Vizuál

KÉP-regény: A fénykép, amire harminc évet vártam

2023.09.01. 15:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesélt, milyen nehézségekkel szembenéznie annak, aki szeretne legalább egyetlen jó fényképet készíteni egy kolibriről. 

Hát a kolibri fotózás tényleg nagyon régről foglalkoztatja az agytekervényeimet. Eleinte, gyerekként csak egy kicsit érdekelt a dolog, de aztán amikor kibújt belőlem az amatőr természetbúvárba öntött Gerald Durrell, elkezdtem tudományos alapon foglalkozni a kolibrikkel. Ornitológiai szinten azért nem mentem bele a témába, de maga a jelenség, hogy megáll egy madár a levegőben, mint egy helikopter, és aztán nagyjából az egész életét ebben a formában tölti, az komoly utánanézést és erőteljes ismeretbővülést okozott kolibri fronton, amit aztán a fotográfiával kialakuló kapcsolatom tovább bonyolított.

Imádtam a madaras könyvekben a kolibrikről készült képeket, ráadásul ezek minősége folyamatosan egyre jobb és jobb lett, ahogy telt-múlt az idő, és mire belenőttem az egészbe, már nem is érdekeltek annyira, mint, mondjuk a csajok, mert akkorra már átkeveredtem egy másik életciklusba.

Jut eszembe, azt tudtátok, hogy a kolibri csajok sokkal vehemensebbek, mint a kolibri pasik?

Ha a fiókák védelméről vagy a család egységéről van szó, simán rátámadnak náluk sokkal nagyobb élőlényekre, akár emberekre is, és mivel gyorsabbak, mint egy átlagos pingvin, elég komoly eredményeket tudnak felmutatni a támadási statisztikában. A pingvinekkel kapcsolatban is van egy élményszintű emlékhalmazom, de most már maradok a kolibrinél.

A kolibrifotózás alapproblematikája az, hogy ezek a madarak jellemzően mindenféle trópusi helyeken élnek. Teszem azt, Közép- és Dél-Amerikában, ahova kizárólag egy kolibrifotó miatt nem igazán ugrik ki az ember.

Volt egy időszak, amikor azt gondoltam, hogy egyszer majd abból fogok élni, hogy kolibriket és egyéb repülő izéket fogok fényképezni,

de ez annyira nem jött össze, hogy már tizennyolc évesen el is engedtem. Szóval a távolsági problémák miatt csak akkor fotózhattam őket, ha egyébként is kolibriben gazdag területre látogattam, valami egészen más célból.

Kolibri2023Argentina-150132.jpg

Kolibri, 2023, Argentína (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A másik necces ügy, hogy a kolibri nem igazán egy klasszik modelltípus. Nem pózol a kamerába, és nem lehet vele lezsírozni egy randit a Jégbüfé elé. Be kell cserkészni, amit egy kolibri miatt sem szívesen teszek meg. Ezek a madarak ugyanis mindenféle nagy, kelyhes virágú növényre rárepülnek, de ilyen virágja mindenféle szúróstestű cserszömörcének van, ami megközelíthetetlen, és egyébként sincs minden sarkon, még Latin-Amerikában sem.

Az igazság az, hogy 1993 óta próbálok kolibriket fotózni, de ez végül csak idén, 2023-ban sikerült.

Harminc évet lenyomtam a kolibri fotózás totális eredménytelenségében, míg végül meg tudom mutatni nektek ezt a képet.

Az egészben csak az a baj, hogy mire ez elkészült, már korántsem annyira érdekel ez a téma, mint anno. De szerencsére van még vagy egy tucatnyi ifjúkori mániám, amikért ugyan már nem rajongok annyira, de mivel eddig még nem jöttek össze, kénytelen vagyok őket folyamatosan napirenden tartani. Ne gondoljon senki semmi huncutságra, azok szerencsére összejöttek.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kolibri, 2023, Argentína (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.