Vizuál

„Kell egy csapat!” – Sándor Pál klasszikusait láthatjuk a megújult Art+ Cinemában

2023.08.22. 10:40
Ajánlom
Az ötnapos vetítéssorozat során olyan filmek segítségével kerülhetünk közelebb a legendás rendező alkotói világához, mint például a Régi idők focija, a Szerencsés Dániel vagy a Ripacsok. 

A Pannónia Movie Kft. üzemeltetésében újranyitott Art+ Cinema augusztus 24. és 28. között várja a magyar filmklasszikusok szerelmeseit: a mozi Jancsó termében ugyanis mindennap 19 órai kezdettel levetítenek egy-egy emlékezetes Sándor Pál-filmet.

Részletes program:

  • augusztus 24. – Régi idők focija (1973)
  • augusztus 25. – Szabadíts meg a gonosztól (1978)
  • augusztus 26. – Szerencsés Dániel (1982)
  • augusztus 27. – Ripacsok (1981)
  • augusztus 28. – Miss Arizona (1988)

A szervezők közleménye emlékeztet, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Herskó János osztályában végzett 1964-ben. Huszonnégy rangos nemzetközi szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a berlini Ezüst medve, a cannes-i Fipresci-díj, a chicagói Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok-díja.

Alkotói pályájára fokozottan igaz, hogy a filmkészítést maximálisan csapatmunkának fogta fel,

úgy, hogy alkotói víziója, stilisztikai ízlése mégis merőben egyedi maradt. Gyakran dolgozott bevett kollégákkal, például Mándy Iván novelláit többnyire Tóth Zsuzsa társ-forgatókönyvíróval alkalmazta filmre. Ragályi Elemér operatőr elemelt kompozícióit, hangulatvilágát a gyakran stilizált, groteszk, szürrealista, önironikus, burleszkszerű jelenetkehez, önreflexív történetekhez használta fel. Míg a színészi játékot többször Garas Dezsőre, Kern Andrásra, Major Tamásra bízta.

A Régi idők focija emblematikus figurája Minarik Ede, mosodás, aki mindenáron közösséggé akarja kovácsolni az amatőr futballcsapat tagjait egy deheroizáló korban.

A Szabadíts meg a gonosztól két Mándy-munkán alapszik, a Mélyvíz című musicalen és az Utcák című novellán, melyben egy család hullik szét ’44 telén. A Szerencsés Dániel két fiatal főhőse mintha egyetlen, hasadt személyiség lenne, s az egyiknek el kell pusztulnia, hogy a másik élhessen.

A Kern András és Garas Dezső megformálta Ripacsok immár ketten adnak ki egyetlen figurát!

Az alkotói pálya egyik utolsó darabja, a Miss Arizona pedig egy világsztárokkal megtűzdelt, nagy ívű történelmi tabló.

További részletek az Art+ Cinema oldalán

Fejléckép: Garas Dezső a Régi idők focija című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

5+1 film a labdarúgás erejéről

Kapcsolódó

5+1 film a labdarúgás erejéről

Valaki a testvériség érzését kapja meg egy szurkolói bandától, másnak egy világsztár a képzeletbeli barátja, valaki csak ki akar törni a szegénységből, míg mások az életükért küzdenek a pályán – összegyűjtöttünk 5+1 filmet, amelyek más-más módon mutatják meg, miért lehet a foci a világ legnépszerűbb sportja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.