Vizuál

Kenyér helyett művészet

2010.07.15. 13:51
Ajánlom
A volt siófoki kenyérgyár ad otthont a 320fok nevű kiállítóhelynek, ahol idén nyáron is izgalmas tárlatok kaptak helyet.

Nem pazarolnánk senki idejét azon régóta hangoztatott vélemények ismétlésére, hogy milyen jó lenne, ha a Balatonnál több lenne az igényes kulturális program, stb., stb. Íme az igényes kulturális helyszín, három kiváló kortárs kiállítással.
A legizgalmasabbnak és a legegzotikusabbnak egyértelműen az a tárlat minősíthető, amelyik 13 alkotó munkáin keresztül a kortárs mexikói fotográfiából nyújt ízelítőt. Az idén kétszáz éves állam társadalma pedig jócskán küzd problémákkal, melyekre művészei is keresik a választ. Mert hiába folyamatos jó idő, a jó kedv és a tequila, Mexikóban ugyan úgy kérdéseket vet fel a fogyasztói társadalom, a prostitúció, a nemi szerepek változása vagy a bűnözés problémája mint nálunk, ahogy lassan a migrációs törekvések között sem lesz különbség a két ország között.

Fraktálok és algoritmusok képezik Scott Draves szoftverművész számítógépes munkáinak alapját. Draves-t a „fraktál lángok feltalálójaként" jellemezték a szervezők. Hogy mik azok a fraktál lángok, nem árulhatjuk el, el kell menni megnézni a tárlatot. Draves alkotásait egyébként rendszeresen megcsodálhatja a New York-i közönség a MoMa-ban, miközben arra is jut ideje, hogy a Google MAPPING divíziójának mérnökeként a fejlettebb internetért is tegyen valamit.

Végül, de nem utolsó sorban, kell megemlítenünk a helyszelleméhez leginkább passzoló kiállítást. A Balaton, nyár - válogatás a KODOK gyűjteményből (1920-1980 közötti időszakból) című tárlat, a Balaton márkanévvé válását követi nyomon, három plakáttípus segítségével. Az első csoportot a fürdőhelyet népszerűsítését szolgáló plakátok adják, a másodikat a Balatont márkanévként használó termékek plakátjai, míg a harmadikat a közhasznú, védő-óvó darabok.

A kiállítások október 31-ig látogathatók, tárlatokról és a nyitva tartásról bővebb információkat a 320º Siófok honlapján olvashatnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Vizuál ajánló

Tichy Gyula műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Először látható önálló tárlat a magyar szimbolizmus egyik kevésbé ismert alakjának műveiből. A mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítást eredetileg a művész halálának centenáriumán, 2020-ban tervezték bemutatni.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Vihar-varázslat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.
Vizuál ajánló

Vietnámi-magyar romantikus filmmel ünnepelhetünk jövőre Valentin-napon

Szűcs Dóra filmje felidézi a hetvenes évek Budapestjének különleges hangulatát, valamint elrepíti a nézőt az akkori, illetve a mai Vietnámba is. Az almafa virága című alkotás főszerepében Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs látható. A film teasere a cikkben!
Vizuál ajánló

November végi melankólia – Újra átélhetjük nagyvásznon Tarr Béla filmjeit

Retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a Cirko-Gejzír a magyar kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja előtt. November 25. és 27. között ugyanis Tarr Béla filmográfiájában merülhetünk el.