színpadi szerepekben sem szűkölködött, A tó című darab főszerepe azonban majdnem a karrierjébe került. A rendezővel, Jed Harrisszel ugyanis nem volt zökkenőmentes a munka, a feszült hangulat pedig Hepburn filmes alakításaira is rányomta bélyegét: az 1934-ben készült mozijai sorra megbuktak.

1935-ben aztán úgy tűnt, rendeződik az élete, és újra Oscar-díjra jelölték. A folyamatos nyomás azonban nem tett jót neki, csak 1937 környékén látszott kiút a válságból. A Nősténytigris szakmai siker volt, de a nézők nem szerették. Ezután a mozi- és színháztulajdonosok reakciója sem maradt el: Hepburn feketelistára került, úgy emlegették, mint a „pénztárak mételyét”. Megítélésén nem segített, hogy kerülte a nyilvánosságot, és nem szeretett találkozni a rajongóival sem. Ők aggatták rá az „Arrogáns Katharine” gúnynevet.

GettyImages-3062931-120944.jpg

Katharine Hepburn a rajongói között 1951-ben (Fotó/Forrás: Allan/Express/Getty Images Hungary)

Ezekben a válságos időkben érte el színpadi karrierje egyik legnagyobb sikerét: a Philadelphiai történet hatására újra a figyelem középpontjába került, a megfilmesített változat után egy kritikusa azt írta:

„Gyere vissza Katie, mindent megbocsátottunk”.

Hepburn ezután sorra kapta a szerepajánlatokat, és a magánélete is rendeződni látszott. Az év asszonya forgatásán találkozott Spencer Tracyvel, akivel a kapcsolata 26 éven át, a férfi haláláig tartott. A viszonyról mindenki tudott annak ellenére, hogy Hepburn elvált asszony, Tracy pedig nős férfi volt. 1967-ben a nyolcadik és egyben utolsó közös filmjükben, a Találd ki, ki jön vacsorára című alkotásban nyújtott alakításáért a színésznő elnyerte a második Oscar-díját is. Egy évvel később már Az oroszlán télenért vehette át a szobrot, végül tizenhárom évvel később, 1981-ben is díjazták Az Aranytóért.

844-153457.jpg

Találd ki, ki jön vacsorára, Sidney Poitier, Katharine Houghton, Katharine Hepburn, Spencer Tracy (Fotó/Forrás: port.hu)

Még közel a 90-hez is forgatott, 1994-ben Warren Beatty kérésére vállalta el utolsó filmjét, A sors útjait. Karrierje során összesen 44 filmben szerepet, 1999-ben az Amerikai Filmintézet minden idők legnagyobb amerikai filmlegendájának választotta. 96 évesen, 2003. június 29-én halt meg Connecticutban.

Fejléckép: Katharine Hepburn Az év asszonya forgatásán (forrás: Universal History Archive/Universal Images Group/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.