Vizuál

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

2021.05.07. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.

Azt gondolom, hogy Egry Józsefnél jobban senki nem látta és nem is értette meg a Balaton fényeit. Az expresszionista művész volt szerintem a XX. század elejének legnagyobb kaliberű magyar tájképfestője. Nagyon kíváncsi lennék, hogy miként látná manapság a Balaton fényeit, mert száz év alatt igencsak nagyot változott a világ. Sőt, elég csak a legutóbbi húsz évet megnézni. Gyerekkorom óta járok a Balatonra. Nagyszüleim ott laktak, és minden nyarat ott töltöttem. Naná! Aztán télen korcsolyázni jártam oda, a többi évszakban meg csak úgy. Aki nálam jobban látta az elmúlt évtizedek változásait, az festi magát.

Azért kezdtem el tíz évvel ezelőtt fényképezni a Badacsonyt, hogy másnak is meg tudjam mutatni, hogy a klímaváltozás mennyire felforgatta a tó látképét.

Az évről évre rekordokat döntögető nyári hőség hatására a hatszáz négyzetkilométeres vízfelszín párolgása óriási párafüggönyt feszít a Balaton fölé. Ehhez jön hozzá a növekvő széndioxid és metán mennyisége, meg a gigantikusra duzzadt repülőforgalom. Ez utóbbi momentán alábbhagyott, de ezt nem tekintem hosszú távú hatásnak.

A meteorológiai jelenségek teljesen eltérítik az évszakok megszokott fényeit, így gyerekkorom klasszikus naplementés, aranyhidas Badacsonyi látképe már alig-alig látható. Ami viszont helyette van, az vizuálisan kezd teljesen átbillenni a szürreálba:

Egry József avantgárd festményei jelennek meg nap mint nap. Telis-tele sárgával, barnával, bíborral, meg a szürke összes árnyalatával.

Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem ezt a projektet, biztos voltam benne, hogy két-három év alatt kimerítem a témát. Na, ehhez képest még sehol sem vagyok vele. Elég hülyén hangzik, de a klímaváltozás tulajdonképpen jót tett a Badacsony látképének. Ettől még nem örülünk neki, de az biztos, hogy ha az üvegházhatás hirtelen visszaállna a száz évvel ezelőtti szintre, akkor eltűnne ez a varázslat.

Valahol abban bízom, hogy a hegyről készült képeim egyszer majd kuriózum számba mennek, és azért fogják őket mutogatni, hogy illusztrálják velük a klímaváltozás évszázadát, amikor a Balaton nem fagyott be télen, többször is kiszáradt nyáron, és novemberben a Badacsony látképe látványosabb volt, mint augusztusban.

KEP-regBadacsonyJPG1-162656.jpg

Badacsony (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Merthogy jelenleg ez a helyzet. A turisztikai szakemberek évek óta próbálják megoldani azt a problémát, hogy miként lehetne kiszélesíteni a balatoni szezont. Javasolnám az őszi/tavaszi látványtúrák szervezését. Akár hajóval is érdemes kimenni a vízre és rácsodálkozni erre az új világra. Amíg még tart. Mert ugyan egyre reménytelenebbül, de valahol azt gondolom, hogy lassan befejezem a Badacsony projektet, mert már nem tud a hegy újat mutatni, és akkor majd egy pohár badacsonyi szürkebarát társaságában egy könyv lapjain nézegethetjük ezeket a képeket. Addig meg jobb híján csinálom tovább.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Badacsony / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.