Vizuál

KÉP-regény: A Föld EKG-ja

2021.09.03. 17:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elrontottnak hitt fotóról mesélt.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy előbújt belőlem a Greta Thunbergbe bújtatott Egry József, gyorsan elmondom, hogy ez az egész tényleg a véletlen műve. Már amennyiben a kép létrejöttének körülményeit vizsgáljuk. Viszont nagy ritkán előfordul, hogy az ember elront valamit, és ez a végeredmény szempontjából egy kis utólagos okoskodással egybekötve kifejezetten jó irányba sül el.

Annyi tudatosság volt a dologban, hogy én tényleg a Badacsonyt akartam lefényképezni éjszaka,

és mivel ilyenkor már nem lehet kézből fotózni, felpakoltam a gépet egy állványra. Ilyenkor az emberke megméri a fényt, beállítja a képkivágást, meg a rekesznyílást, aztán exponál. Ha minden jól megy, akkor a végeredmény egy tű éles éjszakai felvétel lesz a hegyről. Legalább is ez volt a cél. Csakhogy én, amikor nyitva volt a zár, és zúzott befelé a fény, véletlenül belerúgtam az állványba. Jó alaposan beráztam az egész cumót, az eredmény meg valami ilyesmi lett, csak nem volt semmi értelme. Viszont kissé hasonlított egy orvosi grafikonra, és bár nem mondhatnám, hogy ez pecsételte meg a bolygó sorsát, de utána már szándékosan ráztam be a fényképezőgépet, amíg úgy tizedikre össze nem jött ez a kép.

EKG-175034.jpg

A Föld EKG-ja (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Amikor átraktam fekete-fehérbe, az eredmény meghökkentet. A hegy fényeinek bemozdult vonulata egy EKG-görbe alakját vette fel. Nem vagyok kardiológus, nem tudom megmondani, hogy ez a görbe mennyire számít kórósnak, de hogy nem szabályos, az biztos. Merthogy egyébként tényleg nagy gáz van a bolygóval. Még akkor is, ha a jeleket nem EKG formájában küldi, hanem sokkal profánabbul. Jelez nekünk kiszáradással, élelmiszerhiánnyal, olvadó jéghegyekkel, emelkedő tengervízszinttel, élhetetlenné váló városokkal, tömeges migrációval. Segélykiáltásokat hallat emelkedő hőmérséklettel, növekvő CO2 szinttel, légköri szmoggal és Covid-19-cel.

Kicsit olyan, mintha nemcsak én, hanem az egész emberiség is belerúgott volna abba az állványba,

és még mindig nem vette észre, hogy életlenedik a kép. Értem én, hogy nehéz visszafogni a fogyasztást, és azt is tudom, hogy mindenki megszerette az okostelefonokat, az olcsó repülést, meg a marhaburgert, de ha ez így marad, közben saját magunkat áldozzuk fel a jólét oltárán. Ezt abból gondolom, mert nagyjából karba tett kézzel nézzük a baljós jeleket, és közben nem igazán csinálunk semmit.

Még mielőtt bárki megkérdezné! Igen, nekem is van okostelefonom, én se vitorlás hajóval szelem át az Óceánt, és én is eszek gyorséttermi kaját. Csakhogy itt nem az egyének személyes felelősségéről elmélkedem, hanem az emberiség kollektív felelősségéről, mert csak akkor lehet felvázolni a Föld normális szívritmusát, ha ezt mindenki rendbe akarja tenni. Egyedül mindössze annyival járulhatok hozzá a bolygó ügyéhez, hogy véletlenül lefényképezem a beteg Föld EKG-ját, aztán megmutatom másoknak is.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: A Föld EKG-ja (fotó: Hegedűs Ákos / morphoto)  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 
Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.