Vizuál

KÉP-regény: 2020 menj haza, részeg vagy!

Benedek Tibor (1972-2020)
2020.06.19. 13:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy szomorú apropóból vette elő egyik korábbi felvételét.

Gyerekkoromban azt hittem, hogy az ikonok sosem halnak meg. Meg persze az anyukák sem. Legalább is az enyém biztosan nem. Máséval előfordulhat az ilyesmi, de nekem csak egy anyukám van, másoknak meg rengeteg. Az én kedvenc zenekaraim, meg a kedvenc sportolóim nyilván örökké megmaradnak, mert ők az enyémek, ők kötődnek hozzám, mások meg nem. Aztán mikor meghalt az anyám, akkor nem értettem semmit az egészből. Nem erről volt szó, hé!

Benedek Tibor úgy volt része az életemnek, hogy ő nem is tudott róla. Bár gyanítom, voltunk ezzel így még néhányan.

Személyesen csak néhányszor találkoztam vele, és nem is fényképeztem túl sokszor. Mégis sok mindent tudtam róla gyerekkorától fogva. Egyidősek voltunk, egy gyerekkori barátom meg vízilabdázni járt és ismerte őt még ifistaként. Sokat mesélt róla. Aztán 18 éves kora körül láttam először játszani, és teljesen lenyűgözött az a fajta magabiztosság és kreativitás, ahogy a labdát terelgette a vízben. Mindig is imádtam a vízilabdát és irigykedtem arra a generációra, akik még látták Kárpáti Györgyöt vagy Gyarmati Dezsőt, később Csapó Gábort vagy Faragó Tamást játszani. Én erről az élményről lemondtam. Aztán felbukkant egy velem egykorú srác és visszaadta a reményt.

Ez egy nagyon régi kép, még 1994-ben készült, 22 évesek voltunk, alig tudtam előásni.

Egy banális történetnek indult az egész, aztán az egyik legmeghatározóbb élményem lett Benedek Tibiről. Még 1993-ban kapott egy kocsit ajándékba a vízilabda szövetségtől, mint a csapat legjobb játékosa. De aztán a csapat bemorcult, hogy ők meg miért nem kaptak ilyet, így aztán Tibor visszaadta a kocsit, mondván, jobb a békesség, ennyit nem ér az egész. A saját verdája viszont már annyira szétesőbben volt, hogy akkori klubja, az Újpest intézett neki egy új kocsit, amit aztán már senkinek sem csípte a szemét. Na, ezt fényképeztem én le, merthogy Csurka Gergő a Kurír sportrovatának akkori oszlopa régi barátságban volt Benedekkel így aztán elég sokat foglalkoztunk vele az újságban, és ez jól is volt így. Szóval,

az autó átvétele után Benedek Tibi visszavitt minket, engem és Gergőt a szerkesztőségbe a vadiúj kocsijával, és közben vagy egy órán keresztül beszélgettünk a mindenféléről is.

Főleg a kuplungról, meg a csajokról, de előjött az atlantai olimpia is, hogy ott azért most már nyerni kéne. „Kéne persze, de ez nem ilyen. Ez csapatjáték, meg tudod, bírók is vannak.” Aztán jókat röhögtünk a hülye bírókról szóló sztorikon, de sajnos közben megérkeztünk, elköszöntünk.

BenedekTibor1972-2020-124430.jpg

Benedek Tibor (Fotó/Forrás: morpho)

Én attól még biztosra vettem ezt az atlantai győzelmet, ami persze nem jött össze. Tudjátok, a csapat, meg a bírók. Előbb a spanyoloktól kaptak ki, aztán egy őrült meccsen az olaszok ellen a bronzérem is elúszott. Utáltam őket. Főleg Benedeket. Ezt most miért kellett? Miért nem lehetett megnyerni azt a kurva aranyérmet? Legalább egyszer! Ha valaki azt mondja nekem akkor, hogy nyugi öcskös, a következő három olimpiát zsinórban fogják behúzni, akkor nem is érdekelt volna az egész. De a jövőbe nem lát senki, csak a múltba.

Ez a 2020 egy beteg év, vagy részeg. Kezdődött az egész az ausztrál erdőtüzekkel, aztán folytatódott a koronavírus járvánnyal, elmarad a foci Eb, az olimpia, egy halom kulturális esemény, fesztiválok, koncertek. És miközben feje tetejére állt a világ, gyerekkorom mesehősei, ifjúságom ikonjai halnak meg sorra. Kobe Bryant, Wichmann Tamás, Terry Jones, Csukás István, Szilágyi István. Ebből elegem van! Belegondoltam szegény Csurka Gergő sorsába egyik nap elveszti az apját, Csurka László színművészt, másnap a barátját Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. Pedig a szülők és az ikonok nem halnak meg!

2020 nagyon benéztél valamit! Menj haza! Részeg vagy!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

Kapcsolódó

Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

A Kossuth-díjas színművész, Benedek Miklós fia idén májusban visszavonult minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. 47 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?