Vizuál

KÉP-regény: A 67-es út

2021.06.25. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a focivébéről és a Balatonról mesélt.

1990-et írtunk. Foci-VB volt Olaszországban, és a balatoni turizmus még erősen épített a külföldi jelenlétre. Már nem az ment, mint a nyolcvanas években, amikor a padlásra száműzték a nagymamát, mert még a fáskamrában is keletnémet figurák aludtak, de a megszokás még elvitte a német turistát a Balatonig. A trabantokat közben opelekre cserélték, és minden kocsi ablakában kis német zászló lobogott. Ezt elsőre nem értettem. Azt hittem, hogy a Német egység miatt zászlózzák fel a kocsikat, aztán rájöttem, hogy erről szó sincs, itt a fociról szól minden. A nemzeti focicsapatról, a „nationalelfről” szól az egész!

Aztán voltak ott osztrákok, belgák meg hollandok, és ők is kitették a kis nemzeti zászlócskáikat a kocsik ablakába. Minden ország baromi büszke volt a nemzeti csapatára, még akkor is, ha sokan nem is mertek arra gondolni, hogy végül megnyerik majd a tornát. A kempingekben meg a strandokon együtt nézték a meccseket. Kirakták az otthonról hozott tévéket a Balaton partra, és ott rúgtak be minden este.

Egyszerűen rákészültek a focivébére, ami a nyaralás részévé vált.

Aztán így ment ez minden olyan évben, amikor valamilyen európai, vagy világeseményt rendeztek focistáknak. Később csatlakoztak a zászlós kocsikhoz a dánok, a horvátok, meg a csehek, sőt, a görögök is. Nem is vettem addig észre, hogy ennyi náció járkál a Balatonhoz. Én meg egy idő után rohadt irigy lettem. Ezeknek ezt miért lehet, és nekem miért nem? Az nem járja, hogy én a Balatonon azt nézem, hogy mások besörözve drukkolnak, a magyar válogatott meg a közelében sincs az egésznek! Aztán ez olyannyira rutinná vált, hogy évtizedek teltek el ebben az állapotban, és végül enerváltan beletörődtem, hogy ez így van. A magyarok a focis bulikból kimaradnak.

Balatonboglar2021junus23-145055.jpg

Balatonboglár (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Lehet, hogy rossz korban születtem. Apáink és nagyapáink még szurkolhattak olyan magyar focicsapatnak, amelyik győzelmi esélyekkel vette fel a harcot a világ bármelyik nemzetével, és bár akkor még nem volt divat kis zászlócskákat tenni a kocsikra, és a tévét se rakták ki a tópartra, de nagyapám sokszor mesélte, hogy mekkora tömeg gyűlt össze a Balaton partján 1954 július negyedikén, az egyetlen olyan embernél, akinek rádiója volt. Az is magyar-német meccs volt, mint a két nappal ezelőtti müncheni EB-meccs, csak az eredmény volt számunkra kedvezőtlenebb. Márhogy ’54-ben.

Bár a két gól magyar részről mindkét esetben megvolt.

Teljesen meglepett, hogy az ’54-es és a múlt szerdai meccsek között a magyar és a német foci válogatott tétmérkőzést nem is játszott egymással. Hatvanhét év alatt egyet sem!!! Ez milyen már? Értem én, hogy szar volt a magyar csapat, meg amúgy is vannak jobb, meg rosszabb periódusok a sport történetében, de hatvanhét év??? Igazából a jelent sem akarom túlértékelni. Inkább a normalitás felé vezető útnak gondolom, hogy Marco Rossi csapatát végül sem a francia, sem pedig a német válogatott nem tudta legyőzni. Ami viszont rohadt jól esett, az az volt, hogy a Balatonnál a magyarok is feltették a kis zászlókat a kocsikra, kirakták a tévéket a vízpartra, és címeres mezben végre egy magyar-német meccsen együtt szurkolhattak a német turistákkal, egy teljesen egyenrangú magyar válogatottnak. Ilyen az én életem során még nem fordult elő, és – őszintén szólva – azt gondoltam, hogy már nem is fog. Remélem, a következő hasonlóra már nem kell hatvanhét évet várni, de azért gyorsan csináltam róla egy képet. Sosem lehet tudni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Balatonboglár (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.