Vizuál

KÉP-regény: A 67-es út

2021.06.25. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a focivébéről és a Balatonról mesélt.

1990-et írtunk. Foci-VB volt Olaszországban, és a balatoni turizmus még erősen épített a külföldi jelenlétre. Már nem az ment, mint a nyolcvanas években, amikor a padlásra száműzték a nagymamát, mert még a fáskamrában is keletnémet figurák aludtak, de a megszokás még elvitte a német turistát a Balatonig. A trabantokat közben opelekre cserélték, és minden kocsi ablakában kis német zászló lobogott. Ezt elsőre nem értettem. Azt hittem, hogy a Német egység miatt zászlózzák fel a kocsikat, aztán rájöttem, hogy erről szó sincs, itt a fociról szól minden. A nemzeti focicsapatról, a „nationalelfről” szól az egész!

Aztán voltak ott osztrákok, belgák meg hollandok, és ők is kitették a kis nemzeti zászlócskáikat a kocsik ablakába. Minden ország baromi büszke volt a nemzeti csapatára, még akkor is, ha sokan nem is mertek arra gondolni, hogy végül megnyerik majd a tornát. A kempingekben meg a strandokon együtt nézték a meccseket. Kirakták az otthonról hozott tévéket a Balaton partra, és ott rúgtak be minden este.

Egyszerűen rákészültek a focivébére, ami a nyaralás részévé vált.

Aztán így ment ez minden olyan évben, amikor valamilyen európai, vagy világeseményt rendeztek focistáknak. Később csatlakoztak a zászlós kocsikhoz a dánok, a horvátok, meg a csehek, sőt, a görögök is. Nem is vettem addig észre, hogy ennyi náció járkál a Balatonhoz. Én meg egy idő után rohadt irigy lettem. Ezeknek ezt miért lehet, és nekem miért nem? Az nem járja, hogy én a Balatonon azt nézem, hogy mások besörözve drukkolnak, a magyar válogatott meg a közelében sincs az egésznek! Aztán ez olyannyira rutinná vált, hogy évtizedek teltek el ebben az állapotban, és végül enerváltan beletörődtem, hogy ez így van. A magyarok a focis bulikból kimaradnak.

Balatonboglar2021junus23-145055.jpg

Balatonboglár (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Lehet, hogy rossz korban születtem. Apáink és nagyapáink még szurkolhattak olyan magyar focicsapatnak, amelyik győzelmi esélyekkel vette fel a harcot a világ bármelyik nemzetével, és bár akkor még nem volt divat kis zászlócskákat tenni a kocsikra, és a tévét se rakták ki a tópartra, de nagyapám sokszor mesélte, hogy mekkora tömeg gyűlt össze a Balaton partján 1954 július negyedikén, az egyetlen olyan embernél, akinek rádiója volt. Az is magyar-német meccs volt, mint a két nappal ezelőtti müncheni EB-meccs, csak az eredmény volt számunkra kedvezőtlenebb. Márhogy ’54-ben.

Bár a két gól magyar részről mindkét esetben megvolt.

Teljesen meglepett, hogy az ’54-es és a múlt szerdai meccsek között a magyar és a német foci válogatott tétmérkőzést nem is játszott egymással. Hatvanhét év alatt egyet sem!!! Ez milyen már? Értem én, hogy szar volt a magyar csapat, meg amúgy is vannak jobb, meg rosszabb periódusok a sport történetében, de hatvanhét év??? Igazából a jelent sem akarom túlértékelni. Inkább a normalitás felé vezető útnak gondolom, hogy Marco Rossi csapatát végül sem a francia, sem pedig a német válogatott nem tudta legyőzni. Ami viszont rohadt jól esett, az az volt, hogy a Balatonnál a magyarok is feltették a kis zászlókat a kocsikra, kirakták a tévéket a vízpartra, és címeres mezben végre egy magyar-német meccsen együtt szurkolhattak a német turistákkal, egy teljesen egyenrangú magyar válogatottnak. Ilyen az én életem során még nem fordult elő, és – őszintén szólva – azt gondoltam, hogy már nem is fog. Remélem, a következő hasonlóra már nem kell hatvanhét évet várni, de azért gyorsan csináltam róla egy képet. Sosem lehet tudni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Balatonboglár (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.