Vizuál

Kenyér helyett művészet

2010.07.15. 13:51
Ajánlom
A volt siófoki kenyérgyár ad otthont a 320fok nevű kiállítóhelynek, ahol idén nyáron is izgalmas tárlatok kaptak helyet.

Nem pazarolnánk senki idejét azon régóta hangoztatott vélemények ismétlésére, hogy milyen jó lenne, ha a Balatonnál több lenne az igényes kulturális program, stb., stb. Íme az igényes kulturális helyszín, három kiváló kortárs kiállítással.
A legizgalmasabbnak és a legegzotikusabbnak egyértelműen az a tárlat minősíthető, amelyik 13 alkotó munkáin keresztül a kortárs mexikói fotográfiából nyújt ízelítőt. Az idén kétszáz éves állam társadalma pedig jócskán küzd problémákkal, melyekre művészei is keresik a választ. Mert hiába folyamatos jó idő, a jó kedv és a tequila, Mexikóban ugyan úgy kérdéseket vet fel a fogyasztói társadalom, a prostitúció, a nemi szerepek változása vagy a bűnözés problémája mint nálunk, ahogy lassan a migrációs törekvések között sem lesz különbség a két ország között.

Fraktálok és algoritmusok képezik Scott Draves szoftverművész számítógépes munkáinak alapját. Draves-t a „fraktál lángok feltalálójaként" jellemezték a szervezők. Hogy mik azok a fraktál lángok, nem árulhatjuk el, el kell menni megnézni a tárlatot. Draves alkotásait egyébként rendszeresen megcsodálhatja a New York-i közönség a MoMa-ban, miközben arra is jut ideje, hogy a Google MAPPING divíziójának mérnökeként a fejlettebb internetért is tegyen valamit.

Végül, de nem utolsó sorban, kell megemlítenünk a helyszelleméhez leginkább passzoló kiállítást. A Balaton, nyár - válogatás a KODOK gyűjteményből (1920-1980 közötti időszakból) című tárlat, a Balaton márkanévvé válását követi nyomon, három plakáttípus segítségével. Az első csoportot a fürdőhelyet népszerűsítését szolgáló plakátok adják, a másodikat a Balatont márkanévként használó termékek plakátjai, míg a harmadikat a közhasznú, védő-óvó darabok.

A kiállítások október 31-ig látogathatók, tárlatokról és a nyitva tartásról bővebb információkat a 320º Siófok honlapján olvashatnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál ajánló

A street art szaggatott plakátjairól ismert látnokának kiállítása érkezik Pécsre

A pop art úttörőjének, Jacques Villeglé művészi univerzumát tárja a közönség elé pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája. A város falain című kiállítás a művész több mint száznegyven alkotását vonultatja fel, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat bemutatja Villeglé munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.
Vizuál ajánló

Kertmozi15 – élje át a csillagos ég alatt az elmúlt időszak legjobb magyar filmjeit!

Négyalkalmas vetítéssorozatot indít a XV. kerület, július eleje és augusztus vége között a közönség a Lefkovicsék gyászolnak, a Nyersanyag, a Magyarázat mindenre és a Valami madarak című filmeket láthatja a Csokonai Kertben. 
Vizuál gyász

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál hír

A család lesz az idei ARC pályázat központi témája

Július 26-ig jelentkezhetünk Magyarország legnépszerűbb köztéri kiállítására saját képötleteinkkel. A szervezők gondolatébresztő írást is megfogalmaztak az idei kiállítás témájához, pályázni ugyanakkor bármilyen ötlettel lehet.