Vizuál

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

2021.05.07. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.

Azt gondolom, hogy Egry Józsefnél jobban senki nem látta és nem is értette meg a Balaton fényeit. Az expresszionista művész volt szerintem a XX. század elejének legnagyobb kaliberű magyar tájképfestője. Nagyon kíváncsi lennék, hogy miként látná manapság a Balaton fényeit, mert száz év alatt igencsak nagyot változott a világ. Sőt, elég csak a legutóbbi húsz évet megnézni. Gyerekkorom óta járok a Balatonra. Nagyszüleim ott laktak, és minden nyarat ott töltöttem. Naná! Aztán télen korcsolyázni jártam oda, a többi évszakban meg csak úgy. Aki nálam jobban látta az elmúlt évtizedek változásait, az festi magát.

Azért kezdtem el tíz évvel ezelőtt fényképezni a Badacsonyt, hogy másnak is meg tudjam mutatni, hogy a klímaváltozás mennyire felforgatta a tó látképét.

Az évről évre rekordokat döntögető nyári hőség hatására a hatszáz négyzetkilométeres vízfelszín párolgása óriási párafüggönyt feszít a Balaton fölé. Ehhez jön hozzá a növekvő széndioxid és metán mennyisége, meg a gigantikusra duzzadt repülőforgalom. Ez utóbbi momentán alábbhagyott, de ezt nem tekintem hosszú távú hatásnak.

A meteorológiai jelenségek teljesen eltérítik az évszakok megszokott fényeit, így gyerekkorom klasszikus naplementés, aranyhidas Badacsonyi látképe már alig-alig látható. Ami viszont helyette van, az vizuálisan kezd teljesen átbillenni a szürreálba:

Egry József avantgárd festményei jelennek meg nap mint nap. Telis-tele sárgával, barnával, bíborral, meg a szürke összes árnyalatával.

Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem ezt a projektet, biztos voltam benne, hogy két-három év alatt kimerítem a témát. Na, ehhez képest még sehol sem vagyok vele. Elég hülyén hangzik, de a klímaváltozás tulajdonképpen jót tett a Badacsony látképének. Ettől még nem örülünk neki, de az biztos, hogy ha az üvegházhatás hirtelen visszaállna a száz évvel ezelőtti szintre, akkor eltűnne ez a varázslat.

Valahol abban bízom, hogy a hegyről készült képeim egyszer majd kuriózum számba mennek, és azért fogják őket mutogatni, hogy illusztrálják velük a klímaváltozás évszázadát, amikor a Balaton nem fagyott be télen, többször is kiszáradt nyáron, és novemberben a Badacsony látképe látványosabb volt, mint augusztusban.

KEP-regBadacsonyJPG1-162656.jpg

Badacsony (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Merthogy jelenleg ez a helyzet. A turisztikai szakemberek évek óta próbálják megoldani azt a problémát, hogy miként lehetne kiszélesíteni a balatoni szezont. Javasolnám az őszi/tavaszi látványtúrák szervezését. Akár hajóval is érdemes kimenni a vízre és rácsodálkozni erre az új világra. Amíg még tart. Mert ugyan egyre reménytelenebbül, de valahol azt gondolom, hogy lassan befejezem a Badacsony projektet, mert már nem tud a hegy újat mutatni, és akkor majd egy pohár badacsonyi szürkebarát társaságában egy könyv lapjain nézegethetjük ezeket a képeket. Addig meg jobb híján csinálom tovább.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Badacsony / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.