Vizuál

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

2021.05.07. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.

Azt gondolom, hogy Egry Józsefnél jobban senki nem látta és nem is értette meg a Balaton fényeit. Az expresszionista művész volt szerintem a XX. század elejének legnagyobb kaliberű magyar tájképfestője. Nagyon kíváncsi lennék, hogy miként látná manapság a Balaton fényeit, mert száz év alatt igencsak nagyot változott a világ. Sőt, elég csak a legutóbbi húsz évet megnézni. Gyerekkorom óta járok a Balatonra. Nagyszüleim ott laktak, és minden nyarat ott töltöttem. Naná! Aztán télen korcsolyázni jártam oda, a többi évszakban meg csak úgy. Aki nálam jobban látta az elmúlt évtizedek változásait, az festi magát.

Azért kezdtem el tíz évvel ezelőtt fényképezni a Badacsonyt, hogy másnak is meg tudjam mutatni, hogy a klímaváltozás mennyire felforgatta a tó látképét.

Az évről évre rekordokat döntögető nyári hőség hatására a hatszáz négyzetkilométeres vízfelszín párolgása óriási párafüggönyt feszít a Balaton fölé. Ehhez jön hozzá a növekvő széndioxid és metán mennyisége, meg a gigantikusra duzzadt repülőforgalom. Ez utóbbi momentán alábbhagyott, de ezt nem tekintem hosszú távú hatásnak.

A meteorológiai jelenségek teljesen eltérítik az évszakok megszokott fényeit, így gyerekkorom klasszikus naplementés, aranyhidas Badacsonyi látképe már alig-alig látható. Ami viszont helyette van, az vizuálisan kezd teljesen átbillenni a szürreálba:

Egry József avantgárd festményei jelennek meg nap mint nap. Telis-tele sárgával, barnával, bíborral, meg a szürke összes árnyalatával.

Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem ezt a projektet, biztos voltam benne, hogy két-három év alatt kimerítem a témát. Na, ehhez képest még sehol sem vagyok vele. Elég hülyén hangzik, de a klímaváltozás tulajdonképpen jót tett a Badacsony látképének. Ettől még nem örülünk neki, de az biztos, hogy ha az üvegházhatás hirtelen visszaállna a száz évvel ezelőtti szintre, akkor eltűnne ez a varázslat.

Valahol abban bízom, hogy a hegyről készült képeim egyszer majd kuriózum számba mennek, és azért fogják őket mutogatni, hogy illusztrálják velük a klímaváltozás évszázadát, amikor a Balaton nem fagyott be télen, többször is kiszáradt nyáron, és novemberben a Badacsony látképe látványosabb volt, mint augusztusban.

KEP-regBadacsonyJPG1-162656.jpg

Badacsony (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Merthogy jelenleg ez a helyzet. A turisztikai szakemberek évek óta próbálják megoldani azt a problémát, hogy miként lehetne kiszélesíteni a balatoni szezont. Javasolnám az őszi/tavaszi látványtúrák szervezését. Akár hajóval is érdemes kimenni a vízre és rácsodálkozni erre az új világra. Amíg még tart. Mert ugyan egyre reménytelenebbül, de valahol azt gondolom, hogy lassan befejezem a Badacsony projektet, mert már nem tud a hegy újat mutatni, és akkor majd egy pohár badacsonyi szürkebarát társaságában egy könyv lapjain nézegethetjük ezeket a képeket. Addig meg jobb híján csinálom tovább.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Badacsony / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).