Vizuál

KÉP-regény: Ω

2021.12.10. 14:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, milyenek voltak az Omega együttes sajtótájékoztatói.

Vannak olyan képek, amik csak sokkal később válnak igazán érdekessé, ahhoz a naphoz képest, amikor ténylegesen elkészültek. Sosem értettem pontosan, hogy miként is működik ez a jelenség. Az általam készített fényképek legnagyobb része az idő elteltével tőlem és az aktuális valóságtól is egyre távolabb kerül, de van néhány renitens, amelyik hiába készült 25 éve, mégis egyszer csak megjelenik szinte a semmiből, és kiderül róla, hogy elkészültekor teljesen mást jelentett, mint amit akkor gondoltam róla.

Sosem voltam egy nagy Omega-fan. Mikor ők igazán a csúcson voltak, én még legóztam, vagy talán azt sem. Csak utólag értesültem róla, hogy egykoron a teljes magyar zenekari vonalat az Illés-Metro-Omega triumvirátus uralta. Ezt meg, ugye, készen kaptam, mert történelem.

A sors ráadásul úgy hozta, hogy koncerten sem fényképeztem őket soha.

Volt tizenöt olyan évem, amikor az Északi-sarktól az Antarktiszig mindenkiről csináltam koncertfotókat a könnyűzenei szcénában, aki élt és mozgott, de az Omega valahogy kimaradt. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy miért. Semmi tudatosság nem volt a dologban. Valahogy így alakult. Nem értem én sem.

Van viszont egy terület, amiben talán magyar csúcstartó vagyok, ez pedig az Omega-sajtótájékoztató. Több mint egy tucat olyan sajtóeseményen voltam, ahol az Omega együttes teljes létszámban jelen volt. Valahogy úgy működött ez, hogy én lefényképeztem azt, amikor bejelentették a koncertet, aztán valamelyik kollégám elment a koncertre.

Szerintem sokkal többet megtudtam a tagok egyéniségéről és gondolkodásáról, mintha egy zenekari árokból láttam volna őket.

A színpadon a profi zenészek nagyon koncentráltan viselkednek, nem sok látszik az emberi oldalukból. Ezek az Omega sajttájok viszont kifejezetten szórakoztatóak és informatívak voltak. A zenekar tagjai sosem jelentek meg csak azért újságírók előtt, hogy írjanak róluk valamit. Mindig valami komoly apropója volt a dolognak.

Ez a kép például az egykori Népstadionban készült, ahol is bejelentették azt a bizonyos 1994-es koncertet, amit végül csaknem elmosott az eső. Bár Benkő László kivételével sosem beszélgettem hosszasabban egyikükkel sem, mégis úgy emlékszem, mintha régi cimborák lettünk volna, vagy régi csibészek. Jellemzően Mecky és Elefánt poénkodott, Benkő informált, Ciki és Mihály Tamás meg próbálta komolyan venni az egészet, mint a klasszik ritmusszekció.

Omegasajtotajekoztato1994Nepstadion-141704.jpg

Omega-sajtótájékoztató, 1994, Népstadion (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Annyira fel bírták dobni a napot, hogy egy idő után már kifejezetten akartam Omega-eseményekre járni. Már amíg voltak. Most meg már nem lesznek. A zenekar egy év alatt gyakorlatilag elfogyott. Tavaly novemberben először Benkő László hagyott itt minket, majd pár napra rá követte Mihály Tamás, és idén decembertől Kóbor János is a Black and Blue Caféban játszik tovább. 1999-ben tartottak egy Omega-sajtótájékoztatót, amikor is Kóbor bejelentette, hogy megjelenik az első magyar zenei DVD, a  KonceRt. – Népstadion 1999 .

Valahogy úgy vezette fel, hogy Magyarországon mindenben ők voltak az elsők, ezért úgy stílszerű, ha az első koncert DVD-t is ők adják ki.

Röviden összefoglalva a következő témákról volt szó, csaknem hatvan év alatt az Omega együttes sajtótájékozatóin:

Az Omega együttesnek jelent meg Magyarországon elsőként önálló albuma, ők jelentették meg az első kinyitható lemezborítót, velük vették fel az első önálló könnyűzenei tévéshowt. Első magyar zenekarként jutottak ki az Egyesült Királyságba, az ő egyik lemezükből fogyott valaha a legtöbb – mind Magyarországon, mind külföldön. Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért. A magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója, elsőként jelent meg CD-je, DVD-je. Ők voltak az elsők, akik világszínvonalú fény- és hangtechnikát használtak magyarországi koncerteken. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan.  Erre azért nehéz bármit is mondani. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy Magyarországnak jót tett, hogy volt egy Omegája, én meg csak most jöttem rá, hogy milyen jó, hogy nem koncerteken fotóztam őket.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.