Vizuál

KÉP-regény: A csók

2020.03.13. 16:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egylondoni múzeumi csók részleteiről mesél.

Igen, azért jutott eszembe! De, ez nem a Halálcsók című film szpojleres trélerének egy kockája. Bár kábé ezer éve láttam, a film jó, legalább is a klasszikus erotic-thriller vonalon. Az eleje ott is valami házasságkötőnek átalakított múzeumban kezdődik,

csak ott a lányt ledobják a jelenet végén a tetőről,

ráadásul a napokban elhunyt Max von Sydow is játszik benne, szóval aktualitása még akár annak is volna, de nekem most nyilván a koronavírus miatt jutott eszembe ez az egész múzeumos, csókos történet. Először egy kínai maszkos képre gondoltam, de amikor elkezdtem keresgélni, olyan mennyiségben zuhantak rám a kínai maszkos formák, hogy végül hagytam a francba az egészet és maradtam a jó öreg Londonnál. Egyébként teljesen úgy rémlett, hogy ezt a sztorit már egyszer megírtam, de hosszas nyomozás után sem jutottam a nyomára, ezért most vagy leírom még egyszer, és aki megtalálja mindkettőt, majd jól az orrom alá dörgölheti, hogy kétszer egymás után tök máshogy emlékeztem, vagy tényleg most írom le először, és akkor legalább végre jól le lesz írva.

Thekiss-154608.jpg

A csók (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A londoni National Gallery az egyik kedvenc múzeumom. Még nem zárták be, de csókolózni már biztosan nem javasolt. Azért szeretem ezt a helyet, mert igen komoly impresszionista gyűjteménye van a Manet, Monet, Pissaro tengelyen. Ha arra járok, mindig bemegyek ide, bár azt be kell kalkulálni, hogy minimum két-három óra hirtelen kelt szabadidő szükségeltetik hozzá, és akkor még csak az impresszionistákat és környéküket néztük végig. Mostanság ráadásul egy kicsit szét is kapnak, hátha van nálad bomba vagy vírus, meg ilyesmi, de bent amúgy nyugi van, és fotózni is lehet.

A rokokó szárnyon keresztül lehet bejutni az impresszionistákhoz, és éppen elkezdtem előhalászni a fényképezőgépet, mert

egy fehér bottal közlekedő első ránézésre erősen vak emberre lettem figyelmes, ami hát azért elég meglepő egy olyan múzeumban, ahol deklaráltan a „mindent a szemnek” elv érvényesül.

Ráadásul úgy tudom, hogy nincs is olyan tárlat, amit tapintással lehetne felfedezni, így aztán legalább is erősen gondolkodóba estem, hogy ez az ember vajon mit is keres itt? Ráadásul, hogy kerek legyen a történet, a világtalan embert egy teremőr kísérte éppen a lifthez. Úgy gondoltam, hogy ez azért megér egy képet, mert hát legalább is szokatlan. Sajnos azonban mire előbányásztam a cuccot és felpakoltam rá egy objektívet, megérkezett a lift és elvitte a témát az orrom elől. Ilyenkor egyébként dühös szoktam lenni (műhelytitok) és elkezdek teljesen mással foglalkozni, hogy eltereljem porba gyalázott gondolataimat. Erre meg ezek az orrom előtt csókolóznak! Hát őket egyáltalán nem érdekli, hogy eltűnt a vak ember!?

Na, ez az a pillanat, amikor az ember már annyira meghülyül, hogy nem látja meg a fától az erdőt. Mire eljutottam odáig, hogy le kéne őket fényképezni, már szinte abba is hagyták. Egy képet tudtam csinálni, és az is szanaszéjjel mozdult. Aztán jobban megnézve rájöttem, hogy tulajdonképpen Monet képeinek vigyázó tekintete alatt festettem hirtelen egy impresszionista csókot. Na, már csak ezért sem szabad kihagyni a National Gallery-t. Vírus ide vagy oda.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.