Vizuál

KÉP-regény: A csók

2020.03.13. 16:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egylondoni múzeumi csók részleteiről mesél.

Igen, azért jutott eszembe! De, ez nem a Halálcsók című film szpojleres trélerének egy kockája. Bár kábé ezer éve láttam, a film jó, legalább is a klasszikus erotic-thriller vonalon. Az eleje ott is valami házasságkötőnek átalakított múzeumban kezdődik,

csak ott a lányt ledobják a jelenet végén a tetőről,

ráadásul a napokban elhunyt Max von Sydow is játszik benne, szóval aktualitása még akár annak is volna, de nekem most nyilván a koronavírus miatt jutott eszembe ez az egész múzeumos, csókos történet. Először egy kínai maszkos képre gondoltam, de amikor elkezdtem keresgélni, olyan mennyiségben zuhantak rám a kínai maszkos formák, hogy végül hagytam a francba az egészet és maradtam a jó öreg Londonnál. Egyébként teljesen úgy rémlett, hogy ezt a sztorit már egyszer megírtam, de hosszas nyomozás után sem jutottam a nyomára, ezért most vagy leírom még egyszer, és aki megtalálja mindkettőt, majd jól az orrom alá dörgölheti, hogy kétszer egymás után tök máshogy emlékeztem, vagy tényleg most írom le először, és akkor legalább végre jól le lesz írva.

Thekiss-154608.jpg

A csók (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A londoni National Gallery az egyik kedvenc múzeumom. Még nem zárták be, de csókolózni már biztosan nem javasolt. Azért szeretem ezt a helyet, mert igen komoly impresszionista gyűjteménye van a Manet, Monet, Pissaro tengelyen. Ha arra járok, mindig bemegyek ide, bár azt be kell kalkulálni, hogy minimum két-három óra hirtelen kelt szabadidő szükségeltetik hozzá, és akkor még csak az impresszionistákat és környéküket néztük végig. Mostanság ráadásul egy kicsit szét is kapnak, hátha van nálad bomba vagy vírus, meg ilyesmi, de bent amúgy nyugi van, és fotózni is lehet.

A rokokó szárnyon keresztül lehet bejutni az impresszionistákhoz, és éppen elkezdtem előhalászni a fényképezőgépet, mert

egy fehér bottal közlekedő első ránézésre erősen vak emberre lettem figyelmes, ami hát azért elég meglepő egy olyan múzeumban, ahol deklaráltan a „mindent a szemnek” elv érvényesül.

Ráadásul úgy tudom, hogy nincs is olyan tárlat, amit tapintással lehetne felfedezni, így aztán legalább is erősen gondolkodóba estem, hogy ez az ember vajon mit is keres itt? Ráadásul, hogy kerek legyen a történet, a világtalan embert egy teremőr kísérte éppen a lifthez. Úgy gondoltam, hogy ez azért megér egy képet, mert hát legalább is szokatlan. Sajnos azonban mire előbányásztam a cuccot és felpakoltam rá egy objektívet, megérkezett a lift és elvitte a témát az orrom elől. Ilyenkor egyébként dühös szoktam lenni (műhelytitok) és elkezdek teljesen mással foglalkozni, hogy eltereljem porba gyalázott gondolataimat. Erre meg ezek az orrom előtt csókolóznak! Hát őket egyáltalán nem érdekli, hogy eltűnt a vak ember!?

Na, ez az a pillanat, amikor az ember már annyira meghülyül, hogy nem látja meg a fától az erdőt. Mire eljutottam odáig, hogy le kéne őket fényképezni, már szinte abba is hagyták. Egy képet tudtam csinálni, és az is szanaszéjjel mozdult. Aztán jobban megnézve rájöttem, hogy tulajdonképpen Monet képeinek vigyázó tekintete alatt festettem hirtelen egy impresszionista csókot. Na, már csak ezért sem szabad kihagyni a National Gallery-t. Vírus ide vagy oda.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Két új könyv mesél a hazai popkultúra történetéről

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának két új, a hazai populáris zenei kultúra múltját kanonizáló könyve is megjelent. Az Azok a régi csibészek és a Hangok és ütemek új kötetei folytatják a sorozat hagyományait. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.