Vizuál

KÉP-regény: A Föld EKG-ja

2021.09.03. 17:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elrontottnak hitt fotóról mesélt.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy előbújt belőlem a Greta Thunbergbe bújtatott Egry József, gyorsan elmondom, hogy ez az egész tényleg a véletlen műve. Már amennyiben a kép létrejöttének körülményeit vizsgáljuk. Viszont nagy ritkán előfordul, hogy az ember elront valamit, és ez a végeredmény szempontjából egy kis utólagos okoskodással egybekötve kifejezetten jó irányba sül el.

Annyi tudatosság volt a dologban, hogy én tényleg a Badacsonyt akartam lefényképezni éjszaka,

és mivel ilyenkor már nem lehet kézből fotózni, felpakoltam a gépet egy állványra. Ilyenkor az emberke megméri a fényt, beállítja a képkivágást, meg a rekesznyílást, aztán exponál. Ha minden jól megy, akkor a végeredmény egy tű éles éjszakai felvétel lesz a hegyről. Legalább is ez volt a cél. Csakhogy én, amikor nyitva volt a zár, és zúzott befelé a fény, véletlenül belerúgtam az állványba. Jó alaposan beráztam az egész cumót, az eredmény meg valami ilyesmi lett, csak nem volt semmi értelme. Viszont kissé hasonlított egy orvosi grafikonra, és bár nem mondhatnám, hogy ez pecsételte meg a bolygó sorsát, de utána már szándékosan ráztam be a fényképezőgépet, amíg úgy tizedikre össze nem jött ez a kép.

EKG-175034.jpg

A Föld EKG-ja (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Amikor átraktam fekete-fehérbe, az eredmény meghökkentet. A hegy fényeinek bemozdult vonulata egy EKG-görbe alakját vette fel. Nem vagyok kardiológus, nem tudom megmondani, hogy ez a görbe mennyire számít kórósnak, de hogy nem szabályos, az biztos. Merthogy egyébként tényleg nagy gáz van a bolygóval. Még akkor is, ha a jeleket nem EKG formájában küldi, hanem sokkal profánabbul. Jelez nekünk kiszáradással, élelmiszerhiánnyal, olvadó jéghegyekkel, emelkedő tengervízszinttel, élhetetlenné váló városokkal, tömeges migrációval. Segélykiáltásokat hallat emelkedő hőmérséklettel, növekvő CO2 szinttel, légköri szmoggal és Covid-19-cel.

Kicsit olyan, mintha nemcsak én, hanem az egész emberiség is belerúgott volna abba az állványba,

és még mindig nem vette észre, hogy életlenedik a kép. Értem én, hogy nehéz visszafogni a fogyasztást, és azt is tudom, hogy mindenki megszerette az okostelefonokat, az olcsó repülést, meg a marhaburgert, de ha ez így marad, közben saját magunkat áldozzuk fel a jólét oltárán. Ezt abból gondolom, mert nagyjából karba tett kézzel nézzük a baljós jeleket, és közben nem igazán csinálunk semmit.

Még mielőtt bárki megkérdezné! Igen, nekem is van okostelefonom, én se vitorlás hajóval szelem át az Óceánt, és én is eszek gyorséttermi kaját. Csakhogy itt nem az egyének személyes felelősségéről elmélkedem, hanem az emberiség kollektív felelősségéről, mert csak akkor lehet felvázolni a Föld normális szívritmusát, ha ezt mindenki rendbe akarja tenni. Egyedül mindössze annyival járulhatok hozzá a bolygó ügyéhez, hogy véletlenül lefényképezem a beteg Föld EKG-ját, aztán megmutatom másoknak is.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: A Föld EKG-ja (fotó: Hegedűs Ákos / morphoto)  

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.