Vizuál

Keleten a helyzet

2012.08.20. 09:06
Ajánlom
Koncept, buddhizmus és nem mellesleg megint Aj Vej-vej. Aki fejmozgatós kiállításra vágyna az álmos augusztusban, vegye az irányt a BTM Budapest Galéria Kiállítóháza, vagyis Szilágyi Szabolcs munkái felé. A from ZERO to ZERO & back című tárlatot szeptember 2-ig lehet látni.

Szilágyi, vagyis SI-LA-GI több mint tíz éve készít közös alkotásokat thai, kínai, francia és magyar művészekkel, buddhista mesterekkel. Ezekből a sorozatokból mutat be most egy festményt és egy installációt. Az utóbbi a kortárs kínai megmondó Aj Vej-vej (Ai Weiwei) és Drölma (Kovács Zsuzsa) munkáinak felhasználásával készült, a festmény pedig a Svédországban élő, magyar származású Sziráki Endre képzőművésszel közös alkotás.

SI-LA-GI húsz éve többek között két fotósorozaton is dolgozik Ázsiában, a Bangkok on Sleep címűből lehet most látni egy képet a BTM-ben. "Keleten az emberek tíz percre bárhol, bármilyen helyzetben el tudnak aludni a rendőrtől a bolti eladón át a tulajdonosig" - mondta a művész. A múlandóságról szóló régebbi, nagyméretű fotóján egy medence partjára kirakott szöveg látható. A negatívba áttett színes fotó kék vize pirossá válik.

Szilágyi Szabolcs 1966-ban Svédországba emigrált. A stockholmi Képzőművészeti Akadémián festészetet, a stockholmi egyetemen művészettörténetet tanult, közben experimentális fotóval és filmmel, majd 1973-tól videóval is foglalkozott. 1980 és 1986 között festészetet és videóművészetet tanított Stockholmban. 1990-től él Budapesten. A hatvanas évek végén a japán harcművészet révén került közel a buddhizmushoz. A keleti gondolkodás tanítása és gyakorlata művészetére ma is hatással van.

Szilágyi a kiállításról:

Másképp gondolkodik az ember "képekkel" mint szavakkal. Másképp gondolkodik a befogadó mint az alkotó, mert más információk, élmények alakították, formázták látásmódját, tudását, személyiséget. Hasonló okok miatt nehezen megközelíthető, értelmezhető különféle kultúrák gondolkodása, hiszen nem azonos közösségi raktárból táplálkoznak. Mivel egész életem egy utazás, ezért ezek a folyamatos váltások es találkozások arra késztettek, hogy bizonyos témákban közös munkákat készítsek, thai, kínai, francia, magyar művészekkel és Buddhista Mesterekkel.

Régebben úgy gondoltam, hogy bizonyos verbális megközelítési kulcsokat, nézőpontokat meg kell osztanom a nézőkkel, megkönnyítve ezzel a kiállított darabok értelmezési lehetőségét. Most inkább saját kíváncsiságomat szeretnem kielégíteni, és azáltal, hogy nem adok magyarázatot, információt a képekhez, feltételezhetőn nem saját gondolataimat fogom visszahallani, hanem mások személyes interpretációját fogom megismerni. Sokkal érdekesebb ez így számomra annak ellenére is, hogy esetleg nem várt félreértésekkel is fogok találkozni a tartalmat és látványt illetően. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.