Vizuál

Keleti modern fotók – Annemie Augustijns képei

2010.10.06. 16:59
Ajánlom
A flamandok ismét megmutatják, mire képesek.

A tavaly megrendezett Futurspektív1 rendezvénysorozat után idén október 11. és november 10. között ismét megnyitja kapuit a flamand összművészeti fesztivál. Az ebben az évben is több helyszínen zajló programokon újabb tehetségek mutatják meg magukat. A fesztivál ugyan alapvetően a színházra és a kortárs zenére koncentrál, beleértve a legendás Laundry Day party másának budapesti megrendezését is, kiállítás is akad a kínálatban.
Méghozzá egy flamand fotóművész, Annemie Augustijns képeinek köszönhetően, aki egy hozzánk közel álló világ megörökítésére vállalkozott. Képeinek fő témája ugyanis a 21. századi Kelet-Európa. A fotók a megvilágosodás erejével hatnak, hiszen jóval többet tárnak fel a keleti blokk legutolsó évtizedéből, semhogy valamiféle vizuális történetírásként lennének jellemezhetők.
A képeken épületek szerepelnek, embereket viszont sehol sem látunk. A szállodák, múzeumok, házak belső terei hozzák létre azt az atmoszférát, amelyben hiánya által mutatkozik meg a kelet-európai ember és az a modernizmus, amely egyszerre tűnik izzadságszagúnak, idejétmúltnak és faragatlanul örökkévalónak.

A Futurspektív2 Fesztivál programjairól bővebb információkat itt olvashatnak.

Ost. Modern - Annemie Augustijns fotói
Lumen Galéria
Nyitva: október 11. ‒ november 10.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.