Vizuál

KÉP-regény: A Föld EKG-ja

2021.09.03. 17:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elrontottnak hitt fotóról mesélt.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy előbújt belőlem a Greta Thunbergbe bújtatott Egry József, gyorsan elmondom, hogy ez az egész tényleg a véletlen műve. Már amennyiben a kép létrejöttének körülményeit vizsgáljuk. Viszont nagy ritkán előfordul, hogy az ember elront valamit, és ez a végeredmény szempontjából egy kis utólagos okoskodással egybekötve kifejezetten jó irányba sül el.

Annyi tudatosság volt a dologban, hogy én tényleg a Badacsonyt akartam lefényképezni éjszaka,

és mivel ilyenkor már nem lehet kézből fotózni, felpakoltam a gépet egy állványra. Ilyenkor az emberke megméri a fényt, beállítja a képkivágást, meg a rekesznyílást, aztán exponál. Ha minden jól megy, akkor a végeredmény egy tű éles éjszakai felvétel lesz a hegyről. Legalább is ez volt a cél. Csakhogy én, amikor nyitva volt a zár, és zúzott befelé a fény, véletlenül belerúgtam az állványba. Jó alaposan beráztam az egész cumót, az eredmény meg valami ilyesmi lett, csak nem volt semmi értelme. Viszont kissé hasonlított egy orvosi grafikonra, és bár nem mondhatnám, hogy ez pecsételte meg a bolygó sorsát, de utána már szándékosan ráztam be a fényképezőgépet, amíg úgy tizedikre össze nem jött ez a kép.

EKG-175034.jpg

A Föld EKG-ja (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Amikor átraktam fekete-fehérbe, az eredmény meghökkentet. A hegy fényeinek bemozdult vonulata egy EKG-görbe alakját vette fel. Nem vagyok kardiológus, nem tudom megmondani, hogy ez a görbe mennyire számít kórósnak, de hogy nem szabályos, az biztos. Merthogy egyébként tényleg nagy gáz van a bolygóval. Még akkor is, ha a jeleket nem EKG formájában küldi, hanem sokkal profánabbul. Jelez nekünk kiszáradással, élelmiszerhiánnyal, olvadó jéghegyekkel, emelkedő tengervízszinttel, élhetetlenné váló városokkal, tömeges migrációval. Segélykiáltásokat hallat emelkedő hőmérséklettel, növekvő CO2 szinttel, légköri szmoggal és Covid-19-cel.

Kicsit olyan, mintha nemcsak én, hanem az egész emberiség is belerúgott volna abba az állványba,

és még mindig nem vette észre, hogy életlenedik a kép. Értem én, hogy nehéz visszafogni a fogyasztást, és azt is tudom, hogy mindenki megszerette az okostelefonokat, az olcsó repülést, meg a marhaburgert, de ha ez így marad, közben saját magunkat áldozzuk fel a jólét oltárán. Ezt abból gondolom, mert nagyjából karba tett kézzel nézzük a baljós jeleket, és közben nem igazán csinálunk semmit.

Még mielőtt bárki megkérdezné! Igen, nekem is van okostelefonom, én se vitorlás hajóval szelem át az Óceánt, és én is eszek gyorséttermi kaját. Csakhogy itt nem az egyének személyes felelősségéről elmélkedem, hanem az emberiség kollektív felelősségéről, mert csak akkor lehet felvázolni a Föld normális szívritmusát, ha ezt mindenki rendbe akarja tenni. Egyedül mindössze annyival járulhatok hozzá a bolygó ügyéhez, hogy véletlenül lefényképezem a beteg Föld EKG-ját, aztán megmutatom másoknak is.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: A Föld EKG-ja (fotó: Hegedűs Ákos / morphoto)  

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Taroltak a női operatőrök a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

A fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos-díjat a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film fényképezéséért Claire Mathon kapta, de a legjobb film, a legjobb kisfilm és a legjobb kísérleti film kategóriában is női operatőr kapott elismerést. A filmkritikus zsűri tagjaként vettünk részt a szegedi fesztiválon.
Vizuál magazin

Megfoghatatlan szabadság – Pályatársak a 100 éve született Jancsó Miklósról

Példakép, mester, csodálatos ember – így jellemzik Jancsó Miklóst azon pályatársai, akik ismerhették és együtt dolgozhattak vele. Munkamódszerében kiemelik egyedi látásmódját, a forgatások kapcsán pedig rendre visszatérő emlék, hogy név szerint ismert mindenkit, és mindig megadta a tiszteletet munkatársainak. Szeptember 27-én ünnepeljük Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját, az alábbi személyes visszaemlékezésekkel tisztelgünk szellemisége előtt.
Vizuál videó

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Vizuál hír

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.