Vizuál

Keleti modern fotók – Annemie Augustijns képei

2010.10.06. 16:59
Ajánlom
A flamandok ismét megmutatják, mire képesek.

A tavaly megrendezett Futurspektív1 rendezvénysorozat után idén október 11. és november 10. között ismét megnyitja kapuit a flamand összművészeti fesztivál. Az ebben az évben is több helyszínen zajló programokon újabb tehetségek mutatják meg magukat. A fesztivál ugyan alapvetően a színházra és a kortárs zenére koncentrál, beleértve a legendás Laundry Day party másának budapesti megrendezését is, kiállítás is akad a kínálatban.
Méghozzá egy flamand fotóművész, Annemie Augustijns képeinek köszönhetően, aki egy hozzánk közel álló világ megörökítésére vállalkozott. Képeinek fő témája ugyanis a 21. századi Kelet-Európa. A fotók a megvilágosodás erejével hatnak, hiszen jóval többet tárnak fel a keleti blokk legutolsó évtizedéből, semhogy valamiféle vizuális történetírásként lennének jellemezhetők.
A képeken épületek szerepelnek, embereket viszont sehol sem látunk. A szállodák, múzeumok, házak belső terei hozzák létre azt az atmoszférát, amelyben hiánya által mutatkozik meg a kelet-európai ember és az a modernizmus, amely egyszerre tűnik izzadságszagúnak, idejétmúltnak és faragatlanul örökkévalónak.

A Futurspektív2 Fesztivál programjairól bővebb információkat itt olvashatnak.

Ost. Modern - Annemie Augustijns fotói
Lumen Galéria
Nyitva: október 11. ‒ november 10.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.