Vizuál

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

2021.05.07. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.

Azt gondolom, hogy Egry Józsefnél jobban senki nem látta és nem is értette meg a Balaton fényeit. Az expresszionista művész volt szerintem a XX. század elejének legnagyobb kaliberű magyar tájképfestője. Nagyon kíváncsi lennék, hogy miként látná manapság a Balaton fényeit, mert száz év alatt igencsak nagyot változott a világ. Sőt, elég csak a legutóbbi húsz évet megnézni. Gyerekkorom óta járok a Balatonra. Nagyszüleim ott laktak, és minden nyarat ott töltöttem. Naná! Aztán télen korcsolyázni jártam oda, a többi évszakban meg csak úgy. Aki nálam jobban látta az elmúlt évtizedek változásait, az festi magát.

Azért kezdtem el tíz évvel ezelőtt fényképezni a Badacsonyt, hogy másnak is meg tudjam mutatni, hogy a klímaváltozás mennyire felforgatta a tó látképét.

Az évről évre rekordokat döntögető nyári hőség hatására a hatszáz négyzetkilométeres vízfelszín párolgása óriási párafüggönyt feszít a Balaton fölé. Ehhez jön hozzá a növekvő széndioxid és metán mennyisége, meg a gigantikusra duzzadt repülőforgalom. Ez utóbbi momentán alábbhagyott, de ezt nem tekintem hosszú távú hatásnak.

A meteorológiai jelenségek teljesen eltérítik az évszakok megszokott fényeit, így gyerekkorom klasszikus naplementés, aranyhidas Badacsonyi látképe már alig-alig látható. Ami viszont helyette van, az vizuálisan kezd teljesen átbillenni a szürreálba:

Egry József avantgárd festményei jelennek meg nap mint nap. Telis-tele sárgával, barnával, bíborral, meg a szürke összes árnyalatával.

Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem ezt a projektet, biztos voltam benne, hogy két-három év alatt kimerítem a témát. Na, ehhez képest még sehol sem vagyok vele. Elég hülyén hangzik, de a klímaváltozás tulajdonképpen jót tett a Badacsony látképének. Ettől még nem örülünk neki, de az biztos, hogy ha az üvegházhatás hirtelen visszaállna a száz évvel ezelőtti szintre, akkor eltűnne ez a varázslat.

Valahol abban bízom, hogy a hegyről készült képeim egyszer majd kuriózum számba mennek, és azért fogják őket mutogatni, hogy illusztrálják velük a klímaváltozás évszázadát, amikor a Balaton nem fagyott be télen, többször is kiszáradt nyáron, és novemberben a Badacsony látképe látványosabb volt, mint augusztusban.

KEP-regBadacsonyJPG1-162656.jpg

Badacsony (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Merthogy jelenleg ez a helyzet. A turisztikai szakemberek évek óta próbálják megoldani azt a problémát, hogy miként lehetne kiszélesíteni a balatoni szezont. Javasolnám az őszi/tavaszi látványtúrák szervezését. Akár hajóval is érdemes kimenni a vízre és rácsodálkozni erre az új világra. Amíg még tart. Mert ugyan egyre reménytelenebbül, de valahol azt gondolom, hogy lassan befejezem a Badacsony projektet, mert már nem tud a hegy újat mutatni, és akkor majd egy pohár badacsonyi szürkebarát társaságában egy könyv lapjain nézegethetjük ezeket a képeket. Addig meg jobb híján csinálom tovább.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Badacsony / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Keleti Ágnes portréfilmjével kezdődik a XV. kerület vetítéssorozata

A Kertmozi15 vetítései során a közönség az elmúlt évek magyar filmterméseiből láthat néhány remek alkotást a Csokonai Művelődési és Rendezvényház kertjében.
Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.