Vizuál

KÉP-regény: A csók

2020.03.13. 16:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egylondoni múzeumi csók részleteiről mesél.

Igen, azért jutott eszembe! De, ez nem a Halálcsók című film szpojleres trélerének egy kockája. Bár kábé ezer éve láttam, a film jó, legalább is a klasszikus erotic-thriller vonalon. Az eleje ott is valami házasságkötőnek átalakított múzeumban kezdődik,

csak ott a lányt ledobják a jelenet végén a tetőről,

ráadásul a napokban elhunyt Max von Sydow is játszik benne, szóval aktualitása még akár annak is volna, de nekem most nyilván a koronavírus miatt jutott eszembe ez az egész múzeumos, csókos történet. Először egy kínai maszkos képre gondoltam, de amikor elkezdtem keresgélni, olyan mennyiségben zuhantak rám a kínai maszkos formák, hogy végül hagytam a francba az egészet és maradtam a jó öreg Londonnál. Egyébként teljesen úgy rémlett, hogy ezt a sztorit már egyszer megírtam, de hosszas nyomozás után sem jutottam a nyomára, ezért most vagy leírom még egyszer, és aki megtalálja mindkettőt, majd jól az orrom alá dörgölheti, hogy kétszer egymás után tök máshogy emlékeztem, vagy tényleg most írom le először, és akkor legalább végre jól le lesz írva.

Thekiss-154608.jpg

A csók (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A londoni National Gallery az egyik kedvenc múzeumom. Még nem zárták be, de csókolózni már biztosan nem javasolt. Azért szeretem ezt a helyet, mert igen komoly impresszionista gyűjteménye van a Manet, Monet, Pissaro tengelyen. Ha arra járok, mindig bemegyek ide, bár azt be kell kalkulálni, hogy minimum két-három óra hirtelen kelt szabadidő szükségeltetik hozzá, és akkor még csak az impresszionistákat és környéküket néztük végig. Mostanság ráadásul egy kicsit szét is kapnak, hátha van nálad bomba vagy vírus, meg ilyesmi, de bent amúgy nyugi van, és fotózni is lehet.

A rokokó szárnyon keresztül lehet bejutni az impresszionistákhoz, és éppen elkezdtem előhalászni a fényképezőgépet, mert

egy fehér bottal közlekedő első ránézésre erősen vak emberre lettem figyelmes, ami hát azért elég meglepő egy olyan múzeumban, ahol deklaráltan a „mindent a szemnek” elv érvényesül.

Ráadásul úgy tudom, hogy nincs is olyan tárlat, amit tapintással lehetne felfedezni, így aztán legalább is erősen gondolkodóba estem, hogy ez az ember vajon mit is keres itt? Ráadásul, hogy kerek legyen a történet, a világtalan embert egy teremőr kísérte éppen a lifthez. Úgy gondoltam, hogy ez azért megér egy képet, mert hát legalább is szokatlan. Sajnos azonban mire előbányásztam a cuccot és felpakoltam rá egy objektívet, megérkezett a lift és elvitte a témát az orrom elől. Ilyenkor egyébként dühös szoktam lenni (műhelytitok) és elkezdek teljesen mással foglalkozni, hogy eltereljem porba gyalázott gondolataimat. Erre meg ezek az orrom előtt csókolóznak! Hát őket egyáltalán nem érdekli, hogy eltűnt a vak ember!?

Na, ez az a pillanat, amikor az ember már annyira meghülyül, hogy nem látja meg a fától az erdőt. Mire eljutottam odáig, hogy le kéne őket fényképezni, már szinte abba is hagyták. Egy képet tudtam csinálni, és az is szanaszéjjel mozdult. Aztán jobban megnézve rájöttem, hogy tulajdonképpen Monet képeinek vigyázó tekintete alatt festettem hirtelen egy impresszionista csókot. Na, már csak ezért sem szabad kihagyni a National Gallery-t. Vírus ide vagy oda.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.