Vizuál

KÉP-regény: A 67-es út

2021.06.25. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a focivébéről és a Balatonról mesélt.

1990-et írtunk. Foci-VB volt Olaszországban, és a balatoni turizmus még erősen épített a külföldi jelenlétre. Már nem az ment, mint a nyolcvanas években, amikor a padlásra száműzték a nagymamát, mert még a fáskamrában is keletnémet figurák aludtak, de a megszokás még elvitte a német turistát a Balatonig. A trabantokat közben opelekre cserélték, és minden kocsi ablakában kis német zászló lobogott. Ezt elsőre nem értettem. Azt hittem, hogy a Német egység miatt zászlózzák fel a kocsikat, aztán rájöttem, hogy erről szó sincs, itt a fociról szól minden. A nemzeti focicsapatról, a „nationalelfről” szól az egész!

Aztán voltak ott osztrákok, belgák meg hollandok, és ők is kitették a kis nemzeti zászlócskáikat a kocsik ablakába. Minden ország baromi büszke volt a nemzeti csapatára, még akkor is, ha sokan nem is mertek arra gondolni, hogy végül megnyerik majd a tornát. A kempingekben meg a strandokon együtt nézték a meccseket. Kirakták az otthonról hozott tévéket a Balaton partra, és ott rúgtak be minden este.

Egyszerűen rákészültek a focivébére, ami a nyaralás részévé vált.

Aztán így ment ez minden olyan évben, amikor valamilyen európai, vagy világeseményt rendeztek focistáknak. Később csatlakoztak a zászlós kocsikhoz a dánok, a horvátok, meg a csehek, sőt, a görögök is. Nem is vettem addig észre, hogy ennyi náció járkál a Balatonhoz. Én meg egy idő után rohadt irigy lettem. Ezeknek ezt miért lehet, és nekem miért nem? Az nem járja, hogy én a Balatonon azt nézem, hogy mások besörözve drukkolnak, a magyar válogatott meg a közelében sincs az egésznek! Aztán ez olyannyira rutinná vált, hogy évtizedek teltek el ebben az állapotban, és végül enerváltan beletörődtem, hogy ez így van. A magyarok a focis bulikból kimaradnak.

Balatonboglar2021junus23-145055.jpg

Balatonboglár (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Lehet, hogy rossz korban születtem. Apáink és nagyapáink még szurkolhattak olyan magyar focicsapatnak, amelyik győzelmi esélyekkel vette fel a harcot a világ bármelyik nemzetével, és bár akkor még nem volt divat kis zászlócskákat tenni a kocsikra, és a tévét se rakták ki a tópartra, de nagyapám sokszor mesélte, hogy mekkora tömeg gyűlt össze a Balaton partján 1954 július negyedikén, az egyetlen olyan embernél, akinek rádiója volt. Az is magyar-német meccs volt, mint a két nappal ezelőtti müncheni EB-meccs, csak az eredmény volt számunkra kedvezőtlenebb. Márhogy ’54-ben.

Bár a két gól magyar részről mindkét esetben megvolt.

Teljesen meglepett, hogy az ’54-es és a múlt szerdai meccsek között a magyar és a német foci válogatott tétmérkőzést nem is játszott egymással. Hatvanhét év alatt egyet sem!!! Ez milyen már? Értem én, hogy szar volt a magyar csapat, meg amúgy is vannak jobb, meg rosszabb periódusok a sport történetében, de hatvanhét év??? Igazából a jelent sem akarom túlértékelni. Inkább a normalitás felé vezető útnak gondolom, hogy Marco Rossi csapatát végül sem a francia, sem pedig a német válogatott nem tudta legyőzni. Ami viszont rohadt jól esett, az az volt, hogy a Balatonnál a magyarok is feltették a kis zászlókat a kocsikra, kirakták a tévéket a vízpartra, és címeres mezben végre egy magyar-német meccsen együtt szurkolhattak a német turistákkal, egy teljesen egyenrangú magyar válogatottnak. Ilyen az én életem során még nem fordult elő, és – őszintén szólva – azt gondoltam, hogy már nem is fog. Remélem, a következő hasonlóra már nem kell hatvanhét évet várni, de azért gyorsan csináltam róla egy képet. Sosem lehet tudni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Balatonboglár (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.
Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.