Vizuál

KÉP-regény: 2020, Szezonon Kívül

2020.12.18. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Év vége közeledtével 2020-ról elmélkedik.

Azért az elég szar tud lenni, amikor nagyjából nem sikerül semmi. Nem, korántsem magamra gondolok, hanem arra a rengeteg zenészre és művészre, arra a rengeteg életre, amit hazavágott ez a 2020-nak is becézett rémálom. Ez az egész erről a képről jutott eszembe. Ez a kép azért érdekes, mert elkészült. Tulajdonképpen csak egy lábjegyzet lenne az életművemben, és ez még akkor is így lenne, ha magát Elvist fényképeztem volna le 2020-ban. Aztán senki mást se…

Ez volt az egyetlen igazi koncertfotó, amit egész évben csináltam.

Ilyen eset nem fordult elő 1991 óta, amikor is kalandvágyból elkezdtem koncerteket fényképezni. Olyan ez az egész, mintha ez az év csak képzeletben létezne, mintha csak egy csehszlovák gyerekfilmben meséltek volna róla, hogy egyébként létezik egy élő koncertzene nevű kulturális műfaj, vagy mintha barlangrajzokat kellene reprodukálnia Picassónak, hallomás alapján. Mikor az általános iskolai tanító néni mesél az űrhajózásról Vlagyivosztokban, még Gagarin előtt.

A kép egyébként a Teddy Harpo One Man Bandet ábrázolja, talán az egyetlen koncertjén, amit ebben a rémálom évben valódi közönség előtt tartott. Ő persze itt most a teljes európai zenésztársadalmat képviseli, de egyrészt azért ragadom ki pont őt, mert, ugye, van róla kép, másrészt meg azért, mert az ő sztoriját pontosan ismerem. Röviden ismertetném is, ha van egy percetek. Íme, csak dióhéjban a Teddy Harpo One Man Band 2020-as története. Meseszerű rémtörténet a jelen valóságából.

A március úgy kezdődött, hogy le kellett mondania egy hónapokig szervezett olasz turnét, merthogy Olaszországban kezdődött az európai vírusőrület. Ezt követően ugrott a teljes tavaszi program, merthogy közben Magyarországon is bezárt a bazár. Nagyjából májusra eldőlt, hogy elmarad a teljes nyári fesztiválprogram, ezért az összes lekötött szerződés ment a levesbe. Tavasszal a kocsmai fellépések is ugrottak, mivel bezártak a kocsmák. Nyáron elkezdték lemondogatni a szeptemberre tervezett fesztiválokat, a szerződéseket sztornózták. No, sebaj, majd a vendéglátás. De a bulihelyek ősszel megint csak bezártak, némelyik végleg. Az év végét azért fel szokták dobni a karácsonyi vásárokon megejtett fellépések, amik idén „kivételesen” meg se nyitottak, max. a fényfüzér maradt.

Csak azt nem tudom, hogy a fenyőfa alá mit fog tenni? Talán a visszamondott szerződéseket, aztán harmonikán eljátssza mellé Bach karácsonyi oratóriumának részleteit. Olyanokkal meg kár bajlódni, hogy lakbér, rezsi meg kaja. Még szerencse, hogy moziba sem lehet menni. Na, nem mintha volna rá pénze, mert ő még a raktárkoncertekről is lemaradt, amiket amúgy kb. senki sem látott. Mintha nem is lettek volna. Az Artisjustól azért összejött neki egy kemény százötvenezres támogatás, amit azóta sem utaltak ki. Talán majd a két ünnep között sikerül. Azt valahogy mindenki el szokta felejteni, hogy a zenészek inkább pénzért játszanak, mint nem. Ők ebből élnek. Már amikor, persze.

És nem csak Magyarországon áll a bál.

A londoni pubok fellépői ugyanígy szívnak, mint az amszterdami blueskocsmákéi. Leszámítva azt a jelentéktelen apróságot, hogy arrafelé az állam azért erőteljesen dotálja a munka nélkül maradt művészeket és a kiürült klubokat. Valahogy mindenki abban bízik, hogy egyszer majd véget ér ez a szörnyű év, és az emberek visszakapják a kulturális komfortzónájukat. Igény ugyanis lenne rá. Éppen ezért Teddy Harpo is átlag négy órát gyakorol naponta. Csak hogy nehogy ellaposodjon a know-how. Ez ugyanis nem úgy működik, hogy holnap újranyitunk, aztán felpattanunk a színpadra és rockandroll!

TeddyHarpoOneManBand20200807-155133.jpg

Teddy Harpo One Man Band (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Hát, nagyjából ez van. Hogy mi lesz jövőre? Nem tudom, de hogy csak jobb lehet, az majdnem biztos. Asszem. Legalább ez az egy koncert megvolt. Az egyetlen koncertfotó, amit idén csináltam. Ráadásul közben nem hagytam abba a szakmát, legalább is elméletben nem. Sőt, egész évben azon voltam, hogy lehetőségeimhez mérten érdekes képekhez írt, érdekes, vicces vagy éppen elgondolkodtató történetekkel szórakoztassam a morphoblog és a Fidelio olvasóit. Ez a legutóbbi talán inkább keserűre sikeredett, de vidámra biztosan nem.

Nem is szeretném ezt az érzést átragasztani senkire, úgyhogy idénre el is köszönök. Visszavonulok a barlangomba téli álmot aludni, hátha mire felébredek, magunk mögött tudhatjuk ezt a rettenetes évet, ami már most is olyan, mintha minimum harminc éve tartana. Addig is próbáljon mindenki a karácsonyra koncentrálni és hallgassatok esténként valami jó kis zenét hangszóróból, ha már ebben az évben élőben nem sikerült!

Februárban, remélhetőleg egy sokkal jobb évben, újra találkozunk.

Addig is mindenkinek Covidmentes karácsonyt és 2021-re egy sokkal jobb évet kíván a morpho!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Teddy Harpo One Man Band (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.
Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.