Vizuál

Kemény Henrikre emlékeznek

2015.01.13. 13:15
Ajánlom
Kiállítással, bábelőadással és ünnepi üléssel emlékeznek meg a Pesti Vigadóban Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművészről, Vitéz László életre keltőjéről, aki január végén lenne 90 éves.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjának munkássága előtt tisztelgő, Szervusztok, Pajtikák! című tárlaton a Kemény Bábszínház hagyatékából mutatnak be válogatást.

Fekete György, az MMA elnöke a kiállítás hétfői megnyitóján hangsúlyozta: a háromgenerációs Kemény család - az európai párhuzamokkal egy időben - játékával és mutatványával leleplező tükröt állított a korabeli hétköznapoknak, valamint a létért való küzdelemnek, a harsány örömöknek és a furfangnak, de még a politikának is. Felidézte, hogy 1974-ben a színháztörténeti intézettől kapott megbízást egy első, átfogó magyar bábtörténeti kiállítás megrendezésére. A munka során derült ki, hogy a magyar bábjátszás vásári vándorjátékával egyidős magával a magyar színjátszással. Kezdetei a képmutogatás és az árnyjáték megjelenésével több mint két évszázadosak. Mint fogalmazott, lélegzetelállító anyagokra, díszletekre, figurákra, képekre, írott dokumentumokra, szövegkönyvekre, öltözékekre és életrajzokra bukkant. Kemény Henrikről szólva az MMA elnöke hangsúlyozta: szelíd, erős akaratú, fürge, harsány, melankolikus, dolgos, kitartó, hiszékeny és naiv volt, amihez óriási lélek és túlélőképesség társult.

Láposi Terka színháztörténész, néprajzkutató, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállítás a Korngut-Kemény család hagyatékából csaknem 130 bábot és marionettet, mintegy 320 eredeti kelléket és díszletet, valamint személyes relikviákat, írásokat, hangfelvételeket vonultat fel. Emellett látható például a Kemény Henrik édesapja által 1926-ban készített Vitéz László, vagy a bábos híres barna utazóládája és az 1945-től megmaradt naptárjainak néhány darabja is jegyzetekkel. Láposi Terka felidézte: a nagypapa, Korngut Salamon 1897-ben kapott engedélyt cirkuszi és bábos mutatványok előadására. A Népligetben 1927-ben nyílt meg a Kemény Bábszínház, amelyet 1953-ben államosítottak.

A Kemény Henrikre emlékező kiállítás február 1-ig, a 150 éves a Vigadó című jubileumi programsorozat keretében tekinthető meg. Január 22-én, a magyar kultúra napján egész napos ingyenes rendezvényre várják a gyerekeket és az érdeklődőket a Vigadóba. Az épület Makovecz-termében interaktív drámapedagógiai foglalkozást és bábkészítést tartanak a kisebbeknek. Szintén Szervusztok, pajtikák! címmel a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása a Kamaraszínházban lesz hallható és látható.

Január 29-én, Kemény Henrik születésének 90. évfordulóján megkoszorúzzák a Kolibri Színháznál található emléktábláját, majd ünnepi ülésen emlékeznek meg a bábművészről a Vigadó Makovecz-termében. Átadják a Kemény Henrik-díjat is (Majoros Gyula szobrászművész kisplasztikáját), és Láposi Terka színháztörténész bemutatja A Kemény Bábszínház képeskönyve - Korngut Kemény Henrik színházteremtése című könyvet.

Az 1925-ben, Budapesten született Kemény Henrik legnépszerűbb bábfigurája Vitéz László, a piros sipkás, vidám fickó, aki palacsintasütőjével tanítja móresre "a csoki pofákat", azaz az ördögöket és magát a halált is. Kemény Henrik nyolcvan éven keresztül aktívan bábozott. Kivételes mestere volt a vásári hagyományok továbbfejlesztésének, és nagy hatással volt a kortárs magyar bábművészetre. Tagja volt az Állami Bábszínháznak. Személye összekapcsolta a magyar bábozás vándorló, népi hagyományait az esztétikailag kiforrott, kortárs kísérletekkel. Kemény Henrik követte a családi tradíciókat. A háromgenerációs vásári mutatványos család férfi tagjai közösen építették fel Budapesten, a Népligetben a Kemény Bábszínházat. Korngut Salamon (1853-1930), a nagypapa, Korngut-Kemény Henrik (1888-1944), az apa meg a két fivér, Kemény Henrik (1925-2011) és Kemény Mátyás (1926-2001) egymás mellett, egymást erősítve, álltak színpadra. Bábszínházukban mindent maguk alkottak.

Kemény Henrik 2011 novemberében hunyt el.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Tánc

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.