Vizuál

KÉP-regény: Ω

2021.12.10. 14:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, milyenek voltak az Omega együttes sajtótájékoztatói.

Vannak olyan képek, amik csak sokkal később válnak igazán érdekessé, ahhoz a naphoz képest, amikor ténylegesen elkészültek. Sosem értettem pontosan, hogy miként is működik ez a jelenség. Az általam készített fényképek legnagyobb része az idő elteltével tőlem és az aktuális valóságtól is egyre távolabb kerül, de van néhány renitens, amelyik hiába készült 25 éve, mégis egyszer csak megjelenik szinte a semmiből, és kiderül róla, hogy elkészültekor teljesen mást jelentett, mint amit akkor gondoltam róla.

Sosem voltam egy nagy Omega-fan. Mikor ők igazán a csúcson voltak, én még legóztam, vagy talán azt sem. Csak utólag értesültem róla, hogy egykoron a teljes magyar zenekari vonalat az Illés-Metro-Omega triumvirátus uralta. Ezt meg, ugye, készen kaptam, mert történelem.

A sors ráadásul úgy hozta, hogy koncerten sem fényképeztem őket soha.

Volt tizenöt olyan évem, amikor az Északi-sarktól az Antarktiszig mindenkiről csináltam koncertfotókat a könnyűzenei szcénában, aki élt és mozgott, de az Omega valahogy kimaradt. Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy miért. Semmi tudatosság nem volt a dologban. Valahogy így alakult. Nem értem én sem.

Van viszont egy terület, amiben talán magyar csúcstartó vagyok, ez pedig az Omega-sajtótájékoztató. Több mint egy tucat olyan sajtóeseményen voltam, ahol az Omega együttes teljes létszámban jelen volt. Valahogy úgy működött ez, hogy én lefényképeztem azt, amikor bejelentették a koncertet, aztán valamelyik kollégám elment a koncertre.

Szerintem sokkal többet megtudtam a tagok egyéniségéről és gondolkodásáról, mintha egy zenekari árokból láttam volna őket.

A színpadon a profi zenészek nagyon koncentráltan viselkednek, nem sok látszik az emberi oldalukból. Ezek az Omega sajttájok viszont kifejezetten szórakoztatóak és informatívak voltak. A zenekar tagjai sosem jelentek meg csak azért újságírók előtt, hogy írjanak róluk valamit. Mindig valami komoly apropója volt a dolognak.

Ez a kép például az egykori Népstadionban készült, ahol is bejelentették azt a bizonyos 1994-es koncertet, amit végül csaknem elmosott az eső. Bár Benkő László kivételével sosem beszélgettem hosszasabban egyikükkel sem, mégis úgy emlékszem, mintha régi cimborák lettünk volna, vagy régi csibészek. Jellemzően Mecky és Elefánt poénkodott, Benkő informált, Ciki és Mihály Tamás meg próbálta komolyan venni az egészet, mint a klasszik ritmusszekció.

Omegasajtotajekoztato1994Nepstadion-141704.jpg

Omega-sajtótájékoztató, 1994, Népstadion (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Annyira fel bírták dobni a napot, hogy egy idő után már kifejezetten akartam Omega-eseményekre járni. Már amíg voltak. Most meg már nem lesznek. A zenekar egy év alatt gyakorlatilag elfogyott. Tavaly novemberben először Benkő László hagyott itt minket, majd pár napra rá követte Mihály Tamás, és idén decembertől Kóbor János is a Black and Blue Caféban játszik tovább. 1999-ben tartottak egy Omega-sajtótájékoztatót, amikor is Kóbor bejelentette, hogy megjelenik az első magyar zenei DVD, a  KonceRt. – Népstadion 1999 .

Valahogy úgy vezette fel, hogy Magyarországon mindenben ők voltak az elsők, ezért úgy stílszerű, ha az első koncert DVD-t is ők adják ki.

Röviden összefoglalva a következő témákról volt szó, csaknem hatvan év alatt az Omega együttes sajtótájékozatóin:

Az Omega együttesnek jelent meg Magyarországon elsőként önálló albuma, ők jelentették meg az első kinyitható lemezborítót, velük vették fel az első önálló könnyűzenei tévéshowt. Első magyar zenekarként jutottak ki az Egyesült Királyságba, az ő egyik lemezükből fogyott valaha a legtöbb – mind Magyarországon, mind külföldön. Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért. A magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója, elsőként jelent meg CD-je, DVD-je. Ők voltak az elsők, akik világszínvonalú fény- és hangtechnikát használtak magyarországi koncerteken. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan.  Erre azért nehéz bármit is mondani. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy Magyarországnak jót tett, hogy volt egy Omegája, én meg csak most jöttem rá, hogy milyen jó, hogy nem koncerteken fotóztam őket.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.