Vizuál

KÉP-regény: 2020 menj haza, részeg vagy!

Benedek Tibor (1972-2020)
2020.06.19. 13:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy szomorú apropóból vette elő egyik korábbi felvételét.

Gyerekkoromban azt hittem, hogy az ikonok sosem halnak meg. Meg persze az anyukák sem. Legalább is az enyém biztosan nem. Máséval előfordulhat az ilyesmi, de nekem csak egy anyukám van, másoknak meg rengeteg. Az én kedvenc zenekaraim, meg a kedvenc sportolóim nyilván örökké megmaradnak, mert ők az enyémek, ők kötődnek hozzám, mások meg nem. Aztán mikor meghalt az anyám, akkor nem értettem semmit az egészből. Nem erről volt szó, hé!

Benedek Tibor úgy volt része az életemnek, hogy ő nem is tudott róla. Bár gyanítom, voltunk ezzel így még néhányan.

Személyesen csak néhányszor találkoztam vele, és nem is fényképeztem túl sokszor. Mégis sok mindent tudtam róla gyerekkorától fogva. Egyidősek voltunk, egy gyerekkori barátom meg vízilabdázni járt és ismerte őt még ifistaként. Sokat mesélt róla. Aztán 18 éves kora körül láttam először játszani, és teljesen lenyűgözött az a fajta magabiztosság és kreativitás, ahogy a labdát terelgette a vízben. Mindig is imádtam a vízilabdát és irigykedtem arra a generációra, akik még látták Kárpáti Györgyöt vagy Gyarmati Dezsőt, később Csapó Gábort vagy Faragó Tamást játszani. Én erről az élményről lemondtam. Aztán felbukkant egy velem egykorú srác és visszaadta a reményt.

Ez egy nagyon régi kép, még 1994-ben készült, 22 évesek voltunk, alig tudtam előásni.

Egy banális történetnek indult az egész, aztán az egyik legmeghatározóbb élményem lett Benedek Tibiről. Még 1993-ban kapott egy kocsit ajándékba a vízilabda szövetségtől, mint a csapat legjobb játékosa. De aztán a csapat bemorcult, hogy ők meg miért nem kaptak ilyet, így aztán Tibor visszaadta a kocsit, mondván, jobb a békesség, ennyit nem ér az egész. A saját verdája viszont már annyira szétesőbben volt, hogy akkori klubja, az Újpest intézett neki egy új kocsit, amit aztán már senkinek sem csípte a szemét. Na, ezt fényképeztem én le, merthogy Csurka Gergő a Kurír sportrovatának akkori oszlopa régi barátságban volt Benedekkel így aztán elég sokat foglalkoztunk vele az újságban, és ez jól is volt így. Szóval,

az autó átvétele után Benedek Tibi visszavitt minket, engem és Gergőt a szerkesztőségbe a vadiúj kocsijával, és közben vagy egy órán keresztül beszélgettünk a mindenféléről is.

Főleg a kuplungról, meg a csajokról, de előjött az atlantai olimpia is, hogy ott azért most már nyerni kéne. „Kéne persze, de ez nem ilyen. Ez csapatjáték, meg tudod, bírók is vannak.” Aztán jókat röhögtünk a hülye bírókról szóló sztorikon, de sajnos közben megérkeztünk, elköszöntünk.

BenedekTibor1972-2020-124430.jpg

Benedek Tibor (Fotó/Forrás: morpho)

Én attól még biztosra vettem ezt az atlantai győzelmet, ami persze nem jött össze. Tudjátok, a csapat, meg a bírók. Előbb a spanyoloktól kaptak ki, aztán egy őrült meccsen az olaszok ellen a bronzérem is elúszott. Utáltam őket. Főleg Benedeket. Ezt most miért kellett? Miért nem lehetett megnyerni azt a kurva aranyérmet? Legalább egyszer! Ha valaki azt mondja nekem akkor, hogy nyugi öcskös, a következő három olimpiát zsinórban fogják behúzni, akkor nem is érdekelt volna az egész. De a jövőbe nem lát senki, csak a múltba.

Ez a 2020 egy beteg év, vagy részeg. Kezdődött az egész az ausztrál erdőtüzekkel, aztán folytatódott a koronavírus járvánnyal, elmarad a foci Eb, az olimpia, egy halom kulturális esemény, fesztiválok, koncertek. És miközben feje tetejére állt a világ, gyerekkorom mesehősei, ifjúságom ikonjai halnak meg sorra. Kobe Bryant, Wichmann Tamás, Terry Jones, Csukás István, Szilágyi István. Ebből elegem van! Belegondoltam szegény Csurka Gergő sorsába egyik nap elveszti az apját, Csurka László színművészt, másnap a barátját Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. Pedig a szülők és az ikonok nem halnak meg!

2020 nagyon benéztél valamit! Menj haza! Részeg vagy!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

Kapcsolódó

Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

A Kossuth-díjas színművész, Benedek Miklós fia idén májusban visszavonult minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. 47 éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.